Zelf tzatzikikruiden maken @perfekte_rezepte

Tzatziki kruiden maken | Twee varianten op de tzatziki kruidenmix!

Als je heerlijke Griekse tzatziki wil maken, heb je hier een heerlijke kruidenmix voor nodig. Deze knoflooksaus met yoghurt en komkommer is misschien erg simpel, maar hij komt niet samen zonder de lekkere kruidenmix. De combinatie van knoflook, ui en verse of gedroogde kruiden komen perfect samen. 

Het enige wat je toe hoeft te voegen om een goede tzatziki te maken, is Griekse yoghurt, olijfolie, citroensap, geraspte komkommer en eventueel zout. Het bijzondere aan onze tzatziki kruidenmix is dat deze niet alleen te gebruiken is voor tzatziki, maar je er zelfs Griekse gehaktballetjes en andere gerechten mee kunt maken. 

Zelf tzatziki kruiden maken

Zelf tzatziki kruiden maken is erg makkelijk om te doen. Het is een simpele combinatie van kruiden en specerijen. Het is de bedoeling om 1 el kruidenmix te gebruiken voor 200 gram Griekse yoghurt. Dit kan eventueel meer zijn als je dat lekker vindt. Dit recept is dus goed voor vijf keer 200 gram Griekse yoghurt. Hieronder staat ook een variant die een stuk frisser is. Het recept is het lekkerste met verse kruiden, al is dit lastig te bewaren. 

Ingrediënten

Als je munt niet zo lekker vindt, kun je dit beter weglaten. Ook is de knoflookpoeder erg goed te vervangen of te combineren met verse knoflook. Vervangen kan met 2 grote teentjes knoflook of 3 kleinere. Combineren doe je het beste met 1 groot teentje knoflook en 1 el knoflookpoeder. 

Bereidingswijze

Zelf tzatziki kruiden maken voor bij tzatziki op brood @mediterranean.diet.plan
Zelf tzatziki kruiden maken voor bij tzatziki op brood @mediterranean.diet.plan
 1. Combineer alle kruiden in een bakje
 2. Mix ze goed door elkaar
 3. Bewaar ze in een glazen potje op een donkere, koele en droge plek. 

Variant op tzatziki kruiden met citroenschil

Vind je tzatziki normaal gesproken niet fris genoeg of mis je nog een extra citrus smaak? Dan is het ideaal om deze variant te maken. Het is een goede optie voor de echte citrus liefhebbers. Dit recept is het lekkerste met verse kruiden, maar dit is lastiger te bewaren. 

Ingrediënten

 • 2 el knoflookpoeder
 • 1 el dille 
 • 1 el peterselie
 • 2 tl munt
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl zwarte (of witte) peper
 • 1 tl citroenschil

Als je munt niet zo lekker vindt, kun je dit beter weglaten. Ook is de knoflookpoeder erg goed te vervangen of te combineren met verse knoflook. Vervangen kan met 2 grote teentjes knoflook of 3 kleinere. Combineren doe je het beste met 1 groot teentje knoflook en 1 el knoflookpoeder. 

Bereidingswijze

 1. Combineer alle kruiden in een bakje
 2. Mix ze goed door elkaar
 3. Bewaar ze in een glazen potje op een donkere, koele en droge plek. 

Tzatziki kruiden kopen

Je kunt tzatziki kruiden ook goed kopen. Dit kun je echter beter niet bij de supermarkt doen. Niemand wil de hoofdprijs betalen voor wat kruiden. Daarom maak je ze het beste zelf of kun je een grote pot kopen. Wij vinden de tzatziki kruiden van Van Beekum een goede vervanger. Deze gebruiken wij zelf ook regelmatig. 

Hoe gebruik je Griekse tzatziki kruiden?

