Zelf Tandoori Kruiden Maken

Zelf Tandoori kruiden maken

Kip Tandoori is over de hele wereld bekend. Dit Indiaas recept wordt gemaakt in een tandoor oven. Een oven gemaakt van klei in de grond. Op de bodem van de oven liggen de gloeiende kolen en die geven de warmte af aan de kip op een spies. En net als elk Indiaas recept, heeft ook dit recept een speciale kruidenmix (masala), de tandoori masala.

Naast de kruidenmix wordt ook een kleurstof gebruikt om de kip een felrode kleur te geven. Voor de smaak is het niet nodig maar geeft wel het authentieke look-and-feel. Op deze pagina vind je twee recepten voor tandoori kruiden. De traditionele zoals ze die in Noord India maken en een wat meer toegankelijke versie afgestemd op de lokale smaakpapillen. Aan jou om zelf een keuze te maken!

Zelf traditionele Tandoori kruiden maken

We starten met de traditionele tandoori kruiden. Tandoori masala wordt vooral in Noord India gebruikt dus het is een hartige volle tandoori kruidenmix. 

Met dit recept voor kip tandoori kruidenmix maak je ongeveer 125 gram. Dat is genoeg voor 12 kippenbouten of ongeveer 3 kilo kipfilet of kipdijfilet.

Kip aan een spies met Tandoori kruiden
Kip aan een spies met Tandoori kruiden

Ingrediënten

  • 5 groene kardemompeulen
  • 5 kaneelstokjes
  • 6 eetlepels korianderzaad
  • 3 eetlepels komijnzaad
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel kruidnagels
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 eetlepels fenegriekblaadjes (kasuri methi)
  • 5 foelies
  • 2 eetlepels Kashmiri chilipoeder
  • 1 theelepel mangopoeder (amchur)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker

Misschien heb je niet alle kruiden in huis. Je kunt de hele specerijen ook vervangen voor de poedervorm als je die wel hebt. Zo kun je de kaneelstokjes vervangen voor kaneel in poedervorm. Nog wat tips voor de ingrediënten:

  • Gebruik geen normale chilipoeder in plaats van de Kashmiri chilipoeder. Normale is namelijk veel pittiger! Wil je het toch vervangen? Gebruik dan 1 eetlepel paprika poeder en 1 eetlepel chilipoeder.
  • Je kunt de fenegriek eventueel vervangen voor de helft anijs(poeder) en helft peterselie.
  • Mangopoeder (amchur) is niet zoet maar eerder zuur omdat ze gemaakt worden van onrijpe mango’s. Je kunt het vervangen door tijdens het marineren wat citroensap te gebruiken.
  • Zelf gemalen kruiden smaken meestal beter. Heb je de keuze? Geef dan de voorkeur aan hele specerijen in plaats van de poedervorm.
  • Foelie geeft wel degelijk een unieke smaak aan deze kruidenmix maar als we iets weg zouden laten, dan is het dat.

Bereidingswijze

  1. Kneus de kardemompeulen en gebruik alleen de zaadjes
  2. Kneus de kaneelstokjes met de stamper van de vijzel tot het wat uit elkaar valt in kleinere stukken
  3. Rooster alle specerijen maar niet de poeders voor 2 minuten
  4. Voeg de laatste halve minuut de poeders toe
  5. Laat 5 minuten afkoelen
  6. Maal alle specerijen in een vijzel of in een kruidenmolen

Tip: sla het roosteren van de kruiden en specerijen zeker niet over. Het geeft veel smaak waardoor je bijvoorbeeld minder zout kan gebruiken.

