Saffraan kent iedereen, maar lang niet iedereen heeft dit wel eens gezien of geproefd. Het staat bekend als één van de duurste specerijen.
Dat komt niet alleen omdat de plant waar het vandaan komt heel zeldzaam is, nog meer omdat het zo ontzettend moeizaam te verkrijgen is.
Echte saffraan komt van oorsprong uit de regio Iran. Het zijn de stampers van de saffraankrokus, en alleen de stampers. De rest van de saffraankrokus of welke andere krokus dan ook, zijn niet bruikbaar.
Het kost ongeveer tussen de 10 en 30 euro per gram. Voor één gram zijn de stampers nodig van ongeveer 150 krokussen. Je zult begrijpen dat het oogsten moeizaam is. Haal maar eens de stampers uit dertig hele kleine bloemen.
Natuurlijk komt het tegenwoordig niet alleen meer uit de regio rond Iran, zo produceert ook bijvoorbeeld Spanje de specerij.
De smaak is een beetje bitter, de geur als die van honing. Het kan gerechten net dat kleine beetje geven waardoor een gerecht eindelijk af is. Het kleurt gerechten ook wat gelig.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Saffraan kun je bij de betere supermarkt gewoon in hele kleine hoeveelheden kopen, vaak in afgesloten plastic buisjes.
Het voordeel is dat je er niet veel van nodig hebt. De smaak is zelfs vaak van minder groot belang, de kleur die het afgeeft soms meer..
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in paella, in curry, en in sommige soorten risotto.
Tegenwoordig bestaat er ook saffraanpoeder. Dat is vanzelfsprekend niet de echte saffraan, maar het komt in de buurt. Kun je het geld dus missen, gebruikt dan altijd draadjes in plaats van poeder.
Saffraan bewaren
Saffraan moet je droog bewaren en beschermen tegen licht, dus op een donkere plek en vooral niet in de koelkast.
Bewaar het in folie of goed afgesloten in een donkere plastic bakje. Doe desnoods daar nog weer een donkere zak om.
Als je het zo bewaard kan het tot zes maanden goed blijven.
In de koelkast, en alle andere vochtige omgevingen, wordt het snel muf en kun jet al snel weggooien. En dat is gezien de prijs natuurlijk zonde.
Overigens, bij voorkeur niet direct bij andere kruiden bewaren. De stampers kunnen de geur en de smaak van andere kruiden opnemen. Dus niet samen met andere kruiden in een kruidenrek waarbij de afzonderlijke kruiden niet afzonderlijk luchtdicht verpakt zijn.
Invriezen
Saffraan kun je niet invriezen. De vriezer is ook een erg vochtige omgeving, hoewel je zou verwachten dat he vocht bevroren is. Het zou dus snel muf worden en bederven.
[wp_ad_camp_1]