Libanese 7 kruidenpoeder @d_____a_____n_____a_

Libanese kruidenmix maken: Zo maak je baharat

De Libanese kruidenmix staat bekend onder vele namen. Zo kun je het kennen als baharat, Libanees zevenkruiden poeder of gewoon als de Libanese kruidenmix. De kruidenmix is een standaard in de Libanese keuken en brengt de typerende smaak aan Libanese en andere Midden-Oosterse gerechten.  De ingrediënten die in het kruidenmengsel gaan, staan vast, maar iedere thuiskok heeft er wel een twist aan. Voel je dus vrij om er je eigen draai aan te geven. Het klinkt in onze Nederlandse oren misschien een beetje raar, maar één van de hoofdingrediënten is kaneel. Dit terwijl de kruidenmix vooral gebruikt wordt voor hartige gerechten. 
De ingrediënten die in het kruidenmengsel gaan, staan vast, maar iedere thuiskok heeft er wel een twist aan. Voel je dus vrij om er je eigen draai aan te geven. Het klinkt in onze Nederlandse oren misschien een beetje raar, maar één van de hoofdingrediënten is kaneel. Dit terwijl de kruidenmix vooral gebruikt wordt voor hartige gerechten. 

Zelf Libanese kruidenmix maken

Zelf de Libanese kruidenmix maken is niet zo lastig. De meeste mensen hebben het grootste gedeelte van de kruiden die nodig zijn wel in huis, gelukkig. Een lange trip naar de dichtstbijzijnde toko is dus niet nodig. De ingrediënten van deze kruidenmix zijn goed te vinden. We hebben ook een variant op deze Libanese kruiden die veel in Libanon wordt gebruikt. Je vind die variant wat verder in de tekst.  

Ingrediënten

Piment is soms wat lastig te vinden, al hebben veel supermarkten het wel. Dit kun je vervangen door een halve theelepel kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Het lekkerste is om hele kruiden te gebruiken, maar poeder is ook prima. 

Bereidingswijze

  1. Stop de hele kruiden in een pan en toast dit kort. Hierdoor komt de nootachtige smaak beter naar voren. 
  2. Voeg de kruiden vervolgens toe aan een vijzel of koffiemolen en maal het tot een fijn poeder.
  3. Meng alle kruiden goed door elkaar tot het zevenkruidenpoeder. 

Variant op Libanese kruiden mix

Zelf Libanese Kruiden maken @gangariya_spice
Zelf Libanese Kruiden maken @gangariya_spice

In Libanese gerechten wordt de baharat meestal niet op zich gebruikt. Daarom worden er vaak kruiden toegevoegd om er een ronde smaak van te maken. Dit mengsel is traditioneel in Libanon, maar kan geen zevenkruidenpoeder meer genoemd worden (het zijn er meer). Deze variant is toe te voegen aan vlees, groenten of een ander recept zonder dat er nog wat bij hoeft te komen, op zout na natuurlijk. Dat is nog eens makkelijk koken!

Ingrediënten

  • 2 el kaneel of 4 kaneelstokjes
  • 2 el zwarte peper
  • 2 el komijn
  • 2 el koriander
  • 2 el sumac
  • 2 el zoete paprika poeder
  • 1 el piment
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl kruidnagel
  • 0,5 tl nootmuskaat

Ook hier is het lekkerder om hele kruiden te gebruiken, maar poeder is ook prima. Sumac kan soms wat lastig te vinden zijn. De meeste toko’s verkopen dit gelukkig wel. Als je het niet kunt vinden, kan citroenrasp eventueel als vervanger gebruikt worden. Dit zal echter niet hetzelfde smaakprofiel bieden. 

Bereiding

  1. Toast de hele kruiden kort in een pan.
  2. Voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze tot een fijn poeder. 
  3. Voeg alle kruiden bij elkaar en meng dit goed door elkaar. 

Libanese kruidenmix kopen

Libanese kruidenmix @millennium_spices
Libanese kruidenmix @millennium_spices

Een Libanese kruidenmix is meestal wel in de supermarkt te vinden, maar dit is vaak erg duur. Er kan veel zout in zitten en het smaakprofiel komt meestal niet overeen. Als je geen zin hebt om je eigen kruidenmix te maken, is de baharat van Van Beekum een uitstekend alternatief. 

Hoe gebruik je Libanese kruidenmix?

De Libanese kruidenmix is erg makkelijk te gebruiken. Het is heerlijk om te gebruiken als droge marinade of in combinatie met olijfolie voor vlees en vis. Om de diepe smaak van de Libanese kruidenmix verder naar voren te laten komen, is het lekker om dit van de BBQ te eten. Echter, gewoon bakken in een koekenpan is ook geschikt.

Eigenlijk voor alle recepten is de kruidenmix wel in te zetten. Denk daarbij aan simpele gebakken aardappel, een salade dressing of een bijgerecht van een hummus dip met brood. Je kunt het zo eenvoudig of moeilijk maken als je zelf wilt. 

Libanese kruidenmix bewaren

De Libanese kruidenmix is goed te bewaren. Dit doe je het beste in een afgesloten glazen bakje of potje, aangezien plastic altijd wat lucht doorlaat. Zorg er altijd voor dat je je kruiden op een koele, donkere en droge plek bewaard.

Libanese kruidenmix invriezen

Het invriezen van de Libanese kruidenmix is niet aan te raden. Kruiden verliezen smaak door het invriezen. Koel, droog en donker bewaren in een glazen bak of pot heeft altijd de voorkeur. 

Waarom zelf Libanese kruidenmix maken?

Net als de meeste andere kruidenmixen is het bij de Libanese kruidenmix het geval dat je hem het beste zelf kunt maken. De kruidenmixen in de supermarkt zijn vaak erg duur, waardoor het veel voordeliger is om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast bevatten de kruidenmixen van de supermarkt vaak onnodige ingrediënten die er eigenlijk niet in horen, zoals een grote hoeveelheid zout, een onnodige hoeveelheid paprikapoeder en e-nummers. 

Als je de smaak van de Libanese kruidenmix het beste naar voren wilt laten komen, doe je dit het beste door hem zelf te maken. Zo kun je hele kruiden gebruiken en smaakt de kruidenmix een stuk verser. 

De geschiedenis van Libanese specerijen mix

Humus met Libanese kruidenmix @naya.bh
Humus met Libanese kruidenmix @naya.bh

Het is lastig vast te stellen waar de Libanese specerijen mix precies vandaan komt. Baharat betekent eigenlijk gewoon kruiden. Het wordt gedacht dat de kruidenmix is ontstaan vanuit de belangrijke rol die kruidenhandelaars hadden in het Midden-Oosten. 

In verschillende regio’s van het Midden-Oosten zijn er varianten op de kruidenmix te vinden. Hierboven staat de Libanese versie, die best algemeen is. Het toevoegen van sumac is wel een Libanese toevoeging die niet in alle regio’s wordt gebruikt. 

Gezondheidsvoordelen van Libanese kruidenmix

 Libanese kruiden bevatten veel kruiden die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. In de tabel hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KaneelKan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KruidnagelRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verlichten van tandpijn.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
PimentRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Libanese kruidenmix alternatief

De Libanese kruidenmix vervangen kan best lastig zijn. Er zijn een aantal kruidenmixen die erop lijken vanwege vergelijkbare combinaties, maar ze zijn niet perfect als vervanger. De volgende opties zijn mogelijk:

Als je een gerecht uit de Libanese keuken aan het koken bent, kan het zevenkruidenpoeder in sommige gevallen ook vervangen worden door za’atar. Echter, dit zal een heel ander smaakprofiel geven aan het gerecht. 

Recepten met Libanese kruidenmix

Er zijn veel recepten met de Libanese kruidenmix te maken. Denk daarbij aan de volgende gerechten:

  • Marinades voor vlees en vis
  • Libanese salades
  • Libanese stoofpotten met vlees en/of bonen
  • Kebab
  • Döner
  • Kofte
  • Falafel
Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *