Mosterdzaad

Mosterdzaad

Mosterdzaad, daar wordt inderdaad mosterd van gemaakt, is een smaakmaker die regelmatig gebruikt wordt in de keuken.

Vaak in de vorm van mosterd, maar ook mosterdzaad kan in sommige gerechten gebruikt worden. Het zaad kan bijvoorbeeld in een ovenschotel gebruikt worden.

Er zijn verschillende soorten mosterdplant, die je vaak aan de zijkant van akkers ziet staan met de mooie gele bloemetjes. Naast de gele variant bestaan er ook zwarte mosterd, witte mosterd, en bruine mosterd.

Van de mosterdplant, die graag in de volle zon staat, zijn alle delen van de plant eetbaar. De stengel waaraan de bloemen bloeien smaakt overigens best wel bitter.

De smaak van zwarte mosterd is het sterkste.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Natuurlijk kan van mosterdzaad mosterd gemaakt worden, maar mosterdzaad kan ook gebruikt worden om meer smaak te geven aan vaak zwaardere gerechten zoals ovenschotels. Vaak wordt daartoe mosterdpoeder gebruikt.

Dit kun je ook gebruikten in kaasgerechten, in vleesgerechten, in diverse sauzen naast mosterd, en in diverse marinades om vlees te marineren.

Naast het zaad kun je ook delen van de plant en de bloemetjes gebruiken in een salade.

Mosterdzaad is wat minder geschikt om in een salade te gebruiken omdat het een toch wel overheersende smaak heeft.

Delen van de mosterdplant worden ook gebruikt in diverse gerechten in de Afrikaanse keuken, de Japanse keuken, en in de Chinese keuken.

Mosterdzaad bewaren

Mosterdzaad kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren, en dat bij voorkeur in een luchtdicht en droog afgesloten verpakking.

Mosterdzaad kan op deze manier wel een jaar bewaard worden, soms zelfs nog langer.

Wil je de bloemen of delen van de plant gebruiken, dan kun je dit het beste vers gebruiken.

In de koelkast raden we aan dit niet langer dan 24 uur te bewaren. Daarna gaat de smaak achteruit.

Invriezen

Mosterdzaad kun je het beste droog bewaren, dus niet in de vriezer.

De bloemen en de plant kun je 6 weken tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Door het invriezen gaat de textuur en de smaak wel iets achteruit.

Hetzelfde is van toepassing bij gerechten waarin mosterd of mosterdzaad is verwerkt. De smaak wordt na verloop van tijd wat vlakker.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media