Majoraan

Majoraan

Majoraan, wat ook wel eens marjolein genoemd wordt, heeft een heerlijk geur als het aan bepaalde gerechten wordt toegevoegd.

Vaak wordt het kruid echter verward me wilde marjolien, dat we beter kennen onder de naam oregano. Het kruid wordt vaak in de Italiaanse keuken gebruikt, maar heeft qua geur een smaak niet smet echte marjolein of majoraan te maken.

Dit kruid komt van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse zee, en met name uit Turkije. Tegenwoordig kun je het kruid gewoon in potten bij supermarkt of tuincentrum kopen, en op de vensterbank of in de moestuin kun je er dan maanden van genieten.

Hoe gebruiken?

Majoraan staan bekend om de frisse en zoetige smaak, maar als je het kruid in gerechten gebruikt kan het gerecht gekruid smaken. Naast de frisse en zoetige smaak. Heel anders dus dan het eerder genoemde oregano.

Maar het kruid kan ook, zeker als er teveel gebruikt wordt, dominant smaken. Dus kijk bij ovenschotels uit.

Het kruid wordt overigens niet door iedereen vaak gebruikt, terwijl velen het toch in een bekende kruidenmix gebruiken (zonder het te weten).

Majoraan zit namenlijk in de Provençaalse kruidenmix.

Het is ook een veelzijdig kruid als je naar een lijst kijkt met gerechten waarin majoraan verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan soepen en sauzen, maar ook in stoofschotels zoals ragout, en bij wildgerechten

Het kruid smaak ook heerlijk bij verschillende soorten kaas, in tomatengerechten, bij aardappel, en wordt gebruikt in likeuren.

Daarnaast kun je thee maken van het kruid, en deze thee verlicht dan hoofdpijn, verkoudheid, en heeft een kalmerende werking. Ook bevordert het de spijsvertering.

Majoraan bewaren

Als majoraan vers geplukt of gekocht is, kun je het nog twee dagen in de koelkast bewaren. Wikkel je het in een ietwat vochtige doek nog 1 of 2 dagen langer.

Koop je dit kruid in de winkel, let dan wel oop dat het kruid vers is, en er niet verlept uit ziet.

Vers geplukt van een plant smaakt het kruid natuurlijk beter dan uit de koelkast.

Vanzelfsprekend kun je het kruid ook invriezen, of drogen.

Gedroogd is de smaak ietwat minder.

Invriezen

Majoraan kun je invriezen, maar na het ontdooien kun j het niet meer gebruiken om te garneren.

Hak de gewassen majoraan fijn, en verpak het in zakjes.

Je hoeft het kruid niet te ontdooien als je het in een gerecht gebruikt, dus bevroren aan het gerecht toevoegen.

Deel ons op social media