Zelf eikruiden maken voor gevulde eieren @smaakmenutie

Zelf eikruiden maken: Met deze ei kruiden en specerijen maak je elk ei blij

Het maakt niet uit of je nu een omelet, gebakken of gekookte eieren maakt, ze verdienen meer dan alleen zout en peper. Het is niet alleen supersimpel en smakelijk om zelf je eikruiden te maken, maar biedt de ideale basis voor het lekkerste ei.Met deze kruiden en specerijen maak je elk ei blij.

Het prettige aan ei kruiden is dat ze bestaan uit kruiden die de meeste mensen wel in de kast hebben staan. Dit zorgt ervoor dat je snel het perfecte ei kan maken. 

Zelf ei kruiden maken

Niemand wist dat zelf eikruiden maken zo gemakkelijk was. Het is een simpele mix van kruiden die je hoogstwaarschijnlijk wel in de kast hebt staan. Deze ei kruiden zijn een goede keuze als je snel en makkelijk smaak wilt toevoegen aan je ei. Ben je niet zo van deze smaken? Kijk dan naar de ei kruidenmix met tuinkruiden hieronder!

Dit recept is goed voor 6 personen. 

Ingrediënten

Tip: Als je gevulde eieren maakt, is het lekker om hier ook een theelepel mosterd aan toe te voegen. 

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje
  2. Mix ze goed door elkaar
  3. Bewaar in een glazen potje in een droge, koele en donkere omgeving

Variant op eikruiden met tuinkruiden

Salade met ei en eikruiden @keto.lowcarb.diaan
Salade met ei en eikruiden @keto.lowcarb.diaan

Het is ook erg lekker om eikruiden te maken in de vorm van tuinkruiden. Deze mix is erg lekker en fris om te gebruiken voor je ei. Het lekkerste is om verse kruiden te gebruiken, maar ook gedroogde kruiden zijn hier erg geschikt voor. 

Dit recept is goed voor 6 personen

Ingrediënten

Het is ook erg lekker om andere kruiden hieraan toe te voegen. Denk daarbij aan selderij of rozemarijn. Deze kunnen andere kruiden vervangen, maar je kunt ze ook extra toevoegen. 

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje
  2. Mix ze goed door elkaar
  3. Bewaar in een glazen potje in een droge, koele en donkere omgeving

Ei kruidenmixen kopen

Een ei kruidenmix kun je ook kopen in de supermarkt. Wij raden echter af om dit te doen. De supermarkt is vaak enorm duur. Daarnaast bevat deze kruidenmix vaak veel zout. Als je een goede kruidenmix voor ei wilt kopen, raden wij de omelet kruiden van Van Beekum Specerijen aan

Hoe gebruik je kruidenmixen bij ei?

Omelet met eikruiden @fooddotcom
Omelet met eikruiden @fooddotcom

Kruidenmixen voor ei zijn erg makkelijk te gebruiken. Je kunt ze toevoegen voor, tijdens en na het klaarmaken van je ei. Zo zijn ze te gebruiken voor een gebakken ei, een roerei, een omelet of gekookte eieren. Voor het klaarmaken kun je ze makkelijk tijdens het klutsen van een ei toevoegen. Tijdens en na het klaarmaken kun je de kruiden op het ei sprenkelen.

In de regel gebruik je wel wat minder kruiden als je het later in het kookproces toevoegt. Dan voorkom je dat de kruiden te scherp zijn.

Ei kruiden zijn ook bijzonder lekker voor andere situaties. Het is een aanrader om de kruiden een keer te gebruiken voor vlees. Vooral bij kip zijn ei kruiden erg lekker als droge marinade of in combinatie met wat olie. 

Eikruiden bewaren

Eikruiden zijn simpel te bewaren. Als je het goed doet, zijn ze zelfs een jaar te bewaren. Het is wel belangrijk om ze op een koele, donkere en droge plek te bewaren. Daarnaast is het handig om glas in plaats van plastic te gebruiken. Plastic laat altijd een beetje lucht door. Hierdoor verliezen kruiden sneller smaak. 

Eikruiden invriezen

Eikruiden zijn net als de meeste kruidenmixen slecht in te vriezen. In de vriezer verliezen kruiden snel smaak en daarna zijn ze nauwelijks meer te gebruiken vanwege de hoeveelheid vocht in de diepvries. 

Waarom zelf eikruiden maken?

Als je een lekker ei wilt maken, is het essentieel om een eigen kruidenmix voor ei te maken. Hierdoor bepaal je zelf wat je op je ei wilt doen. Daarnaast voorkom je dat er te veel zout in de kruidenmix zit. Op die manier breng je niet te veel smaak naar je ei.

De geschiedenis van eieren eten

Zelf ei kruiden maken voor gevulde eieren @nandaskeuken
Zelf ei kruiden maken voor gevulde eieren @nandaskeuken

Eieren worden eigenlijk al vanaf het begin der tijden gegeten. Vooral vogeleieren worden door mensen gegeten. Zo komen eieren eigenlijk in alle culturen wel voor als voedingsmiddel. In Nederland is het eten van eieren geïntroduceerd door de Romeinen. 

Eieren worden in alle vormen en maten gegeten. Mensen eten vooral vogeleieren, maar ook visseneieren, slakkeneieren en eieren van reptielen worden weleens gegeten.

In Nederland eten we ei vooral gebakken of gekookt, maar ei is ook heel anders te maken. In sommige landen worden eieren ingemaakt of gefermenteerd, zoals een duizendjarig ei. Ook worden ze vaak gekookt in een saus, zoals bij shakshuka of telor ketjap.  

Gezondheidsvoordelen van eikruiden

 Een eitje is al gezond maar wordt nóg gezonder met eikruiden. Dat komt omdat kruiden en specerijen best veel gezondheidsvoordelen bevatten. Welke precies, vind je hieronder:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BieslookRijk aan vitamine K en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
KerriepoederBevat kurkuma, dat ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Eikruiden alternatief

Ei kruiden zijn relatief algemeen. Daarom is het lastig om een goed alternatief te vinden. Het is vooral kijken wat je zelf lekker vindt om op een ei te doen. Veel mensen gebruiken ook ‘gewoon’ kerriepoeder.

Recepten met eikruiden

Er zijn verschillende recepten met eikruiden te vinden. Denk daarbij aan gebakken, gekookte, geroerbakte of gepocheerde eieren. Ook zijn eikruiden te gebruiken in marinades, zowel droog als met olie.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *