Pan-met-mosselen-met-mosselkruiden-@smaakmenutie

Zelf mosselkruiden maken. Een recept met twee opties 

Mosselkruiden maken is niet moeilijk en zijn een goede aanvulling op de verse groenten. De verschillende kruiden en specerijen maken de gestoomde mosselen extra lekker. Deze kruidenmix voor mosselen gebruiken wij regelmatig. Daarnaast is het fijn om te weten dat je de meeste kruiden kopen kan in de supermarkt maar waarschijnlijk al in huis hebt even goed mengen en klaar! Op deze pagina leer je hoe je mosselkruidenmix zelf maken kan. Daarnaast kijken we naar de welke kruiden goed passen bij mosselen en wanneer je ze moet toevoegen. 

Overigens kun je deze kruiden niet alleen bij mossels gebruiken, want de kruidenmix kun je eigenlijk bij de meeste zeevruchten gebruiken. Bijvoorbeeld ook erg lekker bij kokkels, maar ook bij kabeljauw en schelpdieren.

Zelf mosselkruiden maken

Deze kruiden passen goed bij mosselen. Het is een lekkere kruidenmix die wat extra diepte en een kruidige smaak geeft. Je kunt deze direct gebruiken in je eigen mossel recept. Deze hoeveelheid is ongeveer vergelijkbaar met een zakje kruidenmix die je in de winkel kunt kopen, en genoeg voor 1 tot 2 keer een pan met 4 kg mosselen.

Ingrediënten

  • 2 Eetlepels Uienpoeder
  • 2 Theelepels gedroogde Bieslook
  • 2 Theelepels gedroogde peterselie
  • 2 Theelepels gedroogde Tijm
  • 2 Theelepels gedroogde Oregano
  • 1 Gemalen laurierblad, of gekocht poeder
  • 6 Theelepels Witte peper
  • Snufje Zout

Heb je geen laurier is poedervorm? Dan gebruik je 2 laurierblaadjes op de bodem van je mosselpan. Die smaak van de laurier moet nu namelijk in het vocht trekken en het vocht moet via stoom de mosselen bereiken. Je hebt dus het dubbele nodig om dezelfde smaak te bereiken.

Wij voegen altijd 2 eetlepels uienpoeder toe maar als je al uien gebruikt in jouw eigen mosselrecept, heb je dezelfde smaaksensatie met 1 eetlepel uienpoeder.

Dit recept maken we niet met verse kruiden omdat we de kruiden voor mosselen vaker willen gebruiken en daarom lang houdbaar moet zijn.

Bereidingswijze

  1. Maal het laurierblad fijn met een vijzel of kruidenmolen
  2. Meng alle ingrediënten in een kom

We raden het wel aan om het laurierblad eerst te vermalen omdat er dan meer smaak vrij komt tijdens het koken. Heb je niet de mogelijkheid om te vermalen? Dan kun je er ook voor kiezen om het fijn te hakken.

Pan met mosselen met mosselkruiden @smaakmenutie

Zelf mosselkruiden maken op Spaanse wijze

Je kunt de mosselen ook gebruiken om ze op Spaanse wijze te bereiden. Mosselen worden in Spanje Mejillones genoemd en Spaanse mosselen zijn een stukje groter dan onze Zeeuwse variant maar de smaak is sterk vergelijkbaar. Je vindt ze vooral aan de Gallische en Catalaanse kusten. 

In Spanje heb je verschillende varianten met mosselen maar ze zijn gezond en lekker met een heerlijke pittige tomatensaus. Je vindt hiervoor genoeg recepten en onderstaande kruidenmix kan daarbij een goede toevoeging zijn.
 

Ingrediënten

  • 1 Eetlepels Uienpoeder
  • 1 Eetlepel paprikapoeder
  • 2 Theelepels gedroogde Bieslook
  • 2 Theelepels gedroogde peterselie
  • 2 Theelepels gedroogde Tijm
  • 2 Theelepels gedroogde Oregano
  • 1 Gemalen laurierblad, of gekocht poeder
  • 2 Theelepels Zwarte peper
  • 1 theelepel cayennepoeder
  • Snufje Zout

Het basisrecept blijft dus redelijk hetzelfde, maar het is iets pittiger gemaakt. Ook is er wat paprikapoeder toegevoegd om de tomatensaus te complimenteren.

Bereidingswijze

  1. Maal het laurierblad fijn met een vijzel of kruidenmolen
  2. Meng alle ingrediënten in een kom

We raden aan om het laurierblad met een vijzel of kruidenmolen te malen. Dan komt de smaak het beste tot zijn recht.

Mosselkruiden kopen

Je hebt ook kant-en-klare mosselkruiden in de supermarkt maar deze bevatten vaak veel zout of rare toevoegingen waardoor het opeens niet meer gluten- of lactosevrij is. Bovendien is één zo’n zakje ook nog best duur terwijl je waarschijnlijk alle ingrediënten gewoon in huis hebt! Als je niet de kruiden los in huis hebt en wil gaan voor gemak, raden we aan voor een pure ingrediënten mix te gaan die online verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het meestal goedkoper omdat je grotere verpakkingen hebt (als je dat wil). Wij kopen onze kruiden en specerijen in ieder geval bij Van Beekum Specerijen. Wij vonden de kruidenmix voor mosselen erg lekker. De gedroogde groenten zijn hierbij een erg goede toevoeging.

Hoe gebruik je mosselkruiden?

Volgens de traditie in Zeeland worden mosselen gestoomd. Om de mosselkruiden het meeste smaak af te laten geven, moet je ze toevoegen in laagjes. Verdeel de mix in ongeveer 3 gelijke delen. Het eerste deel strooi je in het water, de wijn of de prei die je op de bodem van de pan hebt liggen. Daarna kun je het eerste van de twee delen van de mosselen erop leggen. Strooi daarna weer 1 deel kruiden erover. Het is lekker om nu weer wat groenten erop te leggen voordat je het laatste deel van je mosselen erop legt. Het laatste deel van je kruiden kun je nu boven op de mosselen strooien.

Het werken in laagjes zorgt ervoor dat de kruiden van verschillende kanten in de mossel kan trekken.

Mosselkruiden zijn overigens niet genoeg zonder een goede portie groenten. Die zijn nodig om nog meer smaken af te geven. De meest gebruikte groenten, zijn:

Vanuit het  zuiden van Frankrijk hebben wij de goede gewoonte gekregen om witte wijn te gebruiken om de mossels te stomen. Het geeft extra smaak aan het gerecht dus het is zeker aan te raden! Serveer met wat knoflooksaus, romige looksaus of aioli. 

Bereid je de mosselen op Spaanse wijze? Dan pas je de mosselkruiden op dezelfde manier toe. De tomatensaus (meestal op smaak gebracht met de bovenstaande groenten, fijngesneden) introduceer je daarna door de mosselen te wokken.

Mosselen met mosselkruiden @keukenliefde

Mosselkruiden bewaren

Mosselkruiden bewaar je op een koele, droge en donkere plek in een afgesloten potje (met deksel). Dan is het ongeveer één jaar houdbaar. De voorkeur gaat uit naar glas in plaats van plastic omdat glas minder lucht doorlaat. Als je een zakje mosselkruiden hebt, is het niet erg om het zakje goed dicht te vouwen, elastiekje eromheen en ook op een koele, droge, donkere plek te bewaren. Een keukenkastje is bijvoorbeeld een goed idee! Het maakt hierbij overigens niet uit of je een kant-en-klare mix hebt gekocht of dat je de mossel kruidenmix zelf hebt samengesteld.

Mosselkruiden invriezen

Mosselkruiden invriezen is niet nodig omdat de houdbaarheid hiermee niet verlengd wordt. Bovendien is er kans dat er vocht bij de mosselkruiden komt, wat juist de houdbaarheid drastisch doet afnemen. Bovendien is de smaak wat minder na het ontdooien.

Waarom zelf mosselkruiden maken?

Mosselkruiden kun je er gemakkelijk zelf maken en is een erg smaakvolle toevoeging voor een klassiek Hollands mosselpannetje. Daarnaast kun je mosselkruiden erg lang bewaren dus je maakt het één keer en kunt het hele jaar vooruit.

Ons recept voor mosselkruiden bevat ook weinig zout en je kunt dit zelf aanpassen. Wel zo ideaal als je op het zout moet letten. Ook bevatten sommige standaard pakjes gluten of lactose, waardoor soms niet iedereen mee kan eten. Door je mosselkruiden zelf te maken, heb je hier geen last van! 

Daarnaast kunnen mosselkruiden vrij prijzig zijn en heb je de meeste kruiden en specerijen al wel in huis. 

Het is dus snel, goedkoper en je hebt de ingrediënten zelf in de hand. Maak je mosselen met deze kruidenmix en je zal geen spijt hebben! 

De geschiedenis van mosselkruiden

Mosselen (en andere diertjes in schelpen) worden al sinds mensenheugenis gegeten. Ze groeien bijvoorbeeld aan touwen, rotsen, kliffen of een hangcultuur. Mosselen werden daarom vooral gegeten aan kust en het zal daarom niemand verbazen dat we daarom ‘Zeeuwse mosselen’ zijn gaan eten in Nederland. Mosselen zijn verkrijgbaar in de maanden waar een ‘r’ in zit maar stiekem begint het seizoen al in juli en loopt het tot april. Traditioneel werden mosselen gegeten met uien en wortelen om wat smaak te geven en later zijn daar prei, knoflook en witte wijn bij gekomen, alhoewel witte wijn nog lang een luxe is geweest. 

De kruiden zijn meegekomen met de wijn en zijn daarom pas gemeengoed geworden na de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor werden er ook wel kruiden gebruikt maar dan was het meer ter garnering.

Mosselen @Anoukgdgbuur

Gezondheidsvoordelen van mosselkruiden

Mosselkruiden bestaan uit meerdere verschillende kruiden en specerijen, die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Hieronder vind je een overzicht:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BieslookRijk aan vitamine K en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
LaurierKan helpen bij het verminderen van ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.

Mosselkruiden alternatief

Mosselkruiden vervang je het beste met escargotkruiden. Maar je kunt mosselkruiden het beste vervangen door gewoon los de kruiden toe te voegen. Gebruik hiervoor tijm, oregano, peterselie, bieslook, witte peper, uienpoeder en laurier.

Recepten met mosselkruiden

Mossel kruiden kun je het beste gebruiken bij het koken van mosselen. Toch kun je mosselkruiden voor veel andere recepten gebruiken. Dat komt omdat het een vrij neutrale maar kruidige smaak geeft. Zo kun je het ook gebruiken voor andere visrecepten en kruidenboter. Ook is het erg geschikt om sauzen meer smaak te geven. Voorbeelden zijn een goede tomatensaus (met gehaktballetjes) of een groentensaus.

Voel je dus vrij om lekker veel mosselkruiden te maken want het is een veelzijdige mix. Eet smakelijk! 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *