Zelf Turkse Pizza Kruiden maken @ruya_riyadh

Turkse Pizza kruiden maken | Maak zelf overheerlijke Lahmacun kruiden

Turkse pizza kruiden zijn essentieel voor het maken van een goede Turkse pizza. Naast de belangrijke combinatie van deeg, gehakt, tomaat, paprika en peterselie zijn de kruiden ook onmisbaar. Het mengsel biedt de heerlijke hartige kruidigheid die je zoekt in een Turkse pizza.

Als je op zoek bent naar de smaak van Turkse pizza zonder het deeg, kan het een goede optie zijn om deze Turkse pizza kruiden te maken. Zo kun je de smaak van Turkse pizza ook krijgen door de kruiden te combineren met rundergehakt of lamsgehakt. 

Zelf Turkse pizza kruiden maken

Zelf Turkse pizza kruiden maken is bijzonder eenvoudig. Je hebt enkele kruiden en specerijen nodig die de meeste mensen wel in de keukenkast hebben staan. Wil je verse ui, knoflook, tomaat en paprika gebruiken? Volg dan het recept van de variant onder dit recept! Hieronder vind je het recept voor de lekkerste Turkse pizza kruiden. Het recept is goed voor ongeveer zes Turkse pizza’s of zes personen

Ingrediënten

Pull biber is niet overal even goed te vinden. De meeste Turkse supermarkten verkopen de peper wel, maar dit is niet overal het geval. Als je het niet kunt vinden, kun je deze kruiden het beste weg laten of vervangen voor extra paprikapoeder/cayennepeper.

Bereidingswijze

Zelf Turkse Pizza Kruiden maken voor deze Lahmacun
Zelf Turkse Pizza Kruiden maken voor deze Lahmacun
 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een koekenpan.
 2. Toast ze enkele minuten op een laag vuur.
 3. Laat ze afkoelen en voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen.
 4. Voeg alle poeders aan de mix toe en geniet!

Variant op Turkse pizza kruiden

Het is eigenlijk nog lekkerder om verse tomaat, ui, knoflook en paprika te gebruiken. Dit laat de smaken nog beter naar voren komen. Als je dat wilt doen, is dit recept ideaal om te volgen. Evenals het bovenstaande recept is dit recept geschikt voor zes Turkse pizza’s of zes personen. 

Ingrediënten

 • 1 el pull biber (Aleppo peper)
 • 0,5 el komijnzaad
 • 0,5 el korianderzaad

Ook hier is de pull biber lastig te vervangen. Dit kun je het beste doen met paprikapoeder of cayennepeper. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een koekenpan.
 2. Toast ze enkele minuten op een laag vuur.
 3. Laat ze afkoelen en voeg ze toe aan een vijzel of koffiemolen.
 4. Voeg alle poeders aan de mix toe en geniet!

Turkse pizza kruiden kopen

Lahmacun met Turkse Pizza Kruiden @yemekharikaa
Lahmacun met Turkse Pizza Kruiden @yemekharikaa

Turkse pizza kruiden zijn ook in de winkel te koop. In de winkel betaal je echter de hoofdprijs als je kruiden wilt kopen. Daarom raden wij aan om de kruiden zelf te maken. Als je daar geen zin in hebt, raden wij aan om de Turkse pizza kruiden van De Kruidenbaron te gebruiken. Dit is een uitstekend alternatief voor onze kruiden!

Hoe gebruik je Turkse pizza kruiden?

Turkse pizza kruiden zijn heel simpel te gebruiken. Bij een traditionele Turkse pizza maak je eerst gehaktmengsel van een puree van tomaat, paprika, ui en knoflook met gehakt en de kruiden. Dit is gelukkig niet de enige manier waarop je Turkse pizza kruiden kunt gebruiken. Zo is het ook heerlijk om de kruiden gewoon te gebruiken voor gehakt om die typerende lahmacun smaak eraan te krijgen.

Je kunt de kruiden ook gebruiken als marinade voor vlees. Dit doe je het beste door de kruidenmix te combineren met olie en/of yoghurt en het vlees dat je wilt marineren. 

Turkse pizza kruiden bewaren

Turkse pizza kruiden zijn lastig te bewaren. Net als de meeste kruidenmixen is het belangrijk dat ze droog, donker en koel bewaard worden. Hierdoor behouden ze het langste smaak. Daarnaast raden wij aan om dit te doen in een glazen potje of bakje. Plastic laat altijd een beetje lucht door, in tegenstelling tot glas. Je kunt ze dan gemakkelijk een jaar bewaren.

Turkse pizza kruiden invriezen

Turkse pizza kruiden zijn lastig in te vriezen. Kruiden verliezen snel smaak in de diepvries. Bewaar ze liever in een glazen potje of bakje in een droge, donkere en koele omgeving. 

Waarom zelf lahmacun kruiden maken?

Het is altijd aan te raden om zelf lahmacun kruiden te maken. De kruiden in de winkel zijn vaak erg duur. Dit zorgt ervoor dat je onnodig veel geld kwijt bent voor een kruidenmix waar je zelf veel meer van kunt maken.

Bij zelfgemaakte kruiden bepaal je ook hoeveel zout je erin doet. Als je niet van pittig eten houdt (of juist wel), kun je ook zelf bepalen hoe pittig je het kruidenmengsel maakt. 

De geschiedenis van Turkse pizza kruiden

Turkse Pizza @unicornsinthekitchen
Turkse Pizza @unicornsinthekitchen

De geschiedenis van de Turkse pizza kruiden gaat bijzonder genoeg terug naar Syrië. De naam ‘Lahmajoon’ wordt al jaren gebruikt om een plat deegstuk met een mix van vlees en kruiden te beschrijven. Hoe de Turkse pizza precies is ontstaan en hoe het recept is verspreid, is niet helemaal duidelijk. 

Gezondheidsvoordelen van Turkse pizza kruiden

 Wist je dat kruiden en specerijen bomvol vitaminen, mineralen en andere gezonde dingen zitten? Hieronder vind je een aantal van deze gezondheidsvoordelen per kruid:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Turkse pizza kruiden alternatief

Turkse pizza kruiden zijn vrij makkelijk te vervangen. Het is niet essentieel om deze kruiden te gebruiken voor een Turkse pizza, aangezien sommige recepten ook geen Turkse pizza kruiden gebruiken. Als je wel een alternatief wilt, zijn shoarma kruiden eventueel een optie, al brengen deze een heel ander smaakprofiel aan tafel.

Recepten met Turkse pizza kruiden

Turkse pizza kruiden worden natuurlijk voornamelijk gebruikt voor het maken van Turkse pizza’s. Echter, het is ook leuk om te experimenteren met deze kruiden. Zo kan het lekker zijn om een ovenschotel te maken met gehakt en deze kruiden. Ook zijn ze geschikt als marinade voor vlees in combinatie met olie en/of yoghurt. 

Deel ons op social media