Gember

Gember

Gember dat kent natuurlijk haast iedereen, hoewel het ook vaak onder de naam djahé bekend is. Deze specerij ligt tegenwoordig gewoon vers bij de groenteafdeling van de meeste supermarkten, hoewel het ook in poedervorm te verkrijgen is.

Het is typisch iets van of je kunt het waarderen, of je moet er niets van weten.

Voor die mensen die er niets van moeten weten, en het kan natuurlijk dat je iets gewoon niet lekker kunt vinden, het wordt in veel recepten haast ongemerkt gebruikt. Overigens ook in sommige parfums.

De specerij heeft niet alle een sterk smaak maar ook een sterke geur.

In Nederland wordt het niet alleen in diverse gerechten die veelal uit het Midden Oosten en Verre Oosten komen, maar bijvoorbeeld ook speculaas en ontbijtkoek.

Hoe gebruiken?

Bij de meeste supermarkten kun je verse gember kopen. Je koopt dan als het ware een stuk van de wortelstok.

Vaak heb je voor recepten slechte enkele centimeters van een dergelijk stuk nodig.

Bij diverse groenteboeren kun je het gewoon per aantal centimeter of een bepaald gewicht kopen. Dat lijkt misschien duurder maar doordat je precies voor jouw gerecht kunt inkopen, kan er ook weinig bederven. Dit heeft dus in ieder geval onze voorkeur.

Je kunt het ook vaak in een andere vorm bij veel winkels kopen, de gemberthee, of flesjes gemberwortel op siroop.

Koop je een vers stuk of stukje, kijk dan goed of het worteldeel niet vies of zacht is. Vooral bij dit laatste kun je er dan vanuit gaan dat het reeds vele weken in de winkel ligt en dus niet meer zo vers is.

Gember bewaren

Verse Gember bewaar je het beste ongeschild in een plastic zakje, waarbij je ervoor moet zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht in het zakje zit. Dan kun je het een week of drie bewaren.

Buiten de koelkast moet je rekening houden met 5 tot 7 dagen.

Gemberporeder moet je vanzelfsprekend op kamertemperatuur en vooral droog bewaren. Vers is de smaak overigens vele malen sterker.

Invriezen

Verse gember kun je ook prima invriezen.

Schillen en in stukken snijden, in diepvrieszakken bewaren in de vriezer. Je kunt het dan drie maanden in de vriezer bewaren.

Deel ons op social media