Zwarte peper

Zwarte peper

Zwarte peper is wat anders dan gewone peper, alhoewel gewone peper vaak een mix is van witte peper en zwarte peper.

Vaak wordt in recepten aangegeven welke soort peper er in gebruikt moet worden, en dat kan naast witte en zwarte, ook groene peper zijn.

Voor diegene die niet precies weten wat het smaakverschil is, moet je de verschillende varianten toch eens los gebruiken en afzonderlijk, bijvoorbeeld in hetzelfde recept, proeven.

Een fijnproever zal het smaakverschil meteen merken.

Hoe gebruiken?

Het mengsel van witte peper en zwarte peper dat wij in de keuken vaak aanduiden als peper is eigenlijk een menging die iedereen lust en die bij ieder recept gebruikt kan worden.

Zwarte en witte peper smaken los van elkaar gewoon anders. Staat er in een recept zwarte peper, dan gebruik geen andere soort. De smaak van het recept wordt immers anders.

Soms wordt ook de hele korrel zwarte peper gebruikt, bijvoorbeeld in stoofschotels.

Witte peper wordt doorgaans altijd gemalen gebruikt.

Zwarte peper bewaren

Gemalen peper kun je het beste droog bewaren, bij voorkeur bij kamertemperatuur.

Hele zwarte peperkorrels kun je ook het beste droog en bij kamertemperatuur bewaren, maar dan het beste in een luchtdicht afgesloten pot.

Zo blijft de smaak van de korrels het beste bewaard.

Gemalen peper is minimaal 2 jaar houdbaar. Peperkorrels kun je doorgaans tot wel 4 jaar bewaren, mits deze vochtvrij en luchtdicht bewaard worden.

Invriezen

Je kunt peper invriezen, zowel gemalen als hele korrels, maar meestal gaat door het invriezen en het ontdooien de smaak sterk achteruit.

Het invriezen van peper raden we dan ook af.

Deel ons op social media