Maanzaad

Maanzaad

Maanzaad is meer dan alleen maar een topping voor je broodje. Het heeft tal van toepassingen, zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden.

Wat is maanzaad precies? Het zijn de kleine, oliehoudende zaden van de papaverplant. Je hebt het waarschijnlijk wel eens gezien als een strooisel op broodjes en gebak, maar wist je dat het veel meer toepassingen heeft?

Maanzaad is niet nieuw. Het wordt al eeuwen gebruikt in verschillende culturen. Voornamelijk in Europa en Azië zijn er veel traditionele recepten die maanzaad gebruiken.

Hoe gebruiken

Bakken en koken

Maanzaad is super veelzijdig in de keuken. Je kunt het gebruiken in brood, muffins, cakes en zelfs als onderdeel van een kruidenmix voor vlees en vis.

Het kan ook een leuke twist geven aan je smoothies of dressings. Een klein lepeltje kan al een groot verschil maken!

Medicinaal Gebruik

Slapeloosheid en Angst

Het zaad bevat bepaalde alkaloïden die kunnen helpen bij het verminderen van nervositeit en slapeloosheid. Maar let op: het is geen vervanging voor professioneel medisch advies.

Spijsvertering

Sommige mensen gebruiken het zaad om de spijsvertering te bevorderen. Het kan een mild laxerend effect hebben, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je inneemt.

Hoe maanzaad bewaren?

Vers

Als je vers maanzaad hebt, bewaar dit dan in een luchtdicht bakje om te voorkomen dat het ranzig wordt. Het kan maximaal een jaar goed blijven als je het goed afsluit.

Gedroogd

Gedroogd maanzaad kan het best in een donkere, koele plaats worden bewaard. Ook hier is een luchtdicht bakje de beste optie.

Invriezen

Kun je maanzaad invriezen? Technisch gezien ja, maar het is niet aan te raden omdat het zijn smaak en textuur kan verliezen. Dus we raden af om gedroogd of vers maanzaad in te vriezen.

Deel ons op social media