Zelf za'atar kruiden maken @food_daydreaming

Zelf za’atar maken: Het kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

Za’atar, ook wel zaatar genoemd, is een bekende kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het is een unieke mix tussen kruidige, hartige, zurige en aard-achtige smaken. Het is een uniek kruidenmengsel dat je voor verschillende gerechten kunt gebruiken. 

Het hoofdingrediënt van dit kruidenmengsel is een kruid met dezelfde naam: za’atar. Dit is een soort wilde oregano die smaakt naar een combinatie van oregano en tijm. In Nederland is het erg lastig om echte za’atar te vinden, dus wordt er vaak een combinatie van tijm en oregano gebruikt. Daar worden gedroogde zure besjes genaamd sumak en sesamzaad aan toegevoegd. 

Zelf za’atar maken

Zelf za’atar maken gaat erg simpel. Je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig. Hierdoor maak je binnen een handomdraai een heerlijke za’atar kruidenmix, die je voortaan voor al je recepten wilt gebruiken!

Ingrediënten

  • 2 el sesamzaad
  • 1 el sumak
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde oregano
  • 0,5 el komijn poeder

Voor een lekkere variant kun je de oregano vervangen door marjolein. Als je de echte za’atar kunt vinden, kun je de tijm en oregano hiervoor vervangen. Sumak (ook bekend als Sumac) is bij de meeste toko’s wel te vinden. Helaas is dit lastig te vervangen door een ander kruid. De beste manier om sumak te vervangen, is citroensap en rasp toevoegen aan het gerecht dat je met de za’atar gaat maken. 

Hummus met zaatar kruiden @elibrechernutrition
Hummus met zaatar kruiden @elibrechernutrition

Bereidingswijze

  1. Rooster de sesamzaadjes kort in een koekenpan en laat ze afkoelen op een bordje.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan een bakje met het geroosterd sesamzaad en meng dit goed door elkaar. 

Za’atar kopen

Za’atar kun je ook goed kopen, al is een standaard kruidenmix van de supermarkt vaak erg duur. Daarnaast wordt er vaak zout aan toegevoegd. Je kunt dus beter niet naar de Albert Heijn of de Jumbo voor deze kruidenmix. Daarom kiezen wij zelf wel eens voor de za’atar kruiden van Van Beekum. Dit is een goede optie als je de kruidenmix niet zelf wilt maken. 

Hoe gebruik je za’atar?

Za’atar is een veelzijdige smaakmaker. Je kunt er een snelle dip van maken door een mengsel te maken met olijfolie of yoghurt. Vervolgens kun je zout naar smaak toevoegen en heb je een heerlijke dip voor brood of groenten. Deze yoghurtdip wordt ook wel labneh genoemd. 

Ook voor door de hummus of in een salade dressing is za’atar een goede optie. Of strooi het op een gebakken eitje voor een lekkere toevoeging. Soms wordt za’atar ook gebruikt als een marinade voor vlees in combinatie met olijfolie. Zo’n marinade is erg geschikt voor gegrild vlees. 

Hoe houdbaar is za’atar?

Olijfolie met Za'atar kruiden @libraebakery
Olijfolie met Za’atar kruiden @libraebakery

Za’atar is redelijk goed houdbaar. De kruidenmengeling kun je het beste bewaren op een droge, koele en donkere plek. Daarnaast is een afgesloten potje van glas de beste optie. Plastic laat altijd wat lucht door, waardoor kruiden eerder hun smaak verliezen. 

Na het maken is de za’atar ongeveer een jaar houdbaar. Hierna zal de kruidenmix langzaam maar zeker haar smaak verliezen. 

Za’atar invriezen

Kruidenmixen zijn vaak lastig in te vriezen. Ze verliezen snel hun smaak in de diepvries. Bewaar ze liever in een glazen pot op een koele, donkere en droge plek. 

Waarom zelf za’atar maken?

Een kruidenmix uit de winkel is vaak erg duur en bevat extra toevoegingen, zoals zeezout en e-nummers. Daarom is het vaak een stuk voordeliger om je eigen kruidenmix te maken. Verder kun je een eigen kruidenmix helemaal naar smaak maken en bepaal je zelf hoeveel zout je erin doet.

De geschiedenis van za’atar

Za’atar komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. Het is niet duidelijk of de kruidenmix nu Turkse of Libanese roots heeft. Net als baharat is het een wijd verspreid kruidenmengsel en een basisingrediënt voor veel gerechten.

Za’atar werd net als veel kruidenmixen oorspronkelijk gebruikt als een medicijn. Zo werd het vaak voorgeschreven bij verkoudheid. Aangezien za’atar een algemeen streekproduct is, zijn er veel varianten op de markt. Deze omvatten vaak andere combinaties van oregano, tijm, marjolein, basilicum en bonenkruid

Gezondheidsvoordelen van za’atar

 Za’atar is niet alleen lekker maar ook gezond. Kruiden en specerijen zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen en andere gezonde eigenschappen. Hieronder vind je een overzicht:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
SumakRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.

Za’atar alternatief

Manakeesh met zelfgemaakte za'atar kruiden @cookingwithmima
Manakeesh met zelfgemaakte za’atar kruiden @cookingwithmima

Za’atar is eigenlijk niet te vervangen in een gerecht. Er is geen andere kruidenmix die lijkt op za’atar. Als je de kruidenmix niet in huis hebt, is een combinatie van sesamzaad en oregano je beste optie. Hier kun je wat citroensap aan toevoegen, waardoor je een vergelijkbare smaak met za’atar krijgt. 

De lekkerste recepten met za’atar

Za’atar is erg veelzijdig en kan gebruikt worden voor verschillende recepten. Denk daarbij aan opties, zoals:

  • Lebneh
  • Hummus
  • Geroosterde groenten en vlees
  • Dressings
  • Baba Ganoush
Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *