Shichimi Torarashi maken @depolvosysemillas

Zelf shichimi togarashi maken | Japanse zevenkruidenpoeder

Shichimi togarashi is een Japans kruidenmengsel dat onmisbaar is in de Japanse keuken. De pittige Japanse kruidenmix, die bestaat uit een mengsel van verschillende kruiden en specerijen, wordt ook wel Japanse zevenkruidenpoeder genoemd. In de Japanse keuken wordt het vooral gebruikt voor het strooien als garnering over gerechten of als marinade voor vlees of vis. 

Shichi betekent zeven, Mi betekent smaak en Togarashi betekent rode peper. Vertaald betekent shichimi togarashi dus Zeven Smaken Rode Peper. Het is een combinatie van kruiden, waaronder chili, zeewier, sesamzaad, gember, sinaasappelschil en maanzaad.

Zelf shichimi togarashi maken

Zelf shichimi togarashi maken is erg simpel, maar je hebt er wel specifieke Japanse ingrediënten voor nodig. Om echte shichimi togarashi te maken, heb je dit recept nodig. Er zijn echter wel een aantal varianten op shichimi togarashi, zoals je onder het originele recept kunt lezen!

Ingrediënten

 • 1 el ichimi togarashi (Japanse chilipoeder)
 • 1 el sancho peper (groene szechuan peper)
 • 1 el gedroogde en geroosterde sinaasappelschil of yuzu schil
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl geroosterd sesamzaad (witte én zwarte)
 • 2 tl nori (zeewier)
 • 2 tl maanzaad

Het is mogelijk om een aantal van deze kruiden te vervangen. De ichimi togarashi kan makkelijk worden vervangen door bijvoorbeeld een andere chili vlokken, rode chilipeper of cayennepoeder. Sancho peper kan vervangen worden door normale szechuanpeper (de rode variant). De witte en zwarte sesamzaadjes zijn zo goed als inwisselbaar. Maanzaad is eventueel te vervangen door hennepzaad.

Ingrediënten voor Shichimi Torarashi @tasmanianartisan
Ingrediënten voor Shichimi Torarashi @tasmanianartisan

Bereidingswijze

 1. Voeg de sancho peper, sinaasappelschil en sesamzaadjes toe aan een pan en toast dit kort om de smaak verder naar voren te brengen.
 2. Laat ze afkoelen en stop ze vervolgens in een vijzel of koffiemolen samen met de nori en maal het tot een grove textuur.
 3. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten aan de gemalen kruiden toe en meng dit door elkaar.

Variant op shichimi togarashi: nanami togarashi

Er is één variant op shichimi togarashi genaamd nanami togarashi. Dit is nog steeds een mengsel van 7 kruiden, maar dan met andere verhoudingen. In dit recept komt de citrussmaak van de gedroogde sinaasappelschil minder ver naar voren. Daarom wordt nanami togarashi voornamelijk gebruik voor visgerechten.

Ingrediënten

 • 1 el ichimi togarashi
 • 1 el sancho peperkorrels (groene szechuanpeper)
 • 1 tl gedroogde sinaasappelschil of yuzuschil
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl geroosterde witte en zwarte sesamzaadjes
 • 2 tl nori (zeewier)
 • 2 tl maanzaad

Bereidingswijze

 1. Rooster de sancho peper, gedroogde sinaasappelschil en sesamzaadjes kort in een pan.
 2. Laat ze afkoelen en stop ze samen met de nori in een vijzel of koffiemolen.
 3. Maal dit tot een grove structuur.
 4. Meng dit vervolgens met de rest van de kruiden.
Nanami Togarashi @spicemountainu
Nanami Togarashi @spicemountainu

Shichimi togarashi kopen

Shichimi togarashi kun je ook erg goed kopen. Meestal is het wel te vinden bij de dichtstbijzijnde toko of Aziatische supermarkt. De standaard kruidenmix kan echter wel erg duur zijn. Je krijgt een klein potje voor een grote prijs. Daarom is zelf maken een voordelige optie. 

Als je het graag zelf wilt maken, raden wij aan om de hele kruiden bij Van Beekum te kopen. Zo kun je bij ze terecht voor de sinaasappelschil, gemberpoeder, sesamzaad en maanzaad. Bij Van Beekum kun je grotere potten kopen, zodat je bespaart op je kruiden.

