Kibbeling kruiden

Kibbeling kruiden maken. De lekkerste kruidenmix aan de Noordzee!

De kibbeling is al erg lang een mooie, smakelijke Nederlandse traditie. Gefrituurde vis vind je overal op de wereld maar nergens met de smaak van Nederlandse kibbeling. Dat komt niet alleen door de kabeljauw maar ook door de speciale kibbeling kruiden. Het is overigens erg makkelijk om dit Nederlands geheim zelf te maken. En een kibbeling kruidenmix gaat natuurlijk extra goed samen met zelfgemaakte kibbeling en ravigottesaus. Zelf kibbeling maken is wel wat lastiger, dus laten we beginnen met de bekendste viskruiden van Nederland: de kibbeling kruiden.

Kibbeling kruiden maken, iets wat je natuurlijk ook kant en klaar in de meeste supermarkten kunt kopen, maar zelfgemaakt is lekkerder en natuurlijk leuker. Want wat is er nu leuker om tijdens een etentje of barbecue te kunnen zeggen dat de kruidenmix voor deze heerlijke kibbeling helemaal zelf gemaakt is en dat er niets van dit lekkers uit een pakje of zakje komt.

Zelf kibbeling kruiden maken

Bij verse kibbeling horen natuurlijk kibbeling kruiden en ze zijn niet moeilijk te maken. Als je zelf kibbeling kruiden wilt maken dan doe je dat als volgt:

Ingrediënten

Tip: Wil je graag wat meer pit? Dan is cayennepeper (in poedervorm) een goede optie!

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door

Een makkelijk te maken kruidenmix, die voldoende kruiden bevat om 4 porties kibbeling te kruiden, dus ook voldoende voor 4 personen.

Er kan verschil in smaak zitten met een gekochte versie uit de supermarkt, omdat iedere fabrikant zijn eigen mix aan kruiden gebruikt.

Kibbelingkruiden met of zonder meel

Je ziet over het algemeen twee soorten kibbeling kruiden. Degene met meel en zonder. Alhoewel dat misschien een vuller lijkt, is meel belangrijk om goed te binden met het beslag. Het verbetert niet de smaak maar wel de algehele kwaliteit. Kibbeling kruiden zonder een toevoeging van meel zijn meer geschikt voor garnering na het frituren van de kibbeling. Je kunt natuurlijk ook zelf meel toevoegen om de kibbeling kruiden geschikt te maken voor marineren, dat zouden wij zeker doen en! Een versie met meel kun je natuurlijk ook gebruiken als garnering.

Kibbeling van @AyaGlutenVrij Instagram

Kibbeling kruiden kopen

Je kunt ook kibbeling kruiden in de supermarkt kopen maar die zijn vaak vrij prijzig. Ook zit er vaak te veel zout in en dat wil je wellicht voorkomen. Online zijn kruiden en specerijen vaak veel goedkoper dus dat is zeker de moeite waard om te bekijken! Wij kopen onze kruiden en specerijen altijd bij VanBeekum Specerijen.

Hoe gebruik je kibbeling kruiden

Hoe je kibbeling kruiden gebruikt hangt af van de samenstelling van de kruiden. Zit er meel in? Dan kun je het zowel gebruiken om de vis te marineren (om vervolgens door het beslag te halen) en na het frituren als garnering. Kibbelingkruiden zonder meel strooi je eigenlijk alleen als garnering over het krokante jasje. Als je graag zelf bloem wil toevoegen, kiezen wij ervoor om ongeveer 1/4e van de mix uit bloem te laten bestaan. 

Kibbeling is eigenlijk een stukje vis dat bestaat uit stukken vis, vaak kabeljauw dat gefrituurd wordt. Officieel is het zelfs afval van de kabeljauw, maar tegenwoordig kan het van verschillende soorten vis komen zoals koolvis, witvis en wijting. 

Het is overigens wel één van de populairste stukjes vis, gebakken van de markt, maar ook steeds vaker thuis gebakken.

