Zelf biryani kruiden maken @kamala_insta

Zelf biryani kruiden maken: Het beste recept voor biryani kruidenmix

Biryani is misschien wel het bekendste Indiase gerecht dat mensen kennen. Het is een gerecht dat bestaat uit rijst, specerijen en vlees, zoals kip of lam. De kruidenmix is erg belangrijk bij dit recept. Zonder een goede kruidenmix krijg je niet de kip biryani die je zoekt.

Het bijzondere aan biryani is dat iedereen een andere kruidenmix heeft. Er zijn basiskruiden die eigenlijk altijd in biryani masala (de kruidenmix) zitten, maar deze worden vaak uitgebreid met andere kruiden. 

Zelf uitgebreide biryani kruidenmix maken

De lekkerste manier om biryani te maken, is door zelf een uitgebreide kruidenmix te maken. Hiervoor zijn wel veel verschillende kruiden en specerijen nodig. Zelf maken is goedkoper als je de kruiden al hebt, maar de simpele versie hieronder is ook voldoende. 

Dit recept is goed voor drie keer biryani voor vier personen, oftewel voor 12 personen. 

Ingrediënten

Traditioneel gezien worden er uien, gember en knoflook vers toegevoegd aan het gerecht in combinatie van 2 el kurkuma. Deze zijn ook toe te voegen aan de kruidenmix. De knoflook en gember zijn toe te voegen als 1 el poeder en de uien kun je vervangen door 2 el uienpoeder. Voor een beetje pit kun je 1 el kashmiri peper of chilivlokken toevoegen. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een koekenpan
 2. Toast ze enkele minuten op laag vuur
 3. Voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn
 4. Voeg de rest toe en mix alle kruiden goed door elkaar

Simpele variant op biryani kruiden

Biryani met kip @therawtextures
Biryani met kip @therawtextures

Als je de grote hoeveelheid kruiden niet in huis hebt, kun je ook een simpele variant maken die gebruik maakt van de standaard garam masala. Dit recept zal niet traditionele smaak van biryani niet helemaal weergeven, maar is wel erg lekker.

Dit recept is goed voor ongeveer 12 personen.

Ingrediënten

 • 3 el garam masala
 • 2 el uienpoeder
 • 1 el koriander
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 el gemberpoeder
 • 1 tl zwarte peper

Voor wat extra pit, is het erg lekker om 1 el kashmiri peper of chilivlokken toe te voegen. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje
 2. Mix ze goed door elkaar
 3. Bewaar op een donkere, koele en droge plek

Biryani kruidenmix kopen

Een biryani kruidenmix is ook in de winkel te kopen. Deze haal je echter beter niet in de supermarkt. Hier is de kruidenmix erg duur en bevat hij vaak veel zout. Wij raden als alternatief de biryani kruidenmix van De Kruidenbaron aan. 

Hoe gebruik je biryani kruidenmix?

Verschillende Biryanis in India @slurrpapp
Verschillende Biryanis in India @slurrpapp

De biryani kruidenmix is ideaal te gebruiken als basis voor kip biryani, een belangrijk rijstgerecht uit de Indiase keuken. Daarnaast wordt de mix veel gebruikt voor marinades in combinatie met yoghurt. Voordat de kip wordt gecombineerd met de basmatirijst wordt deze ook vaak gemarineerd in yoghurt met biryani masala. 

Ook is de kruidenmix goed te gebruiken voor curry’s, droge marinades, stoofgerechten en gegrild vlees. 

Biryani kruidenmix bewaren

Om zo lang mogelijk met je biryani kruidenmix te kunnen, raden wij aan om het goed te bewaren. Als je dit goed doet, blijft de kruidenmix minimaal een jaar goed. Wij raden aan om je kruidenmixen op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Hierdoor behoudt de kruidenmix zijn smaak een stuk beter. 

Daarnaast raden wij aan om een glazen container of potje te gebruiken. Plastic laat altijd een klein beetje lucht door, wat ervoor zorgt dat de kruiden sneller smaak verliezen. 

