Zelf tex mex kruiden maken @aromaspicemx

Zelf tex mex kruiden maken | Een lekkere Mexicaanse kruidenmix

Als je wraps of andere Mexicaans geïnspireerde gerechten wilt maken, zijn er verschillende kruidenmixen waar je voor kunt kiezen. Tex mex is één van de populairste keuzes. Deze kruidenmix is een combinatie tussen de Mexicaanse en Texaanse (Texas) keuken. 

Met deze kruiden voeg je een heerlijke Mexicaanse smaak toe aan je gerechten. De kruidenmix is vooral erg geschikt voor marinades en gegrild vlees, maar kan ook lekker zijn voor stoofgerechten en groenten. 

Zelf tex mex kruidenmix maken

Het is erg makkelijk om zelf tex mex kruiden te maken. Je hebt hier enkele kruiden voor nodig die de meeste mensen wel in de kast hebben staan. Op die manier maak je zelf snel de basis voor alle Mexicaanse gerechten. Als je op zoek bent naar een simpele manier om tex mex kruiden te maken, is de variant hieronder ook erg geschikt. 

Dit recept is goed voor 6 personen. 

Ingrediënten

Als je niet van pittig houdt, is de chilipoeder te vervangen door paprikapoeder. Om een lekkere rooksmaak toe te voegen, kun je de paprikapoeder vervangen door gerookte paprika. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle hele kruiden toe aan een pan
 2. Toast ze enkele minuten op laag vuur
 3. Maal ze fijn in een vijzel of koffiemolen
 4. Mix ze goed met de rest van de kruiden
 5. Bewaar de kruiden in een glazen potje op een donkere, droge en koele plek

Simpele variant op tex mex kruidenmix

Mexicaanse enchiladas met tex mex kruiden @smaakmenutie
Mexicaanse enchiladas met tex mex kruiden @smaakmenutie

De tex mex kruidenmix is ook erg simpel te maken. Ondanks dat een uitgebreide variant erg lekker is, voldoet deze simpele variant ook met vlag en wimpel. Dit recept is goed voor 6 personen. 

Ingrediënten

 • 3 el paprikapoeder
 • 2 el komijn
 • 1 el oregano

Bereidingswijze

 1. Toast de komijnzaadjes kort in een koekenpan op laag vuur
 2. Maal de zaadjes fijn in een vijzel of koffiemolen
 3. Mix ze goed met de rest en bewaar op een droge, donkere en koele plek

Als je alleen de poedervorm hebt van komijn, kun je alle ingrediënten simpelweg mengen.

Tex mex Mexicaanse kruidenmix kopen

Een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix is natuurlijk het lekkerste, maar je kunt een tex mex kruidenmix ook kopen. Dit kun je beter niet in de supermarkt doen. Hier betaal je veel geld voor een klein beetje kruiden. Als je een kruidenmix wilt kopen, doe je dit beter in grote hoeveelheden. Daarom raden wij de tex mex kruidenmix van Van Beekum aan.

Hoe gebruik je tex mex Mexicaanse kruiden?

Zelf tex mex kruiden maken voor gehaktballetjes @natalieskeuken
Zelf tex mex kruiden maken voor gehaktballetjes @natalieskeuken

Tex mex kruiden zijn erg makkelijk te gebruiken. Zo meng je ze makkelijk met olie en/of limoensap voor een snelle marinade. Ook als droge marinade zijn ze goed te gebruiken. Je kunt ook een snelle vulling voor taco’s maken met gehakt, tomatenpuree, bonen en je eigen kruidenmix.

Ook voor stoofgerechten, soepen en chili con carne is de tex mex kruidenmix erg geschikt. Hier zijn de kruiden in alle delen van het kookproces toe te voegen om smaak te brengen. 

Tex mex kruidenmix bewaren

Tex mex kruidenmix is vrij lastig te bewaren. Het is aan te raden om de mix op de juiste manier te bewaren. Dit doe je het beste in een donkere, koele en droge omgeving. Daarnaast raden wij aan om een glazen potje of container te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat er geen lucht bij de kruidenmix komt.

Plastic laat altijd een klein beetje lucht door. Dit zorgt ervoor dat kruiden sneller smaak verliezen. 

Tex mex kruidenmix invriezen

Gedroogde kruiden zijn lastig in te vriezen. Ze verliezen snel smaak, wat natuurlijk jammer is. Bewaar je kruidenmix liever op een droge, koele en donkere plek.

Waarom zelf tex mex kruidenmix maken?

Het is altijd aan te raden om zelf je kruidenmix te maken. Wanneer je de kruiden zelf maakt, zorg je ervoor dat je een stuk goedkoper uit bent. Daarnaast bepaal je zelf wat er in de kruiden gaat. In de winkel wordt er vaak veel zout toegevoegd, waardoor een gerecht snel te zout wordt. Daarnaast kun je uittesten wat je lekker vindt en kruiden die je niet lekker vindt weglaten. 

De geschiedenis van tex mex 

taco met tex mex kruiden @santamarianl
taco met tex mex kruiden @santamarianl

De tex mex keuken is een mengeling tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken. Deze kruidenmix is ontstaan nadat Amerikaanse kolonisten in het noorden van Mexico kwamen, in het gebied dat we nu kennen als Texas. Hier kwamen de kolonisten in contact met de inheemse Mexicaanse bevolking en haar eetgewoontes.

Naarmate meer Amerikanen zich in het gebied vestigden, groeide de populariteit van Mexicaanse gerechten. Aangezien de Amerikanen veel bloem en gehakt gebruikten als ingrediënten, die vrijwel onbekende ingrediënten waren in Mexico, ontstond er een eigen keuken. 

Uiteindelijk ontstond er een uitgesproken keuken die geboren is uit een mengeling van culturen. In 1940 kreeg de keuken de naam tex mex. 

Gezondheidsvoordelen van tex mex kruidenmix

Tex mex kruiden maken je gerecht niet alleen lekker, het is ook nog gezond. Kruiden en specerijen zitten namelijk bomvol vitaminen en mineralen en bieden veel gezondheidsvoordelen. Wil je weten welke? Bekijk dan de tabel hieronder:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
KaneelKan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Tex mex kruidenmix alternatief

Er zijn enkele alternatieven voor tex mex kruiden te vinden. In principe is elke Mexicaanse kruidenmix een goede vervanger. Denk daarbij aan gewonen Mexicaanse kruiden, fajita kruidenmix of burrito kruiden.

Recepten met tex mex kruidenmix

Er zijn verschillende recepten te vinden die gebruik maken van tex mex kruidenmix. Denk daarbij aan marinades, droge marinades, stoofgerechten, soepen en vulling voor taco’s, burrito’s of quesadilla’s.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *