Laurier

Laurier

Laurier is een smaakmaker aan soepen, vleesgerechten, en stoofschotels. Een boom die al in het oude Griekenland heilig werd verklaard. Zo werd aan winnaars tijdens de Olympische spelen een krans gemaakt van laurierbladeren uitgereikt.

Maar wij kennen inmiddels ook de kracht van deze simpele blaadjes, een kruid dat tegenwoordig in bijna iedere keuken terug te vinden is.

Sterker nog, je kunt jonge laurierbomen gewoon bij het tuincentrum kopen, en dus inderdaad gewoon in je tuin of in een pot poten.

Het kan wel zijn dat de smaak van deze in de kou groeiende bomen ietwat minder is, want van oorsprong komt de boom voor rond de Middellandse Zee.

Ook wordt er vandaag de dag laurierpoeder verkocht in de meeste supermarkten.

Dat is soms wat makkelijker, want kook je de blaadjes met een gerecht mee, dan moeten de stugge blaadjes er voor het eten wel uitgevist worden.

De bladeren zijn stug, bijna leerachtig, en daar heb je natuurlijk met laurierpoeder geen last van. Kook je de bladeren mee dan is de smaak wel beter te proeven in gerechten.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Laurier kook je dus echt mee. Een mooi voorbeeld van een gerecht is goulash. Twee of drie laurierbladeren bij het vlees doen, en twee en een half uur laten stoven. Wel na de tijd de bladeren er weer uithalen.

Dat gaat natuurlijk prima bij gerechten die lang koken of stoven. De smaak komt daardoor prima in het gerecht.

Bij gerechten die wat korter nodig hebben, of misschien helemaal niet hoeven te koken, daar is laurierpoeder natuurlijk een uitkomst.

Een salade wordt toch beter van smaak met een beetje poeder door de salade.

Bij soepen, en dat is net als bij lavas of maggiplant, geeft het meekoken een veel betere smaak. Ook al hoef je de soep niet lang te koken.

Laurier bewaren

Laurier kun je beter niet in de koelkast bewaren. Gerechten waarin laurierbladeren of poeder is verwerkt wel.

Bewaar de bladeren en het poeder altijd op kamertemperatuur, afgesloten en luchtdicht. Bijvoorbeeld dus in een keukenkast.

Invriezen

Laurierbladeren kun je invriezen, en al helemaal als ze vers van de plant zijn gehaald.

Ze zijn dan enkele maanden houdbaar.

Beter is het om gedroogde bladeren niet in te vriezen, de smaak neemt dan toch wel sterk af.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media