Tzatziki met olijfolie @dinneratthezoo
Tzatziki met olijfolie @dinneratthezoo

Tzatziki kruiden worden voornamelijk gebruikt voor tzatziki. Dit maak je door Griekse yoghurt te combineren met geraspte komkommer, olijfolie, tzatziki kruiden, citroenen en eventueel extra zout. Hierdoor krijg je de tzatziki saus die je gewend bent. Deze dip is ideaal voor bij een BBQ of gewoon bij geroosterd vlees. Ook als salade dressing is tzatziki erg lekker. 

De heerlijke combinatie van knoflook en kruiden is gelukkig niet alleen te gebruiken voor tzatziki. Zo is het ook erg lekker om gehaktballetjes te maken met deze kruiden of om een marinade mee te maken. Een marinade met tzatziki kruiden maak je het beste door de kruiden te combineren met olijfolie en eventueel zout. 

Tzatziki kruiden bewaren

Tzatziki kruiden zijn lastig te bewaren. Als je ze vers maakt, moeten ze in de koelkast bewaard worden. Dan zijn ze niet veel langer dan een week te bewaren. Als je de kruidenmix maakt met gedroogde kruiden, kun je deze maximaal een jaar bewaren. Hierna verliezen ze de smaak.

Zorg erg dan wel voor dat je de kruiden op een donkere, droge en koele plek bewaard. Daarnaast is het aan te raden om de kruiden in een glazen container te bewaren. Plastic laat altijd een beetje lucht door, waardoor de kruiden sneller smaak verliezen. 

Tzatziki kruiden invriezen

Tzatziki kruiden zijn net als de meeste andere kruiden lastig in te vriezen. Het is van belang dat de kruiden op een koele, droge en donkere plek worden bewaard. In de vriezer is het vaak te vochtig en te koud, waardoor de kruiden alsnog snel smaak verliezen.

Waarom zelf tzatziki kruiden maken?

Zelf tzatziki kruiden maken is erg lekker. Hierdoor bepaal je zelf wat je in de kruiden doet. Op die manier bepaal je zelf of je verse munt en peterselie wilt gebruiken of dat je liever voor de gedroogde variant gaat. Daarnaast bepaal je ook zelf of je bepaalde ingrediënten weg wilt laten of minder zout wilt gebruiken dan de kruiden van de winkel.

De geschiedenis van tzatziki 

Broodje Gyros met Tzatziki @millies_healthykitchen
Broodje Gyros met Tzatziki @millies_healthykitchen

Er is veel onduidelijkheid over de geschiedenis van tzatziki. Er zijn twee theorieën over de geschiedenis. De eerste theorie is dat het een dipsaus is die uit India mee is genomen. Dit komt vanwege de grote overeenkomsten met de Indiase raita. Anderen zeggen juist dat de oorsprong puur Grieks is. 

Hoe dan ook heeft tzatziki ook een oorsprong in het Ottomaanse rijk, waar de saus bekendstond als cacik. Er is veel discussie of tzatziki nu Turkse of Griekse roots heeft. In 1469 was er ook al documentatie over de combinatie van groente met yoghurt als dipsaus. 

Gezondheidsvoordelen van tzatziki kruiden

Tzatziki is al een vrij gezonde dip maar wordt nóg gezonder met de tzatziki kruiden. Die zitten namelijk bordevol vitamines, mineralen en andere goodies. In de onderstaande tabel zie je welke precies:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
DilleKan helpen bij het verminderen van gasvorming en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
MuntKan helpen bij het verlichten van maagklachten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Tzatziki kruiden alternatief

Tzatziki kruiden zijn nauwelijks te vervangen. De beste optie die je hebt als vervanging, is het gebruik van knoflookpoeder of verse knoflook. Hier kunnen eventueel verse of gedroogde kruiden als peterselie, munt of dille aan toegevoegd worden. Andere alternatieven komen niet in de buurt.

Recepten met tzatziki kruiden

Er zijn veel recepten met tzatziki kruiden. Naast dat tzatziki te gebruiken is voor tzatziki dip, zijn ze ook erg lekker om te gebruiken voor gehaktballetjes/hamburgers of marinades.

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *