Zelf patatkruiden maken voor de patat @coriens.iten

Zelf patatkruiden maken | Frietkruiden voor de lekkerste frietjes

Wie houdt er nu niet van de gefrituurde aardappels die wij friet of patat noemen? Deze zijn nog lekkerder te maken door kruiden toe te voegen. Gelukkig is het erg makkelijk om dit te doen. Ondanks dat niemand uit de discussie kan komen of het nu patat of friet is, zijn we het allemaal met elkaar eens dat ze wel erg lekker zijn. 

Om er een keer wat anders van te maken, is het erg lekker om kruiden toe te voegen. Het is erg leuk om hiermee uit te testen wat je lekker vindt, want geloof ons, bijna alle kruiden passen bij patat/friet. Als je niet weet waar je moet beginnen, zijn wij er om je daarmee te helpen. 

Zelf klassieke patatkruiden maken

De patatkruiden die de meeste mensen maken, zijn de klassieke patatkruiden. Deze kruiden zijn meestal een algemene combinatie van kruiden die een lekkere milde kruidige smaak toevoegen aan je patat. Hieronder hebben we ook een variant gemaakt die wat meer kruiden bevat, waardoor de mix wat frisser is en het smaakprofiel helemaal anders wordt.

Het is aan te raden om een theelepel frietkruiden te gebruiken voor een portie friet. Dit recept is dus goed voor ongeveer 10 porties.

Ingrediënten

Voor een lekkere twist is het ook een goed idee om een deel van de paprikapoeder te vervangen door gerookte paprikapoeder.

Bereidingswijze

Zelf frietkruiden maken voor friet @vanbeekumspecerijen
Zelf frietkruiden maken voor friet @vanbeekumspecerijen
 1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje
 2. Mix ze goed door elkaar
 3. Bewaar ze in een glazen potje op een donkere, koele en droge plek

Mediterraanse patatkruiden

Ben je meer op zoek naar patatkruiden met een Mediterraanse twist? Deze kruidenmix is dan ideaal om te gebruiken. Het is aan te raden om een theelepel frietkruiden te gebruiken voor een portie friet. Dit recept is dus goed voor ongeveer 10 porties.

Ingrediënten

Voor een lekkere twist is het ook een goed idee om een deel van de paprikapoeder te vervangen door gerookte paprikapoeder. Om nog meer smaak toe te voegen, kun je ook een theelepel Parmezaanse kaas toevoegen. 

Bereidingswijze

 1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje
 2. Meng alle kruiden door elkaar
 3. Bewaar ze in een glazen potje op een donkere, koele en droge plek

Kruiden voor patat kopen

Kruiden voor patat zijn ook makkelijk te kopen. Dit kun je beter niet doen in de supermarkt. Deze kruidenmixen zijn altijd op basis van alleen zout, wat ten koste gaat van de smaak. De patat en aardappel kruiden van Van Beekum zijn een goede optie als je geen zin hebt om de kruiden zelf te maken. 

Hoe gebruik je frietkruiden?

Zoete aardappelfrietjes met patatkruiden @keukenboel
Zoete aardappelfrietjes met patatkruiden @keukenboel

Frietkruiden zijn erg makkelijk te gebruiken om friet op smaak te brengen. Je gebruikt ongeveer een theelepel frietkruiden voor een portie friet. Dit kan normale friet zijn, maar ook van zoete aardappel. Daarnaast maakt het niet uit of je de friet in de oven, in de frituur of in de airfryer doet, de kruiden zijn altijd te gebruiken. Frietkruiden geven de beste smaak als je deze al laatste toevoegt. Laat dus eerst je aardappels of frietjes bakken of frituren en voeg daarna pas de kruiden toe.

Ook als je simpele gebakken aardappels wilt maken, zijn frietkruiden ook ideaal. Op elk moment van het bakken kun je de kruiden toevoegen. Verder kun je frietkruiden ook gebruiken voor marinades en vlees als droge marinade of in combinatie met wat olie. 

Patatkruiden bewaren

Net als de meeste andere kruiden zijn patatkruiden best lastig te bewaren. Het is van belang dat de kruiden op een koele, droge en donkere plek bewaard worden, om te voorkomen dat ze smaak verliezen. Daarnaast is het aan te raden om een glazen container te gebruiken. Plastic laat altijd wat lucht door, wat ten koste kan gaan van de smaak van de kruiden.

Patatkruiden invriezen

Patatkruiden zijn net als de meeste andere kruiden lastig in te vriezen. In de vriezer verliezen ze snel de lekkere smaak. Daarom bewaar je ze het beste in een glazen container op een koele, donkere en droge plek.

Waarom zelf kruiden voor friet maken?

Het is natuurlijk het lekkerste om je eigen patatkruiden te maken. Het is een kruidenmix die in verschillende varianten te vinden is, waardoor je zelf uit kunt testen. Daarnaast zijn het veel voorkomende gedroogde kruiden die de meeste mensen wel in huis hebben.

Door je eigen kruiden voor friet te maken, zorg je ervoor dat je alle ingrediënten zelf bepaalt. Zo bepaal je zelf welke kruiden en specerijen je lekker vindt. Ook bepaal je of je een snufje zout wilt toevoegen aan het recept of niet. 

Geschiedenis friet

Aardappeltwister met patatkruiden @airfryerrecept
Aardappeltwister met patatkruiden @airfryerrecept

Er is veel discussie over waar friet of patat precies vandaan komt. De kans is groot dat het frituren van aardappel in verschillende regio’s tegelijkertijd uit werd gevonden. De friet (of patat) die wij kennen, komt hoogstwaarschijnlijk uit België of Frankrijk.

In 1680 werd er in de Maas veel gevist naar kleine visjes, die vervolgens in olie gebakken werden. In tijden van vorst of gevaarlijke stromingen, was het lastig om te vissen. Daarom sneden ze aardappels in de vorm van kleine visjes om dit te eten. Dit verhaal is echter nooit bevestigd of gecontroleerd. 

Het andere verhaal over de geschiedenis komt uit Frankrijk. De Fransen wijzen bij de geschiedenis altijd naar ‘de allereerste friture’, die op de Pont Neuf zal hebben gestaan. Aangezien friet en patat over de hele wereld wordt geserveerd, is er over de geschiedenis nog veel discussie, net als over de naam. 

Gezondheidsvoordelen van patatkruiden

Patat is niet bepaald gezond maar de kruiden zijn dat wel! Patatkruiden bevatten veel gezondheidsvoordelen. Een overzicht vind je hieronder:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
KerriepoederBevat kurkuma, dat ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Patatkruiden alternatief

Er zijn veel alternatieven voor patatkruiden te vinden. Eigenlijk alle kruidenmixen die je lekker vindt, zijn te gebruiken als patatkruiden, aangezien patat best een leeg canvas is. Hierbij kun je denken aan andere aardappelkruiden, een Italiaanse kruidenmix of gewoon een mix van kruiden die je in huis hebt die je lekker vindt.

Recepten met patatkruiden

Over het algemeen worden patatkruiden altijd gebruikt met aardappel. Het maakt niet uit welke vorm van frietjes je hiervoor gebruikt. Hieronder staan een aantal opties waar patatkruiden erg goed op werken:

 • Patat/friet
 • Ovenfriet
 • Aardappels uit de oven
 • Gebakken aardappels
 • Gebakken kip
 • Gehaktballetjes
Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *