Nootmuskaat is één van de specerijen waardoor Nederland in de gouden eeuw zo rijk werd, en waar wij dan ook vaak best wel een rare relatie mee hebben.
En dan bedoelen we vooral de gerechten waar nootmuskaat over gestrooid wordt waarbij een andere er niet aan moet denken om het te moeten opeten.
Boerenkool met nootmuskaat, stamppot andijvie met nootmuskaat, en ga zo maar door.
Deze specerij heeft erg te maken met persoonlijke voorliefde. Waar de één er niet aan moet denken, smult de ander van.
Maar dat geeft ook meteen aan hoe veelzijdig nootmuskaat eigenlijk is, buiten natuurlijk de mogelijkheid om nootmuskaatpoeder te gebruiken, of om hele noten te gebruiken om er iets van af te raspen.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Er bestaat eigenlijk geen verschil tussen poeder of een noot waarvan je wat afschraapt. Natuurlijk zullen sommigen zeggen dat dit niet klopt en dat er wel degelijk een smaak verschil is.
Maar dat is puur je eigen voorstelling. Natuurlijk kan een noot wat meer smaak hebben omdat het afraspen gepaard gaat met wat grotere stukjes dan al er in het poeder te vinden is. Vandaar dat poeder ietwat minder smaak heeft.
Wel is het zo dat een nootmuskaatnoot wat verser blijft, ook al in deze eigenlijk gedroogd. En ja, een nootmuskaatnoot geeft dus wat meer smaak.
Nu zullen veel mensen denken dat een hele noot veel duurder is dan een potje poeder, maar het rare is dat het precies het tegendeel is. Poeder is dus duurder dan de noot, tenminste als je niet naar het gewicht kijkt.
Ons advies is in ieder geval altijd een noot kopen en een goede rasp. Het is gewoon lekkerder.
Waarbij je dit specerij kunt gebruiken? Eigenlijk kunnen we dan de wedervraag stellen waarbij niet?
Je kunt het overal bij gevruiken, als dat je smaak is. Bij zoete gerechten en taart of cake. Bij kip en worst, in vlees- en visgerechten. En natuurlijk bij nog veel meer gerechten.
Nootmuskaat bewaren
Nootmuskaat, zowel de noot als poeder, moet altijd helemaal droog bewaard worden.
De koelkast is dus niet de faveriete plek. Het is er vochtig, en als nootmuskaat nat wordt, dan ruik je het wel. Het begint langzaam maar zeker steeds muffer te ruiken.
Bewaar poeder dus afgesloten, en de noot ook ij voorkeur in een bakje dat je luchtdicht en vochtdicht kunt afsluiten.
Invriezen
Ja, nootmuskaat kun je invriezen. Maar de noot en het poeder verliezen tijdens het invriezen veel aan smaak.
Ons advies is heel simpel, niet invriezen.
Het beste kun je wat geld investeren in een goede rasp die geschikt is voor nootmuskaatnoten. De smaak is sterker, en het eten smaakt daardoor ook beter.
[wp_ad_camp_1]