Zelf Picadillo kruiden maken @afamilyfeast

Zelf picadillo kruiden maken | De heerlijke Mexicaanse kruidenmix

Picadillo is een heerlijk Mexicaans gerecht dat bekend staat om de veelzijdigheid. Zo wordt het veel gebruikt voor in een taco of wraps, maar kan het op zich ook erg lekker zijn. Het is een bijzonder gerecht dat erg simpel kan zijn. Zo bestaat het voornamelijk uit gehakt met kruiden in een tomatensaus. Ook de Mexicaanse kruiden die worden gebruikt, zijn erg simpel te maken. 

Leuk feitje: De naam picadillo is afgeleid van het Spaanse werkwoord picar, wat kleine stukjes gehakt betekent. 

Zelf simpele picadillo kruidenmix maken

De picadillo kruidenmix is erg simpel om te maken. Je hebt er eigenlijk maar enkele kruiden voor nodig om de basis te hebben. Hieronder lees je welke ingrediënten je nodig hebt. 

Dit recept is goed voor 6 personen. 

Ingrediënten

Als je geen verse uien of knoflook toevoegt aan het gerecht, kun je ze als gedroogde vlokken of poeder toevoegen aan de kruidenmix. 1 el van beide is hiervoor voldoende. Voor een lekkere rooksmaak kun je de paprikapoeder (deels) vervangen door gerookte paprika. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een koekenpan
 2. Toast deze enkele minuten op laag vuur
 3. Voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn
 4. Mix ze goed met de voorgemalen kruiden
 5. Bewaar op een koele, donkere en droge plek 

Uitgebreide variant op picadillo kruidenmix

Picadillo met kaas @karguinano
Picadillo met kaas @karguinano

Deze veelzijdige kruidenmix is ook een stuk uitgebreider te maken. Zo zijn er verschillende andere kruiden die je kunt gebruiken die een lekkere smaak toevoegen. Dit recept is goed voor 6 personen. 

Ingrediënten

 • 2 el paprikapoeder
 • 1 el komijnzaad
 • 2 tl oregano
 • 2 tl chili poeder
 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl kaneel

Als je geen verse uien of knoflook toevoegt aan het gerecht, kun je ze als gedroogde vlokken of poeder toevoegen aan de kruidenmix. 1 el van beide is hiervoor voldoende. Voor een lekkere rooksmaak kun je de paprikapoeder (deels) vervangen door gerookte paprika. Piment is niet altijd makkelijk te vinden. Als je dit niet kunt vinden, laat je het beter weg. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een koekenpan
 2. Toast deze enkele minuten op laag vuur
 3. Voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn
 4. Mix ze goed met de voorgemalen kruiden
 5. Bewaar op een koele, donkere en droge plek 

Mexicaanse picadillo kruidenmix kopen

De Mexicaanse picadillo kruidenmix is te kopen in de winkel. Het is echter niet aan te raden om deze van de supermarkt te kopen. Hier betaal je direct de hoofdprijs voor. Daarom is zelf maken een betere optie. Als je dit niet wilt, is de picadillo kruidenmix van Van Beekum een geschikte optie. 

Hoe gebruik je picadillo Mexicaanse kruidenmix?

Tacos met picadillo @eatwithdima
Tacos met picadillo @eatwithdima

De Mexicaanse kruidenmix gebruiken is erg simpel. Meestal wordt de melange gebruikt voor gehakt met tomaten. Dit mengsel wordt gebruikt als vulling voor empanada’s, taco’s, tortilla’s of geserveerd met rijst of aardappel. 

De kruidenmix kan toegevoegd worden aan het gehakt tijdens het bakken, maar is ook erg geschikt als marinade. Dit maak je het beste in combinatie met olie, maar als droge marinade is deze picadillo mix ook erg geschikt. 

Picadillo kruidenmix bewaren

Picadillo kruidenmix is gemakkelijk te bewaren. Net als de meeste kruidenmixen verliest de picadillo kruidenmix snel zijn smaak als je het niet goed bewaard. Zorg er daarom voor dat je de melange bewaard in een droge, donkere en koele omgeving. Daarnaast bewaar je de kruiden in een afgesloten potje van glas, zodat er geen lucht bij komt. Dan is het ongeveer een jaar houdbaar.

Picadillo kruidenmix invriezen

Picadillo kruidenmix is niet goed in te vriezen. In de vriezer verliest de kruidenmix snel zijn smaak. Bewaar de mix liever op een droge, donkere en koele plek, zoals een keukenkast. Daarnaast is een glazen potje aan te raden, aangezien plastic altijd wat lucht doorlaat. 

Waarom zelf picadillo kruidenmix maken?

Het is erg lekker om zelf picadillo kruidenmix te maken. Het is een makkelijke kruidenmix, waar je in de winkel al snel een veel te hoge prijs voor betaald. Daarnaast bevat een kruidenmix in de winkel veel zout. Als je de mix zelf maakt, bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt.

De geschiedenis van picadillo 

Taco cups met gehaktvulling van picadillo @keukenliefde
Taco cups met gehaktvulling van picadillo @keukenliefde

Picadillo heeft een lange en rijke geschiedenis. Het wordt gedacht dat het gerecht oorspronkelijk uit Spanje komt, waar het voornamelijk populair was tijdens het Moorse tijdperk. Tijdens het koloniale tijdperk werd het gerecht hoogstwaarschijnlijk meegenomen naar Zuid- en Midden-Amerika. 

De picadillo die wij kennen, komt van oorsprong uit Mexico, maar bijna ieder land in Amerika heeft hier wel een variant van. Zo wordt er in het Caribische gebied bijvoorbeeld piment toegevoegd. Ook in de Filipijnen komt picadillo veel voor als gerecht. 

Gezondheidsvoordelen van picadillo kruidenmix

Picadillo is al gezond maar wordt nog gezonder met deze kruidenmix. Dat komt omdat kruiden en specerijen bomvol gezondheidsvoordelen zitten. Je vindt ze hieronder in de tabel:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Picadillo kruidenmix alternatief

Over het algemeen is een picadillo kruidenmix goed te vervangen door een Mexicaanse kruidenmix. Denk daarbij aan fajita kruidenmix of burrito kruiden. Let er wel op dat deze kruiden niet precies hetzelfde smaken. 

Welke recepten met picadillo kruidenmix

Er zijn verschillende recepten met picadillo kruidenmix te vinden. Het voornaamste recept met de kruidenmix is picadillo, maar ook taco’s empanadas of mais tortilla’s worden gemaakt met de kruidenmix. Ook is het een geschikte marinade als droge marinade of juist als marinade met olie.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *