Uienpoeder maken

Uienpoeder maken

Uienpoeder maken, je zult waarschijnlijk denken dat dit ontzettend moeilijk is, en daarom gebruik je maar de kant en klare versie uit de supermarkt. Immers veel beter en makkelijker dan zelf maken.

Maar beide is niet waar,, want onderstand recept is eigenlijk super gemakkelijk. En als je een keertje zelf uienpoeder hebt gemaakt zul je versteld staan van de smaak die het heeft.

Zelf maken is dus helemaal niet moeilijk, en bovendien veel lekkerder dan een kant en klaar potje kopen in de supermarkt.

Sterker nog, we denken dat er bijna niemand is die het een keertje zelf gemaakt heeft, en daarna nog kant en klaar uienpoeder zal kopen.

Hoe gebruiken?

Uienpoeder wordt in de keuken vaak gebruikt als een alternatief voor verse uien, vooral als het nodig is om een sterke uismaak toe te voegen zonder dat de textuur van verse uien nodig is. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in soepen, sauzen, dressings, marinades, rubs, en kruidenmixen.

Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in de productie van snacks zoals chips en crackers, en in bepaalde vleesproducten zoals worst en gehakt.

Uienpoeder kan ook gebruikt worden als een natuurlijke remedie, bijvoorbeeld om de bloeddruk te verlagen en het immuunsysteem te versterken, hoewel het in dat geval wel belangrijk is om met een arts te overleggen voordat het gebruikt wordt.

Zelf uienpoeder maken?

Ingrediënten

4 Grote gele uien

Natuurlijk kun je ook meer uien gebruiken, bijvoorbeeld als je het poeder lang wilt bewaren, dus zeg maar voor later.

Bij meer uien ben je eigenlijk niet veel meer tijd kwijt om het te maken.

Zo maak je het zelf

  1. Maak de uien schoon.
  2. Snij de uien in stukken en doe ze in een keukenmachine of blender.
  3. Maal de stukken zo fijn mogelijk.
  4. Leg bakpapier op de bakplaat, en strooi het nog vochtige poeder in één laag op het bakpapier. Heb je veel uien kun je dit het beste in meerdere keren doen. Wat je nog over hebt, kun je totdat je het nodig hebt, het beste in een afgedekt bakje in de koelkast plaatsen.
  5. Zet de temperatuur van de oven op een lage stand, 50 tot maximaal 100 graden, plaats de bakplaat in het midden van de oven, en laat de deur op een kier staan.
  6. Na een uur haal je de bakplaat weer uit de oven, en schept het poeder om. Verdeel het weer in één laag over het bakpapier.
  7. Plaats de bakplaat weer in het midden van de oven met de deur op een kier.
  8. Dit herhaal je totdat het poeder droog is. Als het poeder droger begint te worden kun je het om het half uur omscheppen.
  9. In totaliteit kan het drogen meerder uren drogen. Overigens kun je in plaats van de oven ook een voedseldroger gebruiken.
  10. Na het drogen moet je het poeder een half uur laten afkoelen en rusten, en kun je het daarna luchtdicht verpakken en donker bewaren. Bij voorkeur in een keukenkast, en niet in koelkast of vriezer.

Hoe bewaren?

Zelf gemaakt uienpoeder kun je het beste droog en donker bewaren. Hoe droger hoe beter want uienpoeder kan snel gaan klonteren. Dit kun je alleen voorkomen als je het poeder vooral droog bewaard, maar bij voorkeur op een tochtige plek.

Daar duurt het langer voordat het begint te klonteren. De klontjes, mocht het toch gebeuren, kun je vaak heel simpel weer tot poeder maken, en gewoon nog gebruiken.

Het poeder kan 4 maanden tot een half jaar bewaard worden.

Invriezen

Invriezen raden we af, omdat het poeder ook in de vriezer kan gaan klonteren.

Deel ons op social media