Piment, ook wel omschreven als ‘all spice’ kruidenbesjes, is een specerij die van oorsprong afkomstig is uit Jamaica. Een soort gedroogde besjes, die al in 1492 ontdekt werden door de bemanning die het eiland aandeed met Columbus.
Toch is deze specerij pas de laatste tientallen jaren aan een opmars bezig in onze keukens. En terecht trouwens, want het is een geweldige smaakmaker, die overigens inderdaad wel een klein beetje spicy is.
Steeds vaker kun je het in de supermarkt kopen, hoewel nog niet alle supermarkten piment in het assortiment opgenomen hebben, net als het nog lang niet in alle Nederlandse keuken tussen de standaard kruiden staat of ligt.
Jammer van de smaak van piment hoort in onze keuken thuis. De smaak is overigens een soort combinatie van andere kruiden, zoals Nootmuskaat, kaneel, peper, en kruidnagel.
Een heerlijke warme en ietwat pikante smaak, zonder sterk pittig te zijn. Zeg maar aangenaam pikant.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Doordat piment meerdere smaken in één specerij combineert, en dus ook een beetje complex is, zijn er veel gerechten waarin het gebruikt kunnen worden.
Het past in zoete gerechten zoals bijvoorbeeld in kruidenkoek of Indische cake. Piment past in hartige gerechten van hartige taarten tot aan ovenschotels.
Het past in Surinaamse gerechten, zoals de overheerlijke saotosoep, en je kunt het gebruiken in veel verschillende sauzen die je in je eigen keuken maakt.
Daarnaast kun je de specerij ook verwerken in diverse marinades voor het bakken of barbecueën van vlees.
En, doe eens een paar pimentkorrels in de gin-tonic. Niet alleen een ziet het er leuk uit, maar het is ook heerlijk.
Piment bewaren
Piment, zowel korrels als poeder, moet je droog en donker bewaren.
Droog omdat je absoluut niet wilt dat het vochtig wordt, want dan krijg je een vieze geur van al die verschillende kruiden en specerijen die je uit de smaak kunt halen. Dan alle nat en enigszins bedorven.
Als je het in het licht bewaard, of nog erger in het zonlicht, dan zul je bemerken dat de smaak en de geur langzaam aan verdwijnt.
Dus niet in de koelkast bewaren, en ook niet invriezen.
Als het droog en donker bewaard wordt, kun je het 12 tot soms wel 24 maanden bewaren.
Invriezen
Je kunt dus piment beter niet invriezen. De vriezer is erg vochtig, en dat zou smaak, geur, en textuur verminderen.
Wel kun je de meeste gerechten waarin deze specerij verwerkt is invriezen.
[wp_ad_camp_1]