Knoflook

Knoflook

Knoflook is familie van de ui, en inmiddels is bewezen dat het eten van knoflook een positieve uitwerking op de gezondheid kan hebben.

Enig nadeel, het eten van knoflook kan een negatieve uitwerking op de geur hebben, maar mensen die veel knoflook eten zullen zeggen dat ze nooit wat ruiken. De geur valt alleen die mensen op die geen knoflook eten.

Het is niet alleen vers bij iedere supermarkt te kop, maar kan tegenwoordig ook in poedervorm gekocht worden. Dit knoflookpoeder heeft een wat mindere smaak en geur dan poeder, maar nagenoeg geen effect op de geur.

Hoe gebruiken?

Knoflook kan op verschillende manieren gebruikt worden.

Natuurlijk vers in diverse gerechten, waarbij in gerechten vaak vermeld staat hoeveel teentjes knoflook er moeten worden schoon gemaakt en fijn gesneden of geperst moeten worden. Persen en fijn snijden zijn het hoofd bereidingsmethoden, hoewel je ook een schoon gemaakt teentje in sauzen of soepen kunt gebruiken die je na de bereiden er weer uithaalt.

Die teentjes is specifiek iets voor knoflook. Eigenlijk zijn het kleine bolletjes die aangroeien aan de moederplant, overigens net zo als bij meerderjarige uien. Uien zijn alleen groter en worden per ui gegeten, eigenlijk dus ook per teentje.

Hoe meer teentjes je gebruikt in een gerecht, hoe sterker de smaak zal zijn. Aan te raden is natuurlijk niet te veel teentjes te gebruiken.

Knflook bewaren

Knoflook dient net als uien droog, donker en niet te warm bewaard te worden. De plek waar uien bewaard worden is dan ook de beste.

Wordt het in het licht bewaard kunnen de teentjes gaan uitlopen.

Het mag onder geen beding in de koelkast bewaard worden, ook weer net als uien. In de koelkast kunnen de teentjes erg snel gaan rotten.

Invriezen

Schoon gemaakte en gesnipperde of geperste knoflook kun je invriezen, maar niet rauw. Rauw ingevroren zal de smaak en textuur sterk verminderen.

Gekookt of gebakken kan het wel worden ingevroren.

Deel ons op social media