Hoe gebruik je shichimi togarashi?

Shichimi togarashi is op verschillende manieren te gebruiken. Het geeft smaak aan vele Japanse gerechten, zoals yakitori, okonomiyaki, hotpot of gewoon op gestoomde rijst. Ook wordt de mix regelmatig gebruikt als strooisel om een gerecht af te maken. 

Je kunt er makkelijk een wereldgerecht mee maken. Zo kun je het simpel gebruiken voor gebakken vlees, maar ook voor bijvoorbeeld een sushi bowl of avocado toast. Het is een leuke kruiden mix waar je mee experimenteren kunt. Zo kun je het goed mixen met Japanse mayonaise of eten met simpele edamame. 

Als marinade is het ideaal te combineren met een beetje olie en eventueel wat zout en dan heb je een heerlijke marinade. Als het wat vetter vlees is, is de kruidenmix ook goed te gebruiken als droge marinade.

Shichimi togarashi bewaren

Shichimi togarashi is best moeilijk te bewaren. Het mengsel bevat kruiden die snel smaak verliezen. Als je het bewaart, kun je dit het beste doen in een glazen potje. Plastic is minder ideaal, aangezien dit alsnog wat lucht doorlaat. Daarnaast kun je de kruidenmix het beste bewaren op een koele, donkere en droge plek. Het is dan ongeveer een jaar houdbaar.

Shichimi togarashi invriezen

Shichimi togarashi kun je slecht invriezen. Kruiden verliezen snel smaak als ze ingevroren worden. Bewaar ze liever op een koele, donkere en droge plek.

Waarom zelf shichimi togarashi maken?

Shichimi togarashi is erg duur om te kopen. Je koopt vaak een klein potje voor een hoge prijs. Zelf je kruiden maken is daardoor een stuk goedkoper. Helemaal omdat de losse ingrediënten niet zo duur zijn, is het een goed idee om het zelf te maken.

De geschiedenis van shichimi togarashi

Shichimi togarashi bestaat al sinds de 17e eeuw en geeft sindsdien smaak aan de Japanse keuken. Het wordt gedacht dat shichimi togarashi in 1625 is ontwikkeld door een kruidenhandelaar met de naam Tokuemon. Hij had een kruidenwinkel aan de oever van het Yagenbori-kanaal in het Ryogoku-district van Edo. In de 16de eeuw zou de Japanse chilipeper, ichimi, naar Japan zijn gebracht door de Portugezen. 

Na het ontdekken van de chilipeper zou de kruidenhandelaar een aantal kruiden samengesteld hebben die gezond en lekker zouden zijn. Door de jaren heen zijn er varianten op het mengsel gemaakt met andere verhoudingen, maar de basis blijft dezelfde ingrediënten.

Zelfgemaakte Shichimi Togarashi in een kom @tasmanianartisan
Zelfgemaakte Shichimi Togarashi in een kom @tasmanianartisan

Gezondheidsvoordelen van shichimi togarashi

In Shichimi togarashi zitten verschillende kruiden en specerijen, die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Hieronder vind je een tabel met de gezondheidsvoordelen:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
GemberBekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen.
Sansho-peperKan helpen bij het verminderen van ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.
Zwarte komijnRijk aan antioxidanten en kan de spijsvertering ondersteunen.

Shichimi togarashi alternatief

Shichimi togarashi is lastig te vervangen door andere opties. Er zijn twee opties die gebruikt kunnen worden als vervanger. Nanami togarashi is de beste vervanger. Het recept daarvoor staat hierboven als variant. Bij nanami togarashi komt de citrussmaak minder ver naar voren, omdat er minder sinaasappelschil in zit.

Als je geen ander alternatief hebt, kan ichimi togarashi een optie zijn. Hou er wel rekening mee dat je hiermee alleen de chili smaak naar voren brengt en de rest achterwege laat.

Recepten met shichimi togarashi

Er zijn veel recepten te vinden met shichimi togarashi. De kruidenmix wordt eigenlijk alleen maar gebruikt in de Japanse keuken. Voor vis en vlees is het de ultieme combinatie van smaken. Verder komt de mix ook goed tot zijn recht als garnering voor verschillende gerechten. 

Voor sommige gerechten, zoals yakitori, noodles, hotpot en okonomiyaki is shichimi togarashi ook onmisbaar.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *