Zout

Zout

Zout is natuurlijk geen kruid en geen specerij. Het wordt wel nagenoeg altijd gebruik bij koken en bakken, maar je kunt er ook veel te veel van binnenkrijgen.

Dan kan het zelfs schadelijk zijn, maar je kunt ook niet zonder. Van alle normale producten en levensmiddelken krijgt een mens al voldoende genoeg binnen.

Omdat we zout echter toch lekker blijken te vinden gebruiken we graag een extra snufje en een extra snufje daar. Maar laten we eerlijk zijn, patat zonder zout smaakt anders, en dus gebruiken we het over veen gerechten. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

In veel recepten staat het vermeld, soms tot wel een eetlepel zout. Veel te veel zou je denken, maar zout heeft de bijkomstigheid dat het andere smaken versterkt. Dan gaan gerechten flauw smaken.

Dat ligt dus niet aan het best soms wel gevaarlijke zout, maar aan het ontbreken van smaak van de overige ingrediënten.

Er bestaan ook veel verschillende soorten, keukenzout, zeezout, tafelzout, en ga zo maar door. Vooral zeezout is vandaag de dag een trend. Overal moet zeezout in, waarvan de korrels groter zijn dan van gewoon zout, en waardoor door de grotere korrels de smaak nog beter versterkt wordt.

Veel gerechten smaken dus helemaal niet zo bijzonder als je het zout weglaat.

Hoe gebruiken?

Omdat zout ook slecht voor je kan zijn is het helemaal niet erg om wat minder zout te gaan gebruiken. Er zijn mensen die een blik erwten warm maken en daar nog zout over strooien. Maar zo zout hoort een erwt helemaal niet te smaken.

Bedenk of het niet wat minder kan, want zout wordt in 90% van onze levensmiddelen en gerechten toegevoegd.

Zout bewaren

Zout moet droog bewaard worden, dus bewaar het zout nooit in de koelkast. Een onhebbelijkheid is namelijk het aantrekken van vocht, en dus wordt het zout vochtig en zwaar als het in de koelkast bewaard wordt.

Het is ook niet nodig, want zout is onbeperkt houdbaar. Dus gewoon in de keukenkast bewaren.

Invriezen

Zout kun je prima in de vriezer bewaren, en in de vriezer is het onbeperkt houdbaar.

Dat is zout namelijk altijd. Dus het kan, maar eerlijk gezegd zien wij het nut er niet van in.

Gewoon droog bewaren dus is de aanbevolen bewaarmethode.

Deel ons op social media