Kruidenpot met tikka masala kruiden @hebbars.kitchen

Zelf tikka masala kruiden maken: De Brits Indiase kruiden

Tikka masala is een Indiase kruidenmix van warme en kruidige specerijen. De kruidenmix heeft wat weg van garam masala, maar de toevoeging van andere kruiden maakt het toch net een andere kruidenmix. De kruidenmix is vooral populair geworden door topchef Jamie Oliver. 

Tikka masala wordt vooral gebruikt voor het gerecht kip tikka masala. Het bijzondere hieraan is dat ondanks dat het gerecht op de Indiase keuken is geïnspireerd, het Engelse roots heeft. Kortom, tikka masala is een Brits-Indiaas gerecht, hoe gek dat ook klinkt. 

Leuk feitje: een Brits parlementslid heeft in 2009 een motie ingediend om chicken tikka masala de status EU Protected Designation of Origin te geven. Er werd echter niet gestemd op deze motie. 

Zelf tikka masala kruiden maken

Zelf tikka masala maken is vrij simpel. Je hebt er misschien veel kruiden voor nodig, maar het is zeker de moeite waard om zelf te maken. We hebben twee versies hieronder. Als je geen zin hebt om deze grote hoeveelheid kruiden zelf te kopen, is er ook een hele makkelijke variant om te maken. Helaas is die variant een stuk lastiger te personaliseren. 

Ingrediënten

Het is mogelijk om overal poeders voor te gebruiken, maar met hele kruiden komt de smaak beter naar voren. Er kan eventueel knoflookpoeder en uienpoeder toegevoegd worden als je deze niet vers wilt toevoegen aan het recept. Evenals kan de gemberpoeder weggelaten worden voor verse gember. Voor een traditionele aanpak kan de paprikapoeder vervangen worden door kashmiri chilipoeder. Dan is het uiteraard wel wat pittiger. 

Kip gekruid met Tikka Masala @jdseasonings
Kip gekruid met Tikka Masala @jdseasonings

Bereidingswijze

  1. Voeg de hele kruiden toe aan een koekenpan en toast deze kort. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.
  2. Voeg de hele getoaste kruiden toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn. 
  3. Voeg alle kruiden toe aan een kom en meng ze goed door elkaar. 

Variant op tikka masala kruiden

De normale variant van tikka masala vereist veel verschillende kruiden die je misschien niet allemaal wilt kopen. Daarom is het ook mogelijk om een makkelijke variant te maken met maar vier ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. 

Ingrediënten

  • 3 el garam masala
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder

Ook hier kan er knoflookpoeder en uienpoeder toegevoegd worden als je deze niet meer toe wilt voegen in het gerecht. Evenals kan de gemberpoeder weggelaten worden voor verse gember in het gerecht. 

Bereidingswijze

  1. Voeg alle ingrediënten toe aan een kommetje.
  2. Meng ze goed door elkaar. 

Tikka masala kruiden kopen

Tikka masala kruiden zijn soms best lastig te maken vanwege de vele ingrediënten. Daarom kan tikka masala kruiden kopen een goed idee zijn. Meestal is het niet verstandig om dit bij de supermarkt te doen. Hier zijn de kruiden erg duur en bevatten ze verschillende onnodige ingrediënten, zoals veel zout en e-nummers. De tikka masala van DeKruidenBaron kan een goede optie zijn. 

Hoe gebruik je tikka masala?

Curry met Tikka Masala kruiden @darbarindia_
Curry met Tikka Masala kruiden @darbarindia_

Tikka masala wordt eigenlijk maar op twee manieren gebruikt: om kip te marineren en als basis van de saus (curry). De marinade van de kip wordt vaak gemaakt van een combinatie van yoghurt, tikka masala, knoflook en eventueel verse gember en/of ui.

Als basis voor de saus wordt de kruidenmix toegevoegd na het fruiten van de ui, meestal in combinatie met knoflook en gember. In de saus wordt vaak ook tomatenpuree toegevoegd, waardoor je een soort currypasta krijgt. Vervolgens wordt hier extra yoghurt en bouillon aan toegevoegd, waardoor je een heerlijke tikka masala curry krijgt. 

Tikka masala bewaren

Als je de kruidenmix gemaakt hebt, is het belangrijk om deze goed te bewaren. Dit doe je het beste in een glazen potje of bakje. Plastic is af te raden, aangezien plastic altijd een beetje lucht doorlaat. Zorg ervoor dat je de kruiden verder op een koele, droge en donkere plek bewaard. 

Hierdoor zijn de kruiden ongeveer een jaar houdbaar. Dit is het geval bij alle gedroogde kruiden. Hierna verliezen ze het grootste gedeelte van de smaak.
 

Tikka masala invriezen

Tikka masala is lastig in te vriezen. Als je het invriest, verliest de kruidenmix snel zijn smaak. Het beste bewaar je de kruiden en specerijen op een koele, droge en donkere plek. 

Waarom zelf tikka masala maken?

Het kopen van een kruidenmix is vaak erg duur. Helemaal als je kijkt hoeveel je zelf kunt maken, is dit veel voordeliger. Daarnaast is het mogelijk om een zelfgemaakte kruidenmix aan te passen naar voorkeur. Zo kun je goed experimenteren met hoeveelheden van de kruiden, waardoor het gerecht helemaal naar je eigen voorkeur gezet kan worden. 

De geschiedenis van tikka masala

Panneer met tikka masala kruiden @indulgeatbaraat
Panneer met tikka masala kruiden @indulgeatbaraat

De geschiedenis van tikka masala is niet precies duidelijk, maar er wordt gedacht dat het komt uit Glasgow, Schotland. In een Indiaas restaurant zou een klant de kipfilet van de chicken tikka te droog vinden. Hierdoor heeft de chef besloten er een tomatensaus aan toe te voegen. 

Gezondheidsvoordelen van tikka masala

Tikka masala is niet alleen lekker maar de gebruikte kruiden en specerijen hebben ook een paar mooie gezondheidsvoordelen. Deze vind je hieronder:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
GemberBekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen.
KardemomKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft antimicrobiële eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KruidnagelRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verlichten van tandpijn.
KurkumaBekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Tikka masala alternatief

Aangezien tikka masala een specifiek gerecht is, is het lastig om een goed alternatief te vinden. Het beste alternatief dat er is, is garam masala of een tandoori mix. Andere alternatieven zullen niet goed overeenkomen. 

Recepten met tikka masala

Tikka masala is een specifiek gerecht. Daarom wordt de kruidenmix eigenlijk alleen maar in kip tikka masala gebruikt. De kruidenmix kan echter ook gebruikt worden als droge marinda of als marinda met yoghurt en/of olie. 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *