Salie

Salie

Salie is een kruid met een vrij sterke geur en prachtige paarse bloemen. Voor diegene die wel eens in de Alpen geweest zijn, de plant groeit in een wilde versie gewoon in de weiden in de dalen.

Deze wilde versie is vaak wat intensiever wat smaak en geur betreft.

De plant is ook vrij dankbaar voor een zonnig plekje in de moestuin, maar in pot is het vaak een stuk lastige om salie te houden.

Het wordt niet allen gebruikt als kruid, want de bladeren helpen bij het verteren van vette gerechten.

Nadeel van dit kruid is wel dat het nauwelijks gebruikt kan worden in combinatie met andere kruiden.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Gedroogd kun je salie goed gebruiken in verschillende marinades, bijvoorbeeld voor vlees dat op de barbecue gebakken kan worden, maar ook bij gemarineerd vlees dat in stoofschotel gebruikt wordt.

Gebruik niet teveel, want er komt een pittige smaak vanaf. Zeker als je en veel salie gebruikt, en het vlees lang lat marineren.

Vers kun je de bladeren klein gesneden in salades gebruiken, maar niet iedereen zal het gevoel van de bladeren lekker vinden in de mond.

Daarnaast kan het in verschillende sauzen gebruikt worden.

Salie bewaren

Salie kun je, mits het vers is, een dag of drie in de koelkast bewaren. Je moet het dan wel goed droog houden want de bladeren zijn gevoelig voor vocht.

De bladeren kun je overigens ook goed gebruiken, en dus bewaren, door een olie te kruiden. Je kunt dan de olie met de bladeren in leuke flesjes op de keukenkast of vensterbank zetten.

Je kunt er ook prima salieboter van maken, een soort kruidenboter die dan wat langer houdbaar is.

Natuurlijk is dit kruid drogen ook een goed bewaaroptie.

Invriezen

Salie kun je ook goed invriezen, en wel op twee verschillende manieren.

Gewoon wassen, afdeppen, en in een zakje invriezen. Je hoeft het dan niet te ontdooien maar je wrijft als het ware de diepvrieszak tussen je handen fijn, en je kunt het kruid direct gebruiken.

Voor stoofschotels is het handig als je da gesneden bladeren met wat water in een ijsblokjesvorm doet, en invriest. Na een dag doe je de blokjes over in een diepvriesbakje.

Zo kun je telkens als je wat salie nodig hebt een ijsblokje uit de vriezer halen.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media