Kaneel

Kaneel

Kaneel is natuurlijk, samen met peper en nootmuskaat, één van de oudst bekende specerijen. Dat hebben we immers allemaal zelfs al op school geleerd.

En voordat wij Nederlanders er veel geld mee verdient hebben, was kaneel in Azië als bekend.

Kaneel wordt gemaakt van de binnenbast van scheuten van de kaneelboom. Je kunt kaneel stokjes gebruiken of natuurlijk gemalen kaneel.

Kaneelstokjes vaak om tijdens langdurige processen de smaak van het kaneelstokje in het betreffende gerecht te krijgen. Kaneelpoeder om deze smaak tijdens korter processen als smaak in het gerecht te krijgen.

Vaak wordt kaneel tijdens het bakken gebruikt of in desserts. Maar vergis je niet, er zijn diverse hoofdgerecht waarin kaneel in één van beide vormen gebruikt wordt.

Hoe gebruiken?

Hoe je kaneelpoeder niet moet gebruiken laten de vele filmpjes op youtube zien. Deze kaneelpoeder challenge is soms nog steeds een hype, waarin je een eetlepel kaneelpoeder door probeert te slikken.

Kaneelpoeder is natuurlijk bij normaal gebruik niet gevaarlijk, maar van dit kun je het toch knap benauwd krijgen. Niet doen dus.

Zoals zonet al geschreven, kaneelstokjes bij gerechten die wat langer nodig hebben. Voornamelijk bij bijvoorbeeld nagerechten, maar ook bij soepen en hoofdgerechten.

Kaneelpoeder wordt vaak gebruikt bij dessert, bij cake, en bij taart. Maar ´kaneelpoeder wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij het maken van een appelmoes.

In sommige delen van de wereld worden kaneelstokjes verkocht als snoepgoed.

Kaneel bewaren

Kaneelstokjes en kaneelpoeder droog bewaren, en zeker niet in de koelkast. Doordat de koelkast vrij vochtig is zou de hele koelkast naar het vochtige kaneel gaan stinken.

Dus in de keukenkast bewaren in een goed afgesloten bak. Dan kun je kaneel ongeveer een jaar bewaren.

Invriezen

Gerechten met kaneel kun je zonder problemen invriezen. Denk aan kaneelbroodjes, appelmoes, of appeltaart.

Kaneelstokjes en kaneelpoeder kun je net zo goed niet invriezen. De houdbaarheid zou afnemen, en de smaak minder intens worden.

Wij adviseren dan ook om kaneel altijd droog in het keukenkastje te bewaren.

Deel ons op social media