Kardemom

Kardemom

Kardemom is een peul met een haast metholachtige smaak, en dus ook de dergelijke geur. Maar je kunt ook een citrusachtige pepersmaak proeven.

Het staat op de derde plek als het gaat om kostbaren specerijen. Alleen safraan en vanille staan op deze lijst nog hoger.

Het is dus niet goedkoop, maar je kunt er heerlijks mee maken.

De plant waar de peulen aan groeien kan wel vijf meter hoog worden, en groeit voornamelijk in het regenwoud van Zuidoost Azië.

De peulen, als je ooit daar geweest bent eet je dat de bloemen ook mooi zijn, worden geoogst voordat deze rijp zijn. Daarna worden de peulen gedroogd.

De peulen kunnen soms erg taai zijn. Dat is ook de reden dat de peulen weliswaar mee worden gekookt met het gerecht, maar na het koken worden verwijderd.

Je kunt niet alleen peulen kopen, maar bij de betere supermarkt wordt ook kardemompoeder verkocht, wat je natuurlijk na het koken niet hoeft te verwijderen.

Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar de peulen omdat de smaak veel intensiever is in alle gerechten waarin kardemom wordt gebruikt.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Kardemom is tegenwoordig in beter supermarkten en in toko’s gewoon verkocht. Het is misschien wel prijzig, maar tuin er niet in als je soms leeft dat je de peul kunt vervangen door kruidnagel.

Bah dat zijn toch twee compleet verschillende smaken.

Het gebruik is erg variërend, van curry tot aan zelfs taarten.

Let wel goed wat er precies in het recept staat. Want er zit wat smaak betreft veel verschil tussen een peul en kardemompoeder. Vooral dit laatste wordt voor taarten en gebak nogal eens gebruikt.

Kardemom bewaren

Kardemom moet altijd in een potje droog en luchtdicht bewaard worden.

Dus in het keukenkastje en nooit in koelkast of kelder.

Komt er vocht bij dan kan de gedroogde peul snel gaan rotten, en dan laat ook deze specerij zich van een andere stinkende kant zien.

Invriezen

Kardemom kun je eventueel invriezen, maar de smaak wordt snel minder.

Invriezen is dan ook niet aan te bevelen.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media