Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagel, een specerij natuurlijk, heeft een typische en onmiskenbare smaak. Het wordt vaak als smaak met de winterse gerechten in verband gebracht, maar dat hoeft op zich natuurlijk niet.

Als specerij heeft het bovendien een wat vreemd uiterlijk, maar dat komt omdat het gedroogde en ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom zijn. Daarbij blijft het steeltje aan de bloemknop zitten,

Ook dit is een specerij waaraan Nederland, dankzij de VOC, een enorme rijkdom te danken heeft en gedeeltelijk de Gouden eeuw.

Het komt oorspronkelijk van de Molukken, en wordt ook vandaag nog zeer veel in onder andere de Nederlandse keuken gebruikt.

Je moet er overigen wel aan denken dat kruidnagels alleen gebruikt kunnen worden om gerechten de smaak te geven. Kruidnagels kun je niet eten, dus je moet ze voor het eten wel verwijderen.

Je kunt het niet alleen gebruiken voor diverse gerechten, je kunt het bijvoorbeeld ook als smaakmaker aan glühwein of brandewijn toevoegen.

Maar dat is nog niet alles dat je ermee kunt doen. In Indonesië gebruikt in kruidnagelsigaretten en wordt het gerookt. Roken met een erg kruidig aroma.

Wil je de kwaliteit controleren dan kun je de kruidnagels in water doen. Als ze blijven druiven zijn ze vers en is dus de kwaliteit goed.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Doordat kruidnagel erg lang smaak kan afgeven, wordt het vaak in stoofpotten en marinades gebruikt.

Denk maar aan de Hollandse hachee, maar ook rendan, daging smoor, en bruine bonensoep, zijn gerechten die zonder kruidnagels veel minder smakelijk zouden zijn.

Nog niet zolang geleden werd een kruidnagel in een kapotte kies gestoken om de pijn te verminderen.

Er wordt tegenwoordig wel kruidnagelpoeder verkocht. Je kunt natuurlijk een snufje gebruiken, maar we raden aan om altijd echte kruidnagels in gerechten te gebruiken zodat de smaak optimaal wordt.

Kruidnagel bewaren

Kruidnagel moet je vooral, en op geen enkele andere manier, droog bewaren. Bij voorkeur in een glazen pot, want in plastic zouden stoffen uit de kruidnagels in combinatie met de weekmakers in het plastic, ervoor zorgen dat het vies en slap wordt.

Bij voorkeur ook niet in de koelkast leggen, dit in verband met het vocht en de geur.

Bewaar de glazen pot waarin de kruidnagels zitten op een donkere plek, of natuurlijk in een niet licht doorlatende glazen pot bewaren.

Invriezen

Net zo goed als je kruidnagel niet in plastic moet bewaren, moet je deze specerij ook niet invriezen.

Het zou eventueel wel kunnen maar de smaak zou na ontdooien drastisch minder worden. Gebruik dan ook altijd verse hele kruidnagels.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media