Garam Masala

Garam Masala

Garam Masala is een kruidenmix die vaak in de Indiase keuken gebruikt wordt, en in de omliggende landen.

De kruidenmix ´kan in veel verschillende soorten voorkomen, en ook de kleur is vaak net even een tint anders. Laten we het maar zo zeggen dat iedere regio een eigen kruidenmix heeft die wij kennen als Garam Masala.

De kruidenmix, die je natuurlijk zelf kunt maken heeft een zekere pittige toon over zich, maar het kan ook zijn dat andere dit toch ok wel pittig zouden noemen.

Het grappige is de naam van de kruidenmix. Garam betekent “het lichaam opwarmen”, en dat gevoel kun je bij het gebruik van deze kruidenmix inderdaad krijgen. En zeker als je iets teveel van de mix gebruikt in de gerechten die je ermee maak.

Er zijn vanzelfsprekend als je deze kruidenmix koopt, milde varianten te koop, en wat minder milde varianten. Soms is de kruidenmix ook wat zoeter.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Garam Masala wordt vaak gebruikt in combinatie met kip, maar ook lekker met zoete aardappel of pompoen. En natuurlijk wordt de kruidenmix veelal gebruikt bij de typische Indiase curry.

Ingrediënten
4 Eetlepels Korianderzaadjes
2 Eetlepels Komijnzaadjes
2 Theelepels Groene kardemom, de schil verwijderen
1 Theelepel Zwarte kardemom, de schil verwijderen
1 Theelepel Kruidnagelpoeder
1 Theelepel Zwarte peperkorrels
1 Theelepel Gedroