Italiaanse kruiden maken

Italiaanse kruiden maken. Het traditionele recept.

Italiaanse kruiden maken. Het zijn gedroogde kruiden die veel gerechten wat meer smaak geven, maar ook vaak gebruikt worden over stukjes tomaat of komkommer. Je kunt de Italiaanse kruidenmix ook gewoon in de supermarkt kopen, maar die bevatten vaak goedkoop zout en zijn alsnog vrij prijzig. Soms zit er ook suiker bij! Natuurlijk erg lekker maar ik denk dat menig Italiaan een hartig woordje met de fabrikant zou willen spreken…

Maar eigenlijk hoort in de Italiaanse kruiden helemaal geen zout, maar alleen een smaakvolle kruidenmix. En die kruidenmix kun je heel simpel zelf thuis maken.

Zelf Italiaanse kruiden maken

Italiaanse kruiden worden vaak toegevoegd bij verschillende pastagerechten, pizza en diverse voorgerechten. Het zijn meestal gedroogde Italiaanse kruiden en niet verse kruiden. Dat is niet alleen langer houdbaar. Het zorgt er ook voor dat je altijd iets bij de hand hebt om met alle kruiden je gerecht meer op smaak te brengen. Italiaanse kruiden gebruiken kan overigens ook bij andere internationale keukens maar daarover later meer.

Hieronder vind je het originele recept voor een Italiaans kruidenmengsel. Het is een vrij uitgebreide versie maar dat geeft wel extra diepgang en meer aroma’s. 

Ingrediënten

Italiaanse kruiden maken @Savoryspiceshop

Als in het gerecht al ui en knoflook verwerkt is (grote kans bij een Italiaans gerecht), kun je overwegen om het weg te laten uit dit recept.

Sommigen zullen het vreemd vinden om wat chilivlokken te zien in dit recept. Wij hebben dit recept ontdekt op onze reis door Calabria waar de ‘pepe rosso’ veel geteeld wordt. Je mag het weglaten als je pittigheid niet op prijs stelt.
Soms zie je ook recepten met laurier blaadjes erin. Erg lekker maar niet Italiaans!

Bereidingswijze

 1. Doe alle kruiden in een schaal en mix goed door elkaar

Recept voor simpele Italiaanse kruiden

De Italiaanse keuken staat voor eenvoud en eerlijk gezegd; de bovenstaande ingrediëntenlijst is toch behoorlijk lang. Dat kan wel wat minder, toch? Als wij niet alles in huis hebben, dan gebruiken wij meestal deze kruiden en specerijen om een makkelijke Italiaanse kruidenmix te maken.

Ingrediënten

Italiaanse kruiden recept @Lifeforcewholefoods
 • 2 Theelepels Oregano
 • 2 Theelepels Basilicum
 • 2 Theelepels Peterselie
 • 2 Theelepels Tijm
 • 1 Theelepel Knoflookpoeder

Voordat onze mail volstroomt met boze Italianen… Kruidenmixen zijn bedoeld om smaak te geven aan het gerecht. Het ene kruid voegt nou eenmaal meer toe dan het andere. In deze lijst vind je de echte smaakmakers die in een Italiaanse kruidenmix gebruikt worden, waarvan basilicum in gedroogde vorm nog eigenlijk het minst en gedroogde oregano en tijm het meeste. Houd er rekening mee dat knoflookpoeder niet noodzakelijk is als het al in het gerecht verwerkt is.

Bereidingswijze

 1. Meng alle kruiden door elkaar in een kom

Italiaanse kruiden kopen

Deze Italiaanse kruidenmix is gemakkelijk zelf te maken maar soms is gewoon kopen nóg makkelijker. Helaas is de kruidenmix in de supermarkt te zout, te zoet of bevat niet de traditionele ingrediënten die je zou verwachten. Wij kopen liever online waarvan we de kwaliteit goed kennen en die vertrouwen. Wij kopen onze kruiden bij Van Beekum Specerijen. Ze hebben erg lekkere kruiden mixen en deze kant-en-klare versie bevat geen zout. Je vindt er ook meer exclusieve kruiden zoals salie en marjolein.

Hoe gebruik je Italiaanse kruiden?

Italiaanse kruiden gebruik je voornamelijk in de Italiaanse keuken. Het zijn gedroogde kruiden die snel hun smaak afgeven. Gebruik daarom de kruiden in het laatste stadium, zoals:

 • Sauzen en soepen: 5 minuten voor opdienen
 • Marineren van vlees, vis of kip: vlak voor het bakken
 • Pasta’s: 5 minuten voor opdienen
 • Pizza’s: verwerk het in de tomatensaus
 • Risotto: 5 minuten voor opdienen
 • Salade: verwerk het in dressings
 • Voorgerechten (primo): gebruik het als garnering

Italianen voegen ook laat aan hun gerechten het peper en zout toe. Je kunt datzelfde principe gebruiken voor de Italiaanse kruiden. Het grote voordeel is dat de smaken goed bewaard blijven en niet kapot gekookt worden. Je hebt dan minder nodig om hetzelfde te bereiken. Gebruik daarom niet te veel. De Italiaanse keuken is erg eenvoudig. Wist je bijvoorbeeld dat er in pasta bolognese bijna geen Italiaanse kruiden zitten!?