Biryani kruidenmix invriezen

Net als de meeste andere kruidenmixen zijn biryani kruiden lastig in te vriezen. Dit komt doordat de kruiden snel smaak verliezen in de vriezer. Kies liever voor een koele, droge en donkere omgeving en een glazen potje of container.

Waarom zelf biryani kruidenmix maken?

Als je de authentieke biryani smaak wilt behouden, is het belangrijk om je kruidenmix zelf te maken. Vooral als je alle verschillende kruiden bij de hand hebt, is de zelfgemaakte versie het lekkerste. Hiermee behoud je de essentie van het gerecht. 

Daarnaast bepaal je zelf wat je in de kruidenmix doet. Hierdoor voorkom je dat er onnodige vulling, zoals zout, uienpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder of paprikapoeder toe worden gevoegd. Het is veel lekkerder om deze vers toe te voegen. 

Ook voorkom je dat je veel te veel betaalt voor je kruidenmix. In de winkel ben je vaak enorme prijzen kwijt aan een klein beetje kruiden. Aangezien er veel wordt gebruikt in biryani, is het onnodig om zoveel geld kwijt te zijn.

De geschiedenis van biryani 

Eén van de verschillende biryani kruidenmixen @restroconsultant_chefsanjeev
Eén van de verschillende biryani kruidenmixen @restroconsultant_chefsanjeev

De geschiedenis van biryani als gerecht zijn terug te leiden naar het oude Perzië (nu bekend als Iran), waar de Pilav uit werd gevonden. Dit is een gerecht waarin rijst met groenten, kruiden en vlees werd in één pan wordt gekookt. Tijdens de 7e eeuw is dit gerecht hoogstwaarschijnlijk met het Islamitische Rijk door het Midden-Oosten en Centraal Azië getrokken. 

Het woord biryani komt van het Perzische woord ‘biryan’, wat ‘gebakken voor gekookt’ betekent. Deze connectie bevestigt de connectie van het gerecht met het oude Perzië. 

In de periode van de 16e tot de 19e eeuw heerste het Mongolische Rijk in Pakistan en India. In deze tijd werd het gerecht pas echt populair. De Mongolische heersers stonden bekend om de voorkeuren voor lekker eten en lokale ingrediënten. De combinatie van de Perzische en Indiase keuken viel ook erg goed in de smaak. 

Doordat de heersers het gerecht zo lekker vonden, werd het steeds vaker geserveerd en verspreid over de regio. Hierdoor is het gerecht bekend in zowel India als Pakistan en andere omliggende landen. 

Naarmate het gerecht verder begon te verspreiden, werden er andere ingrediënten toegevoegd. Oorspronkelijk bevatte het gerecht kip of lam, maar in het zuiden van India werd uiteindelijk ook vis en zeevruchten toegevoegd. Door de komst van het Boeddhisme en Hindoeïsme werd biryani ook vegetarisch gemaakt. 

Gezondheidsvoordelen van biryani kruidenmix

In kruiden en specerijen zitten behoorlijk wat vitaminen en mineralen. Hierdoor is een kruidenmix erg gezond. De bekendste gezondheidsvoordelen vind je hieronder in de tabel:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
FoelieKan spijsvertering bevorderen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
GemberBekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen.
KaneelKan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KardemomKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft antimicrobiële eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KruidnagelRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verlichten van tandpijn.
LaurierKan helpen bij het verminderen van ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
Rode peper vlokkenBevatten capsaïcine, wat kan helpen bij het verhogen van de stofwisseling.
SteranijsKan helpen bij het verminderen van buikpijn en heeft antimicrobiële eigenschappen.
Zwarte kardemomKan helpen bij het verminderen van buikpijn en heeft antibacteriële eigenschappen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Biryani kruidenmix alternatief

Het is bijna niet te doen om een goed alternatief te vinden voor de biryani kruidenmix. De beste vervanger die je kunt vinden, is garam masala. Voor de rest komen kruidenmixen eigenlijk niet overeen. 

Recepten met biryani kruidenmix

Oorsponkelijk wordt de biryani kruidenmix vooral gebruikt voor biryani, maar de mix is ook geschikt voor marinades, droge marinades en curry’s.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *