Ras el hanout maken

Ras el hanout maken

Ras el hanout maken, een heerlijke kruidenmix voor stoofschotels die je bijvoorbeeld in een tajine kunt bereiden. Een kruidenmix die bijvoorbeeld erg goed past bij wild, kip, en lamsvlees, maar ook couscous en rijst van smaak kan voorzien.

Het is van oorsprong een kruidenmix die vooral in Noord-Afrika en het Midden Oosten wordt gebruikt, waar overigens ook weer iedere streek de kruidenmix ietwat anders maakt.

Vanzelfsprekend kun je deze kruidenmix kant en klaar is welhaast iedere supermarkt kopen, maar veel leuker is het natuurlijk om de kruidenmix helemaal zelf te maken.

Hoe gebruiken?

Ras el hanout wordt dus vooral gebruiken in Noord-Afrikaans gerechten. E in bepaalde gerechten uit het Midden Oosten, maar de laatste tijd komen er steeds meer Hollandse recepten waarin deze mix een prima toevoeging is.

Zo kenden we bijvoorbeeld als de pittige boerenkool, of de zuurkool met nasikruiden. Ras el hanout voegt er toch weer wat extra smaak aan, en zal een simpele stamppot omtoveren tot iets bijzonders.

Van oorsprong wordt de kruidenmix onder andere gebruikt in M’rouzia, een pittige maar toch ook zoete tajine, een traditioneel Marokkaans gerecht. En zo zijn er nog tal van andere gerechten mogelijk.

Ras el hanout kun je op de onderstaande manier zelf maken:

Ingrediënten

2 Eetlepels Korianderzaadjes
2 Eetlepels Komijnzaad
1 Eetlepel Kaneelpoeder
1 Theelelep Kurkuma
1 Theelepel Gemberpoeder
1 Theelepel Kardemom
1 Theelepel Zwarte peper

Ras el hanout maken

De korianderzaadjes en het komijnzaad in een koekenpan zonder boter en olie roosteren.
Af laten koelen en alle specerijen en kruiden in een keukenmachine of blender mengen en malen.

Ras el hanout bewaren

De kruidenmix moet droog en donker bewaard worden, dus in een afgesloten potje in een donkere kast bewaren is het beste.

De kruidenmix kan dan enkele jaren bewaard worden, maar kijk voor het maken wel voor de zekerheid op de houdbaarheid van de diverse ingrediënten.

Invriezen

Invriezen is mogelijk, maar de houdbaarheid is korter als bij het bewaren van de droge kruidenmix. We raden invriezen dan ook af.

Deel ons op social media