Italiaanse kruiden bewaren

Kip met Italiaanse Kruiden @polloup.hk

Italiaanse kruiden het best donker en droog bewaren. Als er licht of zonlicht bij de kruiden komt zal de smaak en de geur minder worden. Bewaar de kruidenmix dus bij voorkeur in een ondoorzichtig potje of strooier, want een strooier is natuurlijk wel handig bij een veel gebruikte kruidenmix. Ook kun je het in een keukenkastje bewaren.

Als de kruidenmix donker en droog bewaard wordt, kan het ongeveer 12 maanden bewaard worden.

Italiaanse kruiden invriezen

Italiaanse kruiden invriezen kan wel, maar de structuur en de smaak kunnen na verloop van tijd achteruitgaan. Aangezien de kruiden 3 maanden houdbaar zouden zijn, is invriezen dus een minder goede bewaarmethode dan gewoon in de keukenkast op een koele, donkere droge plek.

Waarom zelf Italiaanse kruiden maken?

Het is erg makkelijk om Italiaanse kruiden zelf te maken. Ook kun je zelf de verhoudingen aanpassen zodat het mengsel volledig is afgestemd op jouw voorkeur. En daarmee kun je ook de voedingswaarde beïnvloeden. Italiaanse kruiden uit de supermarkt bevatten vaak veel zout, suiker en soms wel vet, lactose of gluten. En het is zo simpel! Met het goed door elkaar en bewaar het in een bakje voor tijden dat je het zelf moet gebruiken. Als laatste is het vaak ook goedkoper om alle ingrediënten zelf in te kopen en die zelf bij elkaar te voegen.

De geschiedenis van Italiaanse kruiden

Al in de Romeinse tijd hadden de soldaten altijd wat kruiden bij zich. Ze gebruikten de kruiden om hun eten op smaak te brengen. Het drogen van de kruiden was toen ook al erg populair want het liefst willen soldaten eten zoals thuis en gedroogde kruiden kun je lang bewaren en zijn lichter om te vervoeren. Ze gebruikten ook al een vijzel om bijvoorbeeld de takjes tijm fijn te malen. Het Italiaanse klimaat is erg geschikt voor veel kruiden, komt daar heel veel voor en zijn er altijd gebleven. Sommige kruiden zijn later in de Italiaanse keuken geïntroduceerd en komen bijvoorbeeld uit Frankrijk. 

Het is goed om te weten dat dé Italiaanse kruidenmix niet bestaat. Elke regio en zelfs elke familie heeft zijn eigen verhoudingen.

Gezondheidsvoordelen van Italiaanse kruiden

Kruiden geven niet alleen pit maar worden al eeuwen gebruikt als medicijnen en hebben veel gezondheidsvoordelen. De Italiaanse kruidenmix bestaat uit een assortiment aan kruiden met ieder hun eigen voordelen. Hieronder vind je een tabel met alle kruiden en hun gezondheidsvoordelen.

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BasilicumRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
RozemarijnKan helpen bij het verminderen van ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.


Italiaanse kruiden alternatief

Er zijn maar weinig andere kruidenmixen waarin zoveel kruiden worden gebruikt (ten opzichte van specerijen). Er is dus ook niet echt een goed alternatief voor Italiaanse kruiden. Heb je bijvoorbeeld escargotkruiden, Provençaalse kruiden of kruidenboter kruiden? Dan zijn dat redelijk goede alternatieven. 

Wellicht is een betere oplossing om een aantal kruiden gewoon los toe te voegen aan je bereiding. De echte smaakmakers in Italiaanse kruiden zijn oregano en tijm. Als je die twee hebt, kan je al erg ver komen!

Recepten met Italiaanse kruiden

Italiaanse kruiden gebruik je bijvoorbeeld in een pastasaus of op een pizza maar je kunt er bijvoorbeeld ook vlees mee marineren. Of gebruik de marinade (kruiden + wat olie) over de marinade. Het is daarnaast ook erg makkelijk om stoofschotels op smaak te brengen en een goed alternatief op zout voor iedereen die dat waardeert. Je kunt Italiaanse kruiden ook gebruiken in recepten om te garneren, bijvoorbeeld bij een caprese. 

Het is niet erg dat de buren mee kijken. Italiaanse kruiden zijn ook erg welkom in de Franse, Spaanse en Griekse keuken. Het gaat bijvoorbeeld erg goed met gerechten met feta of paprika erin. In welk gerecht je het ook gaat gebruiken, we weten zeker dat je met ons recept voor Italiaanse kruiden meer pit aan het leven geeft. Eet smakelijk! 

Deel ons op social media