Kibbeling kruiden bewaren

Kibbeling kruiden kun je het best droog en vooral donker bewaren. Een glazen potje of plastic bak werkt goed! Dus donker en droog bewaren in een keukenkast of voorraadkast, en dan ook nog eens in een afgesloten potje of voorraadbus. Dergelijke kruiden kun je het beste niet in de koelkast bewaren, omdat de koelkast erg vochtig is. Wordt de kruidenmix vochtig, verliest het smaak en geur en gaat het erg muf ruiken. Deze zelfgemaakte kruidenmix kun je op deze manier tot een jaar bewaren.

Kibbelingkruiden invriezen

Kibbeling kruiden kun je invriezen, maar dat heeft niet veel zin. In de vriezer raden we een bewaartermijn van 3 tot 6 maanden aan, terwijl dezelfde maar droog en donker bewaarde kruidenmix, tot een jaar goed blijft. Vries je het toch in, dan kan de smaak minder sterk zijn na het ontdooien. Daarnaast heb je ook in de vriezer een grote kans dat er vocht bij komt.

Lekker met kibbeling kruiden van @TheSeaFoodBar Instagram

Waarom zelf kibbeling kruiden maken?

Zelf kibbelingkruiden maken is erg gemakkelijk en heeft ook andere voordelen. Vooral bij kibbelingkruiden uit de supermarkt, kom je weleens meel of bloem tegen. Als je een gluten allergie hebt, moet je daar natuurlijk voor oppassen. Daarnaast zit er in veel mixen ook zout, logisch want dat brengt smaak maar misschien wil je jouw zout wat terugschroeven. Dan is zelf kibbeling kruiden maken een goede oplossing! Het maken is eenvoudig en snel, je bent binnen 5 minuten klaar als je alle kruiden en specerijen gewoon in huis hebt. Als laatste kun je ook zelf kiezen hoeveel je maakt. Het maakt dus niet uit of je wekelijks een bakje kibbeling eet of maar een paar keer per jaar! 

De geschiedenis van kibbeling kruiden

Kibbeling behoort tot de Hollandse traditionele gerechten en wordt al erg lang gegeten. Kibbeling is mogelijk een verbastering van het woord kabeljauw en dat was oorsprokelijk ook de enige vissoort die men gebruikte voor kibbeling. Het ging dan niet om de mooiste stukken van de vis, maar om iets minder aantrekkelijke delen die anders lastig verkoopbaar zijn. Die hakten ze in hapklare stukken en legde ze eerst in het beslag voor je ze gaat bakken. En mocht de vis al iets ouder zijn (en wat zurig ruiken maar nog niet rot) dan heb je een goede kibbeling kruiden mix om het wat te verbloemen!

Tegenwoordig is het wel wat anders. Kibbeling bestaat nu niet meer alleen uit kabeljauw maar ook uit andere soorten vis waarvan koolvis het meeste voorkomt. Het zijn de wat goedkopere vissoorten die je nu vooral vindt. Dat is wat jammer maar gelukkig zijn de kruiden niet meer om een slechte geur te verbloemen (want dat mag niet meer i.v.m. de voedselveiligheid). 

Kibbeling met kibbeling kruiden van @LibelleLekker Instagram

Gezondheidsvoordelen van kibbeling kruiden

 De kibbeling kruiden bestaan uit meerdere kruiden en specerijen. Elk kruid of specerij heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen waarvan jij kan profiteren. Hieronder vind je een tabel met alle kruiden en specerijen die in deze mix zitten en de gezondheidsvoordelen.

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Kibbeling kruiden alternatief

Een echt goed alternatief voor kibbelingkruiden zijn er niet. Je zou kipkruiden kunnen proberen maar die zijn waarschijnlijk iets te scherp. Wellicht kun je viskruiden proberen om er vervolgens wat paprikapoeder doorheen te mengen. 

Recepten met kibbeling kruiden

Ons recept voor kibbelingkruiden is vrij universeel en kun je ook voor veel andere toepassingen gebruiken. Denk ook eens aan andere soorten vis zoals een lekkerbekje, vissticks of gewoon een gebakken visje.

Met deze kruidenmix maak je je eigen kibbeling overheerlijk op smaak en kun je steeds weer genieten van de Noordzee. Eet smakelijk! 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *