Bouquet garni maken

Bouquet garni maken

Bouquet garni maken, we hebben hier allemaal wel eens van , maar wat is het precies en hoe maak je het zelf? Een bouquet garni is een klassiek kruidenmengsel dat essentieel is in vele recepten, vooral in de Franse keuken. Het is een verzameling van verse kruiden, samengebonden in een klein pakketje, dat aan soepen, stoofschotels en sauzen wordt toegevoegd om smaak te geven.

Hoe gebruiken?

Deze kruidenmix wordt gebruikt om diepte en complexiteit toe te voegen aan je gerechten. Het kan worden gebruikt in een breed scala aan recepten, waaronder soepen, stoofschotels, sauzen en zelfs sommige vleesgerechten.

Het toevoegen van een bouquet garni aan je gerecht is eenvoudig. Je voegt het toe aan het begin van het kookproces en laat het mee sudderen met de rest van je ingrediënten, zodat de smaken kunnen infuseren.

Medicinaal gebruik

Hoewel een bouquet garni voornamelijk wordt gebruikt in de keuken, hebben de kruiden die het bevat ook medicinale eigenschappen. Zo wordt peterselie bijvoorbeeld gebruikt voor nierproblemen, terwijl tijm helpt bij ademhalingsproblemen en laurier voor de spijsvertering.

Bouquet garni maken

Het receptvoor zelf bouquet garni maken is verrassend eenvoudig. Allereerst heb je een paar verse kruiden nodig. Traditioneel omvat het peterselie, tijm en laurierblad.

Ingrediënten

  • Een handvol verse peterselie
  • Een paar takjes verse tijm
  • 2 tot 3 laurierblaadjes

Optioneel zijn verder

Bereiding

  1. Neem de verse kruiden en spoel ze af onder koud water, behalve als je die gebruikt het kaneelstokje en de steranijs.
  2. Leg de kruiden op elkaar.
  3. Bind de kruiden samen met een stuk keukentouw.
  4. Voeg het toe aan je gerecht.

Bouquet garni bewaren

Het bewaren kan op verschillende manieren. Of je het nu vers wilt houden, wilt drogen voor later gebruik, of wilt invriezen, er is een methode die voor jou werkt.

Vers bewaren

Een vers gemaakte bouquet garni kan in de koelkast worden bewaard gedurende maximaal een week. Wikkel het in een vochtige keukenpapier en bewaar het in een afgesloten zakje.

Gedroogd bewaren

Om het te drogen, hang je het op een koele, droge en donkere plaats totdat het volledig droog is. Het kan vervolgens in een luchtdicht bakje worden bewaard gedurende maximaal een jaar.

Invriezen

Als je een overvloed aan verse kruiden hebt, kun je overwegen om het in te vriezen. Hierdoor blijft de smaak behouden en heb je altijd een verse voorraad bij de hand. Wikkel de bouquet garni in plasticfolie en vries in. Het kan tot zes maanden in de vriezer worden bewaard.

Deel ons op social media