Piri piri maken

Piri piri maken

Piri piri maken, een kruidenmix die afkomstig is uit Portugal en bijvoorbeeld gebruikt wordt om het gerecht piri piri kip te maken.

Het is een pittige kruidenmix die ooit door de Portugese zeevaarder vanuit Amerika naar Afrika werd gebracht, en die ook in sommige Afrikaanse landen bekend is.

De kruidenmix wordt overigens soms ook wel pili-pili genoemd. Deze mix kun je soms ook wel verkrijgen in de betere supermarkten, op de markt, en bij speciaalzaken, maar naar onze ervaring smaakt de mix het lekkerste als je de kruiden mix zelf maakt.

Met de kruiden kun je bijvoorbeeld ook een piri piri saus maken, ook weer een pittige saus, die bijvoorbeeld goed smaakt bij kip, net als in het gerecht, maar ook lekker kan zijn bij andere vleessoorten of vis.

Het kan een vervanging zijn voor sambal.

Hoe gebruiken?

Je kunt de kruidenmix dus gebruiken in het kipgerecht, om de bovenstaande suas te maken, maar de kruiden kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld boerenkool wat pittiger te maken.

Gebruik de volgende kruiden om de kruidenmix te maken:

Ingrediënten

1,5 Theelepel Chilipoeder
2 Theelepels Gerookt paprikapoeder
1 Theelepel Uienpoeder
1 Theelepel Knoflookpoeder
1 Theelepel Gedroogde oregano
1 Theelepel Gedroogde peterselie
0,25 Theelepel Gemalen komijnzaad
0,25 Theelepel Zout
0,25 Theelepel Witte peper

Piri piri maken
Het maken van de kruidenmix is heel eenvoudig.

Alles kruiden in een kom of schaal doen, en de kruiden goed door elkaar mengen.

Piri piri bewaren

De kruidenmix kun je het beste niet in de koelkast bewaren, maar droog en donker. Bij voorkeur in een afsluitbaar kruidenpotje, en dan in een gesloten keukenkast bewaren. Zo voorkom je dat er licht of vocht bij kan komen. Op de juiste manier ebwaard kunnen de kruiden een jaar, en soms wel tot twee jaar bewaard worden.

Komt er wel vocht of licht bij, kunnen de kruiden verkleuren, minder sterk worden, of gaan schimmelen.

Overigens kun je gekookte of gebakken gerechten met deze kruidenmix wel in de koelkast bewaren.

Invriezen

De mix kun je het beste ook niet in de vriezer bewaren, en dat zou ook geen zin hebben.

In de vriezer zouden de kruiden slechts drie maanden bewaard kunnen worden, terwijl droog in de keukenkast de kruiden minimaal een jaar bewaard kunnen worden.

Deel ons op social media