Goulashkruiden maken

Goulashkruiden maken

Goulashkruiden maken, een kruidenmix voornamelijk om goulash of goulashsoep te maken.

Deze kruidenmix kun je natuurlijk ook in de supermarkt kopen, en in de meeste recepten staan een paar kruiden vermeld die je in het recept moet gebruiken, onder andere paprikapoeder.

De kruidenmix die we hieronder maken is afgeleid van een Hongaarse kruidenmix, die aldaar in de goulash gebruikt wordt, en veel lekkerder dan de mix die je in de winkel kunt kopen.

Overigens kan de kruidenmix ook bij diverse andere gerechten gebruikt worden. Strooi bijvoorbeeld eens wat goulashkruiden over vers gebakken patat.

Hoe gebruiken?

Zoals we hier boven al schreven, wordt deze kruidenmix voor goulash voornamelijk gebruikt voor het maken van goulash of voor het maken van goulashsoep.

Daarnaast kun je gerust ook bij andere gerechten proberen.

Overigens lees je soms dat je voor het maken van goulashkruiden garam masala nodig hebt, maar dat is absoluut niet waar. Iets wat uit de Aziatische keuken komt heeft niets te maken met deze kruiden voor een Hongaars of Oostenrijks gerecht.

Gebruik gewoon de volgende kruiden.

Met het gebruikte paprikapoeder kun je de kruiden nog wat scherper of milder maken. Wat zout betreft kun je zelf bepalen hoeveel zout in de mix gaat, eventueel kun je het zelfs zonder zout maken, maar gebruik dan bij de bereiding iets meer kruiden vanwege de smaak.

Ingredi├źnten

Zout naar smaak, maar niet teveel
2 Eetlepels Paprikapoeder
1 Theelepel Cayennepeper
1 Theelepel Uienpoeder
1 Theelepel Knoflookpoeder
1 Theelepel Gemalen komijn
Halve theelepel Karwijzaad
Halve Theelepel Gemalen laurier
1 Theelepel Gemalen mosterdzaad
1 Theelepel Gemalen tijm

Goulashkruiden maken

Alle kruiden in een kom doen, en met een lepel goed mengen.

Goulashkruiden bewaren

Goulashkruiden moeten droog en donker bewaard worden.

Dat wil zeggen in een afgesloten bakje of kruidenpotje, en bij voorkeur in een afgesloten keukenkast bij kamertemperatuur bewaren.

Invriezen

Goulash en goulashsoep, dus met de betreffende kruiden er al in, kun je gerust invriezen en het dan nog maanden bewaren.

Alleen de kruiden kun je beter niet invriezen. De vriezer is erg vochtig, en de bewaartermijn wordt er niet langer van.

De droge kruiden kunnen al minimaal een jaar bewaard worden.

Deel ons op social media