Zelf hummus kruiden maken @veganbysamia

Zelf hummus kruiden maken: Zelfgemaakte kikkererwten hummus

Hummus is een heerlijke en erg veelzijdige dip die van kikkererwten is gemaakt. De dip kan gemaakt worden met verschillende ingrediënten, zoals groenten, kruiden en specerijen. Het is een echte aanrader om je eigen hummus kruiden te maken voor in de hummus. Deze voeg je makkelijk tijdens het maken van de hummus toe. 

Hummus betekent eigenlijk gewoon kikkererwt in het Arabisch. Samen met sesamzaadjes, in de vorm van tahin (sesampasta), zijn kikkererwten dan ook de belangrijkste ingrediënten van hummus. Vervolgens worden deze ingrediënten in combinatie met olijfolie en citroensap in de keukenmachine tot een gladde dip gemixt. 

Zelfgemaakte hummus kruiden maken

Als je van hummus houdt, is het ideaal om hier een lekkere kruidenmix voor te hebben. Aangezien hummus een blank canvas is, kun je er eigenlijk alles aan toevoegen wat je wilt. Hieronder hebben we een lekker recept voor een kruidenmix voor hummus met een heerlijke aardachtige smaak. Onder dit recept vind je een heerlijk kruidig recept.

Dit recept is goed voor zes personen. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Voeg de hele kruiden toe aan een pan
  2. Toast deze enkele minuten over laag vuur
  3. Laat de geroosterde kruiden helemaal afkoelen en voeg toe aan een vijzel of koffiemolen
  4. Voeg toe aan een bakje en voeg de rest van de kruiden toe
  5. Mix goed door elkaar en bewaar op een droge, koele en donkere plek

Variant op hummus kruiden

Pittige hummus @forksoverknives
Pittige hummus @forksoverknives

Hou je meer van een kruidige hummus? Deze variant is dan een goede optie. Deze bestaat uit lekkere droge kruiden die een frisse smaak toevoegen aan de hummus. Tip: probeer de kruiden een keer vers toe te voegen in combinatie met een vers teentje knoflook

Deze kruidenmix is goed voor zes personen. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Voeg de kruiden toe aan een bakje
  2. Mix ze goed door elkaar
  3. Bewaar op een koele, droge en donkere plek

Hummus kruiden kopen

Meestal is er geen specifieke hummus kruidenmix te vinden in de supermarkt. Wel zijn de kruiden die je in hummus kunt doen makkelijk te vinden. Als je deze wilt kopen, raden wij af om dit bij de supermarkt te doen. Hier zijn de kruiden enorm prijzig en krijg je maar weinig. Daarom raden wij altijd aan om de kruiden van Van Beekum te kopen. Deze koop je in grote hoeveelheden voor een voordelige prijs. 

Hoe gebruik je hummus kruiden?

Hummus kruiden zijn erg makkelijk te gebruiken. Tijdens het maken van de hummus kun je makkelijk een eetlepel kruiden toevoegen. Ook serveer je hummus erg goed met een beetje kruiden erbovenop.

Hummus kruiden zijn erg veelzijdig, aangezien het een simpele kruidenmix is. Daarom kun je het ook goed gebruiken voor gerecht, zoals geroosterde kikkererwten of als marinade voor vlees, droog of nat. 

Hummus kruiden bewaren

Hummus kruiden zijn makkelijk te bewaren. Je kunt ze makkelijk bewaren op een droge, donkere en koele plek, zoals een keukenkastje of de koelkast. Wel is het aan te raden om een glazen container te gebruiken.

Plastic laat altijd een beetje lucht door. Dit zorgt vaak voor kruiden die snel hun smaak verliezen. Kies daarom het liefst voor een glazen potje of bakje. 

Hummus kruiden invriezen

Wij raden het niet aan om hummus kruiden in te vriezen. In de vriezer verliezen de kruiden erg snel smaak. Kies daarom liever voor een glazen potje of bakje op een koele, droge en donkere plek. 

Waarom zelf hummus kruiden maken?

Rode bietjes met hummus @rebelrecipes
Rode bietjes met hummus @rebelrecipes

Het is erg lekker om zelf hummus kruiden te maken. Aangezien het erg veelzijdig is welke kruiden je in hummus kunt gebruiken, raden wij altijd aan om de kruidenmix zelf te maken. Hierdoor kun je zelf uittesten wat je lekker vindt. Daarnaast bevatten deze kruidenmixen niet te veel zout. Zo breng je de hummus makkelijk zelf op smaak met peper en zout.

De geschiedenis van hummus 

Hummus is een gerecht met een rijke geschiedenis. Hummus betekent in het Arabisch letterlijk kikkererwt. Dit is dan ook het hoofdbestanddeel van de dip. De daadwerkelijke oorsprong van hummus is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. 

Men denkt dat het gerecht ooit is bedacht en vervolgens in de vergetelheid is geraakt om vervolgens weer ontdekt te worden. Het eerste recept en benoeming van hummus dateert terug naar de 13e eeuw, dus er wordt verwacht dat hummus uit deze tijd komt. Dit is echter niet helemaal duidelijk. 

Het is ook duidelijk dat het gerecht uit de regio van Israël en Palestina stamt. Zowel Joden als Islamieten mogen hummus eten, vanwege de halal en koosjer kwaliteiten van het gerecht. 

Gezondheidsvoordelen van hummus kruiden

Elk kruid en specerij heeft wel zijn gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je een overzicht van de gezondheidsvoordelen:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KurkumaBekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Hummus kruiden alternatief

Er zijn verschillende alternatieven te vinden voor hummus kruiden. Wij raden aan om te experimenteren met wat je lekker vindt. Goede opties voor hummus kruiden zijn ras el hanout of za’atar.

Recepten met hummus kruiden

Hummus kruiden gebruik je over het algemeen voor hummus. Hummus kun je wel op verschillende manieren maken. Meestal wordt dit met kikkererwten gedaan, maar het kan ook met witte bonen of andere peulvruchten. Verder zijn hummus kruiden goed te gebruiken voor geroosterde kikkererwten of simpele marinades voor vlees en vis. 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *