Zelf boerenkool kruiden maken

Zelf boerenkool kruiden maken | Zo maak je boerenkoolkruiden

Als je van stamppot boerenkool houdt, is het ideaal om boerenkool kruiden toe te voegen. Een kruidenmix voor boerenkool bestaat uit kruiden en specerijen die extra smaak toevoegen aan boerenkool. Hierdoor krijg je een kruidige mix die je zo graag toevoegt aan je favoriete Nederlandse stamppot.

Je kent de kruiden misschien vooral van de pakjes die je van Verstegen kunt krijgen, maar wij raden aan om ze lekker zelf te maken. Zo controleer je de hoeveelheid zout en voeg je alsnog de heerlijke smaak toe. 

Zelf boerenkool kruidenmix maken

Je kunt boerenkool kruiden heel makkelijk zelf maken. Dit recept heeft wat weg van de kerriepoeder die we graag aan onze gerechten toevoegen, maar deze mix biedt een minder aardachtige smaak. Ook hebben we een meer Nederlandse variant gemaakt op de boerenkool kruiden. Die vind je onder dit recept.

Ingrediënten

Als je geen majoraan kunt vinden, kan oregano of tijm een geschikte vervanger zijn. Let op, dit geeft het recept wel een andere smaak!

Bereidingswijze

 1. Voeg de hele kruiden toe aan een pan en toast deze kort.
 2. Laat ze afkoelen en maal ze hierna fijn in een vijzel of koffiemolen.
 3. Voeg alle kruiden toe aan een kommetje en mix ze goed door elkaar.

Variant op boerenkool kruiden

Boerenkool salade met zelfgemaakte kruiden @peasandcrayons

Vind je de kerrie-achtige smaak in stamppot boerenkool maar niks? Deze variant op boerenkool kruiden kan dan een goede optie voor je zijn. De combinatie van kervel en karwijzaad komt erg goed tot zijn recht in de stamppot.

Ingrediënten

 • 3 tl zwarte peper
 • 2 tl karwijzaad
 • 2 tl kervel
 • 1 tl uienpoeder
 • 1/2 tl mosterd zaad
 • 1/2 tl selderij zaad

Kervel is soms wat lastig te vinden. Dit is makkelijk te vervangen door peterselie. Karwijzaad is wat lastiger, maar deze is redelijk wel te vervangen door komijn. Ik raad zelf aan om hier ook een halve theelepel nootmuskaat aan toe te voegen als je de karwijzaad vervangt. 

Bereidingswijze

 1. Voeg de hele kruiden toe aan een koekenpan en toast deze kort.
 2. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in een vijzel of koffiemolen. 
 3. Voeg alle kruiden toe aan een kommetje en mix ze goed door elkaar.

Boerenkoolkruiden kopen

Boerenkool kruiden kun je als alternatief ook kopen. Wij raden echter af om dit bij de supermarkt te doen. Deze kruidenmixen zijn erg duur en bevatten vaak onnodige ingrediënten, zoals e-nummers en groenten (wortel). Daarom raden wij aan om de stamppot kruiden van Van Beekum te gebruiken. Deze gebruiken wij zelf ook wel eens als vervanger voor de kruidenmix en het smaakt heerlijk!

Hoe gebruik je stamppot boerenkool kruiden?

Stamp met boerenkoolkruiden @fionawaddell
Stamp met boerenkoolkruiden @fionawaddell

Boerenkool kruiden worden voornamelijk gebruikt voor stamppot boerenkool. Het is een rijke kruidenmix om boerenkool mee op smaak te brengen. Je kunt de kruiden makkelijk toevoegen als je klaar bent met het stampen van de aardappels. Het is erg lekker om de boerenkool kruiden in stamppot boerenkool te eten in combinatie met rookworst en/of spekjes. Ander vlees kan hier ook goed van pas komen. 

Boerenkool kruiden bewaren

Net als alle andere kruiden zijn boerenkool kruiden ongeveer een jaar te bewaren als je ze goed bewaart. Hierna beginnen ze langzaam smaak te verliezen. Zorg er altijd voor dat je de kruiden op een koele, droge en donkere plek bewaart.

Daarnaast raden wij aan om glas te gebruiken in plaats van plastic. Plastic laat altijd wat lucht door, waardoor de kruiden sneller smaak verliezen. 

Boerenkool kruiden invriezen

Boerenkool kruiden zijn lastig in te vriezen. Hierdoor verliezen ze sneller smaak. Bewaar ze liever in een glazen container of pot op een koele, droge en donkere plek.

Waarom zelf boerenkool kruiden maken?

Boerenkool kruiden zijn het beste zelf te maken. Door ze zelf te maken, bepaal je hoeveel zout je in het recept doet. Hierdoor is het veel makkelijker om de boerenkool op precies de juiste smaak te brengen. Daarnaast voorkom je dat er veel onnodige ingrediënten in de kruidenmix zitten en je te veel betaalt. Dit is vaak wel het geval bij kruidenmixen uit de winkel.

Gezondheidsvoordelen van boerenkool kruiden

Boerenkool kruiden zitten bomvol vitaminen, mineralen en andere gezonde eigenschappen. Wil je weten welke? Bekijk dan de tabel hieronder:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
KurkumaBekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
MajoraanRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Boerenkool kruiden alternatief

Stamp met boerenkoolkruiden @fionawaddell
Stamp met boerenkoolkruiden @fionawaddell

Het is lastig om een echt alternatief voor boerenkool kruiden te vinden. Het beste alternatief wat er te vinden is, is kerriepoeder. Hou er echter wel rekening mee dat kerriepoeder veel aardachtige kruiden naar voren laat komen.

Recepten met boerenkool kruiden

Er zijn veel recepten waar je boerenkool kruiden in kunt gebruiken. Eigenlijk in elke stamppot zijn deze kruiden wel lekker. Daarnaast is het ook erg lekker om de kruiden te gebruiken in een ovenschotel met boerenkool.

Deel ons op social media