Zelf simpele Tandoori kruiden maken

Wij eten vrijwel elke week Indiaas dus hebben alle kruiden en specerijen wel in huis. Als je niet zo vaak Indiaas eet, heb je vast wat minder in huis. Met deze simpele(re) Tandoori krijg je een lekkere kruidenmix met minder ingrediënten.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels korianderpoeder
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 1 eetelepel zwarte peper
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel laurierblaadjes
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • 2 eetlepels uienpoeder (optioneel)
  • 2 theelepels zout (optioneel)

Waarschijnlijk heb je geen ‘eetlepel’ laurierblaadjes. Deze kun je dus het beste vooraf even malen met een vijzel of kruidenmolen. De chilipoeder en uienpoeder zijn optioneel als je daarvan houdt. Wij vinden het in ieder geval een aanrader. Wil je meer rode kleurstof nabootsen? Gebruik dan meer rode paprika poeder. 

Zodra je de kip in de marinade zet, moet je ook 4 eetlepels citroensap toevoegen. Hiermee vervang je de mangopoeder die traditioneel in het recept zit.

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden en specerijen in poedervorm toe aan een kom en meng goed door
  2. Verwarm de kruidenmix 30 seconden in een droge koekenpan
  3. Laat afkoelen op een bord of schaal (niet in de koekenpan)

Het verwarmen van de kruidenmix in een droge koekenpan zorgt ervoor dat de smaak van de kruiden beter vrij komt.

Kip van de bakplaat met Tandoori kruiden
Kip van de bakplaat met Tandoori kruiden

Tandoori kruiden kopen

Er zijn ook veel Tandoori kruiden te koop in de supermarkt maar deze zijn vaak niet van goede kwaliteit. Ze bevatten veel zout en citroenzuurpoeder. Online is vaak veel meer verkrijgbaar en van betere kwaliteit. Eentje die wij erg lekker vinden is die van VanBeekum Specerijen. Er is wel wat suiker aan toegevoegd maar dat kunnen onze smaakpapillen wel waarderen!

Hoe gebruik je Tandoori kruiden?

Tandoori kruiden gebruik je natuurlijk in een recept voor kip tandoori maken. Bij de bereiding van het gerecht is vooral de marinade belangrijk. Je kunt de kruidenmix zo over de kip strooien en inmasseren, maar deze ‘droge’ marinade is niet de lekkerste methode. 

Je marineert de kip door een mix van yoghurt en de tandoori kruiden. Die meng je eerst goed door elkaar. Gebruik voor elke kilo kip ongeveer 3 eetlepels yoghurt en 3 eetlepels kruiden. Vergeet niet het sap van een citroen toe te voegen als je geen mangopoeder hebt gebruikt! Laat de gemarineerde kip ongeveer 4 uur marineren in de koelkast maar liefst 24 uur! Waarschijnlijk heb je geen mooie tandoor oven in de tuin? Leg dan de kip in de oven op een rooster (dan kan het vocht weg) en rooster de kip ongeveer 30 minuten. Je mag de kip een keer omdraaien als je bijvoorbeeld de grillfunctie gebruikt.

Je kunt de kip zo eten, maar het is ook lekker bij een frisse salade of om vervolgens aan een overheerlijke curry toe te voegen. Serveer dan met rijst en naanbrood.

Tandoori kruiden bewaren

Als je zelf de tandoori kruiden hebt gemaakt, kun je deze ongeveer 1 jaar bewaren. Dit kan gemakkelijk in een glazen pot of plastic bakje. Zorg dat het op een donkere, droge plek wordt bewaard (op kamertemperatuur). Dit geldt ook voor de kant-en-klare tandoori zakjes.

Tandoori kruiden invriezen

Tandoori kruiden kun je invriezen maar de houdbaarheid wordt daarmee niet verlengd. Bovendien heb je een grotere kans dat er vocht bijkomt waardoor de houdbaarheid zelfs korter wordt! Een donkere droge plek op kamertemperatuur heeft dus de sterke voorkeur. Ook voor de kant en klaar versie.

Waarom zelf Tandoori kruiden maken?

Tandoori kruiden maken is niet moeilijk als je alle kruiden in huis hebt. Je bent dan binnen 5 tot 10 minuten klaar! Naast dat het gemakkelijk is om zelf tandoori kruiden te maken weet je ook precies wat je eet. Je hebt het immers zelf gemaakt! In veel standaard tandoori kruiden zit veel zout, suiker en/of citroenzuur. Natuurlijk allemaal goede smaakmakers maar misschien niet wat je wil eten omdat je op je zout- of suiker inname let. Tandoori kruiden gebruik je vaak in grote hoeveelheden als je Indiase kip bakt en je wil dan wel de pure ingrediënten gebruiken.

De geschiedenis van Tandoori kruiden

Tandoor is eigenlijk het Engelse woord en komt van het Hindoestaanse tandūr. Dat woord is weer geleend van de Perzen (tanūr) en die hebben het weer van het Akkadische tinūru. Tin staat voor modder en nuru staat voor vuur. In het hele midden oosten en India wordt een vorm van deze woorden nog steeds gebruikt. De oven zoals wij die kennen is gemaakt van klei en wordt in het groot verwerkt voor betere isolatie. Deze staat ook wel bekend als de Punjab tandoor en komt uit de Noord-Indiase regio Punjab. In een tandoor oven worden niet alleen kipspiesjes gemaakt maar ook naanbrood wordt tegen de wand van de oven aangeplakt. 

Kruiden worden al sinds de oudheid gebruikt in India en zijn de basis voor de Indiase keuken. Tandoori kruiden zijn dus eigenlijk een verzamelnaam van kruiden die gebruikt worden om iets te roosteren in een tandoor oven. Traditioneel worden kruiden gebruikt die voorhanden zijn en dat was vroeger in elke regio anders. Deze kruidenmix heeft zijn herkomst in Noord-India en in de regio Punjab.

Gezondheidsvoordelen van Tandoori kruiden

Tandoori kruiden zijn een samenstelling van verschillende kruiden en specerijen die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Hieronder vind je alle kruiden en specerijen met ieder hun eigen gezondheidsvoordelen:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
AmchurBevat vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
FenegriekKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
FoelieKan spijsvertering bevorderen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
GemberBekend om zijn ontstekingsremmende en maag-darmvoordelen, kan misselijkheid verminderen.
KaneelKan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KardemomKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft antimicrobiële eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KruidnagelRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verlichten van tandpijn.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Tandoori kruiden alternatief

Een goed alternatief voor Tandoori kruiden zijn bijvoorbeeld kipkruiden. Je krijgt dan echter niet die Indiase smaak. Een ander alternatief is de tikka masala. Dat is ook een Indiase kruidenmix die zeker de voorkeur krijgt boven bijvoorbeeld garam masala. Tikka masala is wel wat zachter van smaak en de anijssmaak en zure smaak ontbreken. Je zou dus eventueel wat fenegriek (of anijs) en citroenzuur (of Amchur) toe kunnen voegen. Voor pit voeg je wat extra chilipoeder toe.

Recepten met Tandoori kruiden

Als je aan tandoori denkt, dan kom je waarschijnlijk uit bij kip tandoori. De smaak komt vooral tot stand door het combineren van een lekkere kruidenmix samen met yoghurt en iets in de oven laten grillen. Je kunt de kip gemakkelijk vervangen voor iets anders zoals lam of rundvlees (alhoewel dat laatste in India niet snel gebruikt zal worden want de koe is heilig voor de hindoes). Het is ook erg lekker om bijvoorbeeld tofu hiermee te marineren.

Tandoori kruiden gaan ook verrassend goed met bloemkool. Een bloemkoolsteak wordt vaak ingesmeerd met een mix van tandoori kruiden met olie. Deze rooster je dan in de oven om er vervolgens een curry overheen te schenken. Heerlijk!

De kip tandoori zelf kun je natuurlijk ook in veel gerechten gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een lekkere salade maken maar het is ook lekker voor op de BBQ.

Wat je ook kiest, met een eigen tandoori kruidenmix is het nóg lekkerder! Eet smakelijk! 

Deel ons op social media