Zelf bolognese kruiden maken @opmijntalloor

Bolognese kruiden maken. Kruidenmix voor spaghetti bolognese

Vind je het heerlijk om spaghetti bolognese te eten? Het is wel belangrijk om hier goede kruiden voor te hebben. Je kunt ervoor kiezen om een simpele Italiaanse kruidenmix te gebruiken, maar het is een stuk lekkerder om je eigen kruidenmix te maken. Met onze kruidenmixen zorg je ervoor dat je de beste bolognesesaus kunt maken. 

Je kunt kiezen voor de klassieke Nederlandse bolognese kruiden, maar het is ook erg lekker om de authentieke Italiaanse versie te gebruiken. Beide recepten kun je hieronder vinden. 

Zelf Nederlandse bolognese kruiden maken

De Nederlandse bolognese kruiden zijn erg makkelijk te maken met kruiden die de meeste mensen wel in huis hebben. Hieronder hebben we de Nederlandse versie gemaakt, maar in de variant daaronder vind je de Italiaanse versie. De eerste, direct hieronder, is goed voor 12 porties spaghetti bolognese. 

Ingrediënten

Het kan ook erg lekker zijn om hier een beetje Parmezaanse kaas aan toe te voegen. 

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje.
  2. Mix ze goed door elkaar.
  3. Bewaar op een droge, koele en donkere plek.

Italiaanse variant op bolognese kruiden

Bolognaise met tonijn @claire.happydiet
Bolognaise met tonijn @claire.happydiet

De Italiaanse variant op bolognese kruiden is een stuk simpeler. Voor traditionele bolognese voeg je hier knoflook en soffrito (fijngesneden ui, wortel en bleekselderij) aan toe. Daarnaast wordt er in traditionele bolognese saus alleen vlees (gehakt of stoofvlees), tomatenpuree, wijn, melk en bouillon gebruikt. Echt een tip om een keer te proberen! 

Dit recept is goed voor 12 porties pasta bolognese.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje.
  2. Mix ze goed door elkaar.
  3. Bewaar op een droge, koele en donkere plek.

Bolognese kruiden kopen

Bolognese kruiden zijn ook te koop in de winkel. Dit kan in de supermarkt, maar hier betaal je al gauw enorme prijzen voor een klein beetje kruiden. Daarom is het aan te raden om de kruidenmix zelf te maken. Als je dit toch liever niet wilt doen, raden wij aan om de spaghetti kruiden van Van Beekum te gebruiken. Deze zijn een goede vervanger voor onze kruidenmix. 

Hoe gebruik je bolognese kruiden?

Mirepoix voor pasta bolognese @savortheflavourblog
Mirepoix voor pasta bolognese @savortheflavourblog

Bolognese kruiden worden traditioneel gezien gebruikt voor spaghetti bolognese, maar ze zijn ook geschikt voor andere recepten. Je gebruikt de kruiden om de tomatensaus mee op smaak te brengen. De kruiden zijn ook erg lekker om te gebruiken in gehaktballetjes, die je eventueel ook met spaghetti en tomatensaus kunt maken. Ook zijn de kruiden erg lekker om te gebruiken voor lasagne of andere pasta gerechten. 

Als je ze in het gerecht verwerkt, en je wil dat volgens de Italiaanse regels doen, voeg dan de kruiden toe aan het einde van het kookproces. Dan koken de kruiden maar even mee en ligt de smaak er dik op.

Ook zijn bolognese kruiden goed te gebruiken voor marinades. Zo zijn ze droog te gebruiken in combinatie met een beetje zout. Ook kun je een marinade maken met enkele eetlepels olie of zelfs yoghurt. 

Bolognese kruiden bewaren

Bolognese kruiden zijn best lastig te bewaren. Als je ze niet goed bewaard, is de kans groot dat ze snel smaak verliezen. Daarom is het belangrijk om de kruiden op een droge, koele en donkere plek te bewaren. 

Ook raden wij aan om glas te gebruiken in plaats van plastic. Plastic laat altijd een beetje lucht door, waardoor de kruiden sneller smaak verliezen. Een glazen container of bakje is daarom ideaal om de kruidenmix te bewaren. Dan zijn ze ongeveer een jaar houdbaar.

Bolognese kruiden invriezen

Bolognese kruiden zijn lastig in te vriezen. Dit komt doordat het in de vriezer vaak vrij vochtig is. Bewaar een kruidenmix liever op een droge, koele en donkere plek in een glazen potje of container.

Waarom zelf Italiaanse bolognese kruiden maken?

Het is altijd aan te raden om je Italiaanse bolognese kruiden zelf te maken. Dit heeft ermee te maken dat je zelf bepaalt welke kruiden je toevoegt. Als je bepaalde kruiden niet lekker vindt, kun je deze gewoon weg laten. Daarnaast bepaal je ook hoeveel zout je toevoegt. Als je geen zout in je gerechten wilt doen, zijn eigen kruidenmixen altijd ideaal. 

De geschiedenis van spaghetti bolognese

Spaghetti bolognaise met bolognese kruiden @metvijfaantafel
Spaghetti bolognaise met bolognese kruiden @metvijfaantafel

De geschiedenis van spaghetti bolognese is een beetje verwarrend. Oorspronkelijk komt de saus uit de Italiaanse stad Bologna. Echter, in deze regio zeggen ze dat ‘spaghetti bolognese’ helemaal niet bestaat. Zo vinden ze dat de saus veel te zwaar is voor de lichte spaghetti. Hier gebruiken ze liever pappardelle, tagliatelle of fettuccine. 

Hoe dan ook, het is wel vast te stellen dat het oorspronkelijk recept uit het noorden van Italië komt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het recept vanuit Italië over de hele wereld verspreid. Het eerste geschreven recept voor bolognese saus komt uit 1891 uit een kookboek van een Italiaanse zakenman. 

De spaghetti bolognese die we in Nederland kennen, is een afgeleid recept van de Italiaanse versie. Italianen die verhuisden over de hele wereld, waar ze trots hun eigen keuken mee naartoe namen. De kans is groot dat in de andere landen, waaronder Amerika, de saus die wij kennen op basis van tomaten en groenten is ontstaan. 

Gezondheidsvoordelen van bolognese kruiden

 Wist je dat bolognaise kruiden behoorlijk gezond zijn? Er zijn best wel wat gezondheidsvoordelen zoals:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BasilicumRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Bolognese kruiden alternatief

Er is een heel makkelijk alternatief te vinden voor bolognese kruiden. In principe zijn deze kruiden te vervangen door Italiaanse kruiden. Wel is het handig om er rekening mee te houden dat er in Italiaanse kruiden meestal geen paprikapoeder zit. Dit kun je eventueel zelf als extra toevoegen. 

Recepten met bolognese kruiden

Er zijn verschillende recepten te maken met bolognese kruiden. Zo kun je denken aan pasta bolognese, gehaktballetjes, marinades en verschillende andere recepten waar je Italiaanse kruiden voor kunt gebruiken.

Deel ons op social media