Jambalaya kruiden @rosaffrontea

Zelf jambalaya kruiden maken: De Caribbean spice mix

Jambalaya kruiden zijn een pikant en aromatisch kruidenmengsel uit de Creoolse en Cajunse keuken. Het gerecht kip jambalaya met chorizo komt oorspronkelijk uit Louisiana, waar ook de kruidenmix vandaan komt. Jambalaya kruiden zijn in principe cajunkruiden, een traditionele kruidenmix uit die regio. 

Jambalaya kruiden zijn een combinatie van chili’s, kruiden en een aantal aardachtige specerijen. Hier komt de aromatische smaak ook vandaan. Het is een vrij algemene kruidenmix die ook erg lekker is voor andere Creoolse gerechten. 

Zelf jambalaya kruiden maken

Zelf jambalaya kruiden maken is erg makkelijk, gelukkig. De kans is groot dat je alle kruiden die je nodig hebt gewoon in de kast hebt staan, helemaal als je fan bent van kruidige smaken. Deze mix staat ook wel bekend als de Creoolse kruidenmix. Er is ook een eenvoudige versie van de kruidenmix als je de kruidige smaken liever weglaat. Deze vind je onder dit recept. 

Ingrediënten

Als je van pittig houdt, kun je goed wat extra cayennepeper toevoegen. Als je niet van pittig houdt, kun je dit ook weglaten of vervangen door paprika poeder. Om een lekkere rokerige smaak toe te voegen, kun je in plaats van een eetlepel paprikapoeder een eetlepel gerookte paprikapoeder toevoegen.

Bereidingswijze

  1. Voeg de kruiden toe aan een kom of bak
  2. Mix ze goed door elkaar

Eenvoudige jambalaya kruiden

Jambalaya @Campbells
Jambalaya @Campbells

Het is ook mogelijk om onze jambalaya kruiden een stuk eenvoudiger te maken. Deze versie van de kruiden wordt ook wel cajun kruiden genoemd. Let er wel op dat deze versie een stuk minder kruidig is.

Ingrediënten

  • 3 el paprikapoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el zwarte peper

Voor een lekkere rokerige smaak kun je in plaats van een eetlepel paprikapoeder een eetlepel gerookte paprikapoeder toevoegen. Daarnaast kun je ook meer of minder cayennepeper toevoegen, afhankelijk van hoe pittig je lekker vindt. 

Bereidingswijze

  1. Voeg de kruiden toe aan een bak of kom
  2. Mix ze goed door elkaar

Jambalaya kruiden kopen

Jambalaya kruiden @Foodtasia
Jambalaya kruiden @Foodtasia

Jambalaya kruiden zijn goed te kopen. In de winkel zijn ze vaak vrij duur en zijn er vaak ingrediënten, zoals zout en e-nummers toevoegt. Daarom is het wel belangrijk om de juiste kruiden te kopen. Deze cajun kruidenmix van Van Beekum is een goede optie. Als je liever een echte jambalaya kruidenmix wilt, is deze optie van DeKruidenBaron een goed idee.

Hoe gebruik je jambalaya kruiden?

Jambalaya kruiden worden gebruikt voor jambalaya met kip en chorizo. Jambalaya is een Amerikaans gerecht uit de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana. Het is een veelzijdige kruidenmix die voor verschillende gerechten in het zuiden van de Verenigde Staten gebruikt wordt. 

Jambalaya kruiden zijn te gebruiken in combinatie met kip, chorizo en rijst voor kip jambalaya. Echter, het is ook mogelijk om de kruidenmix voor andere gerechten te gebruiken uit de Creoolse keuken of gewoon voor aardappels en marinade voor vlees of vis. 

Jambalaya kruiden bewaren

Net als alle kruidenmixen zijn jambalaya kruiden best een tijdje te bewaren. Daarbij is het wel belangrijk dat ze op een donkere, droge en koele plek bewaard worden. Om het nog langer houdbaar te maken, kun je de kruiden het beste bewaren in een glazen potje of bakje. Plastic laat een klein beetje lucht door, wat de kruiden sneller smaak laat verliezen. 

Over het algemeen is de kruidenmix prima een jaar te bewaren. Hierna zal deze langzaam maar zeker zijn smaak verliezen. 

Jambalaya kruiden invriezen

Jambalaya kruiden zijn net als alle andere kruiden lastig in te vriezen. De vriezer is vaak vrij vochtig en de kruiden verliezen hierdoor sneller smaak. Bewaar ze daarom liever op een koele, droge en donkere plek.

Waarom zelf jambalaya kruiden maken?

Jambalaya @Vegan_Punks
Jambalaya @Vegan_Punks

Jambalaya kruiden zijn het lekkerste om zelf te maken. Hierdoor is het mogelijk om zelf te bepalen hoe pittig, zout of kruidig je de mix wilt hebben. Daarnaast is het een stuk goedkoper om kruidenmixen zelf te maken dan ze in de winkel te kopen.

De geschiedenis van jambalaya kruiden

De geschiedenis van de jambalaya kruiden ligt nauw samen met de geschiedenis van de cajun kruiden, aangezien ze ook veel op elkaar lijken. De oorsprong van de kruidenmix komt eigenlijk uit Frankrijk. In de 18e eeuw vestigden Franse kolonisten zich in het oosten van Canada, genaamd Acadia.

In de tijd dat de Britten de Atlantische Oceaan over voeren, veroverden ze deze regio en werden de Acadiërs verdreven. Deze vestigden zich in het zuiden van de Verenigde Staten in de staat die nu Louisiana heet. 

De naam cajun is dan ook een afkorting voor acadian. Uiteindelijk zijn verschillende culturen door elkaar heen gemixt, waaronder Frans, Spaans, Afrikaans en inheems Amerikaans. Deze mengeling aan culturen heeft de jambalaya kruidenmix gemaakt.

Gezondheidsvoordelen van jambalaya kruiden

 In een jamabalaya kruidenmix zitten veel verschillende kruiden en specerijen, ieder met hun eigen gezondheidsvoordelen. Welke? Je vindt ze hieronder op een rijtje:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BasilicumRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Jambalaya kruiden alternatief

Het is lastig om een goed alternatief te vinden voor Jambalaya kruiden. De makkelijkste vervangers zijn Creoolse en Cajun kruidenmixen. Als je deze niet kunt vinden, is een combinatie van paprikapoeder, Italiaanse kruiden en knoflookpoeder de beste optie. 

Recepten met Jambalaya kruiden

Jambalaya kruiden worden eigenlijk maar voor één soort gerecht gebruikt; jambalaya. Echter, het is ook mogelijk om ze voor andere gerechten te gebruiken, zoals marinades en andere cajun gerechten.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *