Dille

Dille

Dille wordt vooral in sauzen en bij visgerechten gebruikt, en is familie van kervel en venkel. Het kruid mag niet gekookt worden, want in dat geval zit er nagenoeg geen smaak meer aan.

De smaak kan ook sterk verminderd worden als het gebruikt wordt samen met sommige andere kruiden. De smaak is overigens vooral fris, maar ook wel een beetje overheersend.

De blaadjes worden vaak ook als decoratie gebruikt. Van het kruid kun je ook thee zetten, maar het schijnt wel slaapverwekkend te zijn.

Het zaad van dille kan ook op verschillende manieren gebruikt worden in de keuken.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Vooral vers kan dille gebruikte worden in yoghurt, yoghurtgerechten met yoghurt, salades, vleesgerechten, visgerechten, en sauzen.

Je kunt delen van stengels ook inleggen in het zuur of in een olie.

Er bestaat ook een gedroogde versie van dit kruid.

We moeten er wel bij vertellen dat de smaak van verse bladeren veel sterker is dan van gedroogde.

Dille bewaren

Verse dille, dat je pima kunt houden in moestuin of in een pot op de vensterbank, moet je altijd bewaren in de koelkast. Niet in een afgesloten plastic zak, en bij voorkeur niet in de groentelade.

Gedroogd kun je het kruid het beste goed droog en afgesloten bewaren.

Invriezen

Dille kun je prima invriezen, alleen dan wel per kleine porties. Want éénmaal ontdooit kun je het niet opnieuw invriezen.

Goed wassen en afdeppen met keukenpapier. Dan verpakken in Diepvrieszakjes en luchtdicht invriezen.

Ontdooien is niet nodig. Je kunt het kruid direct uit de vriezer klein maken door het zakje te verfrommelen, en dan door het gerecht te doen.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media