Nasikruiden maken is niet moeilijk, en het is natuurlijk altijd fijn dat je dergelijke kruidenmixen op voorraad hebt. Vanzelfsprekend kun je ook kant en klare kruidenmixen voor de nasi en de bami gebruiken. Maar het nadeel van zo’n kant en klare kruidenmixen is vaak de hoeveelheid zout die in de kruidenmix is opgenomen. Sterker nog, soms wordt er op de kant-en-klare pakjes en zakjes ook gewaarschuwd voor gluten of lactose! Zeker als je allergisch bent, wil je dat niet riskeren.
Nasi betekent eigenlijk gewoon ‘gebakken rijst’ in Indonesië. Op deze pagina vind je dan ook de klassieke nasi kruiden bij de nasi goreng. Nasi goreng in Indonesië is bijvoorbeeld veel kruidiger dan de Chinese variant die je vast wel kent vanuit de lokale afhaalchinees. Met dit recept breng je de rijst goed op smaak en zit het boordevol zuid-oosterse goodies!
Nasi kruiden maken
Ingrediënten
Voor de droge kruidenmix voor 4 personen of ongeveer 400 tot 500 gram gekookte rijst heb je nodig:
- 1 Theelepel Knoflookpoeder
- 0,5 Theelepel Chilipoeder
- 2 Theelepels Komijnpoeder
- 1 Theelepel Gemalen Kurkuma
- 1 Theelepel Gemberpoeder
- 1 Theelepel Gemalen Koriander
- 0,25 tot 0,5 Theelepel Peper
Soms zijn de ingrediënten nog niet in poedervorm gemalen. Als dat het geval is, kun je die in een vijzel eerst fijnmalen. Dit kan natuurlijk ook in een kruidenmolen als je die hebt! Om meer smaak te krijgen, kun je de hele specerijen eerst 2 minuten licht roosteren in een droge koekenpan.
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.
Deze kruidenmix kun je vooraf maken en blijft ongeveer een jaar goed, mits droog en donker bewaard.
Tips bij het maken van nasi
Recepten met kruiden gaan over meer dan alleen de kruiden en specerijen. Er zijn meer toevoegingen nodig. Hieronder vind je een aantal tips voor het maken van overheerlijke nasi. De tips werken bij elk recept dat je op het internet kunt vinden:
- Gebruik rijst die al een dag oud is (gisteren is gekookt). De rijst moet in ieder geval al zijn afgekoeld!
- Gebruik een witte rijstsoort, zoals basmati. De korrel mag in ieder geval niet te kort zijn (zoals sushi rijst).
- Geef je nasi wat extra crunch door pinda’s of gebakken uitjes toe te voegen als garnering.
- Snijd alle ingrediënten vooraf en warm de wok goed op. Dan ben je binnen 10 minuten klaar met koken.
- Gebruik je graag sojasaus (wat niet echt volgens de Indonesische keuken is), laat dan het zout achterwege
- Voeg voor een pittige nasi wat chilipepers toe naar eigen smaak
- En gebruik natuurlijk ons recept voor nasi kruidenmix!
Nasikruiden kopen
Uiteraard zijn nasikruiden ook verkrijgbaar in de supermarkt, maar ze bevatten vaak (te) veel zout en zijn behoorlijk duur! Het is het beste om kruiden en specerijen online te kopen, aangezien dit in dit geval ruim 20% goedkoper is (€0,89 per 20 gram in de supermarkt en €5,50 per 160 gram online). Wij kopen altijd onze kruiden en specerijen bij VanBeekum Specerijen.
Hoe gebruik je nasikruiden?
Maak je nasikruiden gewoon in een potje en zorg dat alle ingrediënten klaar staan om te beginnen met wokken. Zodra je de groenten, vlees, vis, kip of vega alternatief in de wok gooit, kun je ook de nasikruiden toevoegen. Dit is dus voordat je de rijst toevoegt en het hoeft maar een heel korte tijd mee te bakken. Onze nasi maken we vaak nog wat smaakvoller met geperste knoflook maar dat is voor iedereen anders. Wij houden ongeveer 400 gram rijst (gekookt) aan voor 3 tot 4 personen. Hoe later je de kruiden toevoegt in het proces, hoe aanweziger de kruiden zullen zijn (en scherper van smaak). Voor ons heeft dat niet de voorkeur.
Als nasi het hoofdgerecht is, gebruik dan gerust wat meer kruidenmix. Als het een bijgerecht is, laten wij de de nasikruiden nooit overheersen en gebruiken we iets minder.
Nasikruiden of kruidenmix gebruik je natuurlijk om zelf nasi of nasi goreng te maken, maar met de kruidenmix kun je nog meer heerlijke gerechten maken. Deze kruiden kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor de bami of bami goreng. Doe de kruiden eens door het beslag voor pannenkoeken, of meng de kruiden eens door in reepjes gesneden witte kool, spitskool, of een andere koolsoort. Lekker bakken in een koekenpan of wok.
Nasi kruidenmix bewaren
Nasikruiden moet je net als alle andere kruiden, droog en donker bewaren. Het liefst in een afgesloten potje van glas. Kruiden blijven namelijk beter bewaard in glas dan in plastic omdat het meer luchtdicht is. Het is dan ruim een jaar houdbaar. Heb je de kruiden kant-en-klaar gekocht? Bewaar het dan niet in zo’n zakje, want daar blijft het niet lang goed in.
Nasi kruiden invriezen
De droge nasikruiden kun je weliswaar invriezen, maar de smaak kan minder worden. Bovendien kan er sneller vocht bijkomen en dat wil je graag voorkomen bij je zelfgemaakte kruidenmix. Bewaar daarom de kruiden mix buiten de vriezer op een droge plek waar het donker is (de kast).
Waarom zelf nasikruiden maken?
Nasi kruidenmixen zijn niet moeilijk om te maken en vaak ook gezonder. Omdat je zelf de samenstelling bepaalt kun je kiezen voor minder zout en de mix bijvoorbeeld gluten- en lactosevrij maken. Onnodige ingrediënten kun je dan weglaten! Toegeven, je bent ongeveer 5 minuten kwijt met het maken van het recept, maar je hebt dan gegarandeerd een flinke pan nasi heerlijk op smaak. Daarnaast kun je natuurlijk zelf de hoeveelheden bepalen. Zo kun je een flinke voorraad aanleggen als je regelmatig nasi eet, maar je kunt ook een bakje voor één maaltijd bereiden. Zo kun je het bovenstaande recept lekker makkelijk verdubbelen of zelfs verviervoudigen! Ook kun je de pittigheid zelf bepalen. Voel je lekkerder met meer pit? Een extra schep chilipoeder is dan al genoeg. Easy peasy.
De geschiedenis van nasikruiden
Nasi is een afkorting van Nasi Goreng en heeft zijn oorsprong in Indonesië. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst en ‘Goreng’ betekent gebakken. Nasi Goreng is één van de bekendste Indonesische gerechten. In Nederland is de benaming gaan gelden voor alle vormen van gebakken rijst. Zo wordt Chinese gebakken rijst ook nasi genoemd.
Het originele Indonesische Nasi Goreng worden deze kruiden niet gebruikt. Daarin zitten vooral olie, ketjap, spaanse peper, ui en knoflook. Na 1900 zijn veel Javanen geëmigreerd naar Suriname. Daar kwamen ze in aanraking met Hindoestanen (India) en Creolen (Afrika) en die introduceerden de kruiden en specerijen in deze Nasi Goreng. Het toevoegen van wortel en doperwtjes komt vooral door de invloed van de Hakka-Chinezen.
Door de inmenging van verschillende culturen is er niet één recept voor nasi en dus ook niet voor nasikruiden. De grootste invloed van de nasikruiden zoals wij die kennen, komt vooral vanuit Indonesië en India via Suriname.
Gezondheidsvoordelen van nasikruiden
Deze nasikruiden bestaan uit verschillende gedroogde kruiden en specerijen. Die hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je alle kruiden en specerijen op een rijtje met ieder hun eigen gezondheidsvoordelen:
Kruid / specerij | Gezondheidsvoordeel |
Cayennepeper | Kan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. |
Gember | Bekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen. |
Komijn | Kan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen. |
Korianderzaad | Kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten. |
Kurkuma | Bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. |
Zwarte peper | Kan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. |
Knoflook | Heeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem. |
Nasikruiden alternatief
Een alternatief op de nasikruiden zijn de bamikruiden. Die vind je ook in heel veel winkels. Let hierbij wel op dat bamikruiden vaak gebaseerd zijn op de Chinese keuken en nasikruiden vaak gebaseerd zijn op de Indonesische en/of Indiase keuken. Bamikruiden zijn dus veel minder kruidig en bevatten vooral boordevol groente in gedroogde vorm. Ook erg lekker maar wel net wat anders!
Een ander alternatief op nasikruiden zijn de kruiden zelf toevoegen. Als je één of meer kruiden niet hebt, dan laat je ze links liggen. Bij nasi is het vaak; Less is more.
Recepten met nasikruiden
Nasikruiden kun je bij veel gerechten gebruiken. Het vormt een basis voor veel andere gerechten. Gebruik de nasikruiden ook in:
- Marineer vlees of kip
- Breng tofu of tempeh op smaak
- Een prima basis voor een lekkere Indiase curry
- In pannenkoekenbeslag voor een soort hartige wrap met ei (in China een Ji Dan Bing of Jian Bing)
Genoeg inspiratie en redenen dus om zelf nasikruiden te maken. Eet smakelijk!