Zelf advieh kruiden maken @cooksillustrated

Zo maak je advieh: Het aromatische kruiden mengsel uit Perzië

Advieh is een bekend Perzisch kruidenmengsel. Ondanks dat de samenstelling verschilt tussen veel regio’s, steden en kruideniers, is de basis altijd hetzelfde. Advieh bevat veel traditionele Midden-Oosterse kruiden in combinatie met gedroogde rozenblaadjes. Dit klinkt misschien als een rare keuze, maar het typeert het heerlijke kruidenmengsel uit de Perzische keuken. 

Het kruidenmengsel is de basis van de Perzische keuken. Het kruidenmengsel bestaat altijd uit een combinatie van rozenblaadjes, kardemom, kaneel en komijn. Afhankelijk van het recept dat je maakt, kan er ook meer toegevoegd worden. 

Zelf advieh kruiden maken

Advieh kruiden zijn vrij simpel te maken. Hieronder hebben we het basisrecept gemaakt voor advieh. Daaronder hebben we nog een variant gemaakt die een wat uitgebreidere versie bevat. Advieh is erg makkelijk om mee uit te testen, dus doe dat zeker!

Ingrediënten

 • 1 el komijn
 • 0,5 el kardemom
 • 0,5 el zwarte peper
 • 1 kaneelstokje (of 1 tl kaneelpoeder)
 • 1 el rozenblaadjes

De rozenblaadjes zijn lastig te vervangen in dit recept. Als je ze wilt vervangen, doe je dit het beste door rozenwater toe te voegen aan het gerecht waar je de advieh voor wilt gebruiken. Weglaten kan ook. Het zal minder smaak geven maar niet heel veel.

Bereidingswijze

 1.  Toast de hele kruiden enkele minuten in een pan op laag vuur.
 2. Laat ze helemaal afkoelen op een bord.
 3. Maal ze fijn in een vijzel of koffiemolen en voeg hier de kruidenpoeders aan toe.

Variant op advieh specerijen

Advieh kruiden @thedeliciouscrescent
Advieh kruiden @thedeliciouscrescent

Er zijn veel toevoegingen te doen aan advieh. Hieronder staat een recept dat erg geschikt is qua toevoegingen. Hier kun je zelf extra aan toevoegen of verhoudingen veranderen. Dit kan met toevoegingen, zoals gedroogde limoenschil en saffraan.

Ingrediënten

Bereidingswijze

 1. Doe de hele kruiden in een pan en toast deze enkele minuten in een koekenpan. 
 2. Laat ze helemaal afkoelen op een bordje.
 3. Maal alle ingrediënten in een vijzel of koffiemolen. 

Advieh kruiden kopen

Rijst met Advieh @Iabsalliebe
Rijst met Advieh @Iabsalliebe

Advieh kun je in de winkel kopen, maar het kan best lastig te vinden zijn. Helemaal in de supermarkt vind je het niet zo snel. Daarom is het altijd een goed idee om het kruidenmengsel zelf te maken. Zo zorg je ervoor dat er geen onnodige toevoegingen in zitten, zoals veel zout of e-nummers.

Hoe gebruik je het advieh mengsel?

Het advieh kruidenmengsel is erg makkelijk te gebruiken. In Perzië, tegenwoordig beter bekend als Iran, wordt het kruidenmengsel voor verschillende gerechten gebruikt. Zo wordt het gebruikt in rijstschotels, stoofschotels en als marinade. 

Als marinade is advieh goed te gebruiken in combinatie met olie en eventueel citroen en zout. Hierdoor krijg je een lekkere marinade voor verschillende soorten vlees. In Iran wordt hier meestal lamsvlees, rundvlees of kip voor gebruikt. Vlees met zo’n marinade rooster je het beste op de barbecue

Advieh kruiden bewaren

Advieh kruiden zijn ongeveer een jaar te bewaren. Het is wel belangrijk om dit op een koele, droge en donkere plek te doen. Hierdoor blijft de kruidenmix het langste goed. 

Daarnaast is het aan te raden om glas te gebruiken in plaats van plastic. Plastic laat altijd een beetje lucht door, waardoor je al snel te maken krijgt met smaakverlies van de kruiden. Gebruik daarom het liefste een glazen bakje of pot. 

Advieh kruiden invriezen

Net als alle andere kruidenmixen is advieh lastig in te vriezen. Hierdoor verliezen de kruiden snel  smaak. Kies liever voor een glazen bakje op een koele, droge en donkere plek. 

Waarom zelf advieh kruiden maken?

Advieh kruiden zijn het lekkerste zelf te maken. De kruidenmix is lastig in de winkel te vinden. Daarnaast bepaal je zelf welke ingrediënten je toevoegt. Hierdoor kun je de smaken naar je eigen hand zetten. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel zout er in het recept gaat. 

De geschiedenis van advieh kruiden

Kebab met advieh kruiden @saffron_and_herbs
Kebab met advieh kruiden @saffron_and_herbs

De geschiedenis van advieh kruiden is lastig te achterhalen. De kruiden komen uit het Perzische rijk in de tijd dat de Silk Road het oosten en het westen verbond. Hierdoor was het mogelijk om dure kruiden uit verschillende regio’s te kopen.

Dit heeft de Perzische keuken getekend, waardoor er verschillende exotische kruiden en culturen samen zijn gekomen. Door de jaren heen is advieh gevormd en zijn er verschillende varianten van gemaakt. Tot op de dag van vandaag heeft de kruidenmix een belangrijke invloed op de Perzische keuken.

Gezondheidsvoordelen van advieh kruiden

Advieh bevat veel gezondheidsvoordelen door al die kruiden en specereijen. Hieronder vind je de belangrijkste op een rijtje:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KaneelKan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KardemomKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft antimicrobiële eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
RozenblaadjesRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Advieh kruiden alternatief

Het is lastig om een goed alternatief te vinden voor advieh kruiden. Het beste alternatief dat in veel recepten wordt gebruikt, is ras el hanout, een Marokkaanse kruidenmix. Echter, deze kruidenmix zal niet helemaal overeen komen.

De beste vervanger die je kunt gebruiken, is dit recept zonder de rozenblaadjes. De rozenblaadjes zijn te vervangen voor rozenwater of helemaal weg te laten.

Recepten met advieh kruiden

Er zijn veel recepten te vinden met advieh kruiden. Hieronder staan een aantal opties:

 • Rijstgerechten: Juwelenrijst, Pilav
 • Stoof- en vleesgerechten
 • Soepen
Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *