Zelf viskruiden maken

Zelf viskruiden maken. De lekkerste vis kruidenmix zonder zout

Wil je een lekker stukje vis bakken? Dan is het belangrijk om goede viskruiden te hebben. Viskruiden horen nu eenmaal bij vis en maken vis een stuk lekkerder. Het maakt niet uit of je nu zalm, tilapia of schol wilt maken, deze kruidenmixen zijn onmisbaar om die heerlijke smaak aan vis te krijgen die je zoekt. De combinatie van kruiden en specerijen van viskruiden is ongeëvenaard en ongetwijfeld wordt je volgende maaltijd met vis een culinair succes. 

Zelf viskruiden maken

Zelf viskruiden maken is erg simpel. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dit recept is een vrij uitgebreid recept, maar je kunt het een stuk simpeler maken. We beginnen met een vrij uitgebreide variant en daarna vind je een simpele variant. Ze zijn beide lekker maar de uitgebreide variant heeft wel wat meer diepgang. Dit recept is te gebruiken voor 6 porties vis. 

Ingrediënten

Piment is soms wat lastig te vinden. In dit recept kun je piment het beste vervangen door nootmuskaat. Anders kun je piment beter weg laten. 

Bereidingswijze

Scampi met viskruiden @anaismeal
Scampi met viskruiden @anaismeal
  1. Voeg alle hele specerijen toe aan een pan.
  2. Toast deze kort op laag vuur.
  3. Voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn.
  4. Voeg ze samen met alle andere kruiden toe aan een bakje en meng ze goed door elkaar.
  5. Bewaar in een glazen potje in een droge, donkere en koele omgeving. 

Variant op viskruiden

Ben je niet van de uitgebreide kruidenmixen? Dan is deze variant op viskruiden ideaal om te volgen. Deze is een stuk simpeler en kan net zo lekker zijn om te maken. Deze kruidenmix is geschikt voor vier porties vis. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje.
  2. Mix ze goed door elkaar.
  3. Bewaar de kruidenmix in een glazen potje in een donkere, droge en koele omgeving. 

Viskruiden kopen

Viskruiden zijn het lekkerste om zelf te maken, maar je kunt ook kant-en-klare viskruiden kopen. Dit kun je beter niet doen in de supermarkt. Hier zijn kruidenmixen vaak erg duur. Wij raden aan om de viskruiden van Van Beekum te gebruiken. Deze zijn een goed alternatief voor de zelfgemaakte optie!

Hoe gebruik je kruiden voor vis?

Zalm met viskruiden @euroma_nl
Zalm met viskruiden @euroma_nl

Kruiden voor vis zijn erg makkelijk te gebruiken. Simpel gezegd kun je ze op vis strooien en de vis bijvoorbeeld in de oven klaarmaken. In dat geval gebruik je de kruiden als een soort droge marinade. Ook is het erg lekker om een marinade te maken met olie en eventueel een beetje citroensap. Dit brengt de smaak van de kruidenmix het beste naar voren. 

Deze droge of natte marinades worden voornamelijk gebruikt voor vis, maar zijn ook geschikt voor kip en vlees. 

Viskruiden bewaren

Viskruiden zijn net als de meeste andere kruidenmixen best lastig te bewaren. Als je dit niet goed doet, verliezen ze al snel smaak. Daarom is het altijd aan te raden om de kruiden in een glazen container te bewaren. Plastic laat altijd wat lucht door. Dit zorgt ervoor dat de kruiden sneller smaak verliezen.

Daarnaast is het voor de houdbaarheid belangrijk dat de kruiden op een droge, donkere en koele plek worden bewaard. Hierdoor behouden ze het langste de smaak. De kruidenmix is dan ongeveer een jaar te bewaren. 

Viskruiden invriezen

Net als de meeste andere kruidenmixen is het niet aan te raden om viskruiden in te vriezen. In de vriezer verliezen ze snel de smaak. Bewaar ze liever in een glazen container op een droge, donkere en koele plek. 

Waarom zelf viskruiden maken?

Ovenschotel met zelfgemaakte viskruiden @gezonderecepten
Ovenschotel met zelfgemaakte viskruiden @gezonderecepten

Als je de lekkerste smaak aan je vis wilt krijgen, maak je het beste je eigen viskruiden. Hierdoor voorkom je dat er te veel zout in zit en kun je uitproberen welke kruiden je nog meer toe kunt voegen voor een lekkere smaak. Daarnaast is het een stuk goedkoper om je eigen kruidenmixen te maken.

Gezondheidsvoordelen van viskruiden

Vis is meestal al een gezonde keuze en met het gebruik van viskruiden maak je het nóg gezonder. Kruiden hebben namelijk veel gezondheidsvoordelen zoals:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
DilleKan helpen bij het verminderen van gasvorming en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
GemberBekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen.
KardemomKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft antimicrobiële eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KurkumaBekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PimentRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Viskruiden alternatief

Viskruiden zijn een relatief algemene mix aan kruiden. Daarom is het lastig om een goede vervanger te vinden. Meestal is een combinatie van kruiden die je in huis hebt en lekker zijn bij vis je beste optie.

Recepten met viskruiden

Er zijn veel recepten met viskruiden te vinden. Zo kun je vis met viskruiden bakken, in de oven stoppen, heel roosteren, op de BBQ grillen, noem maar op. Ook zijn viskruiden lekker voor het maken van gebakken aardappelen of marinades voor kip en/of vlees. 

Deel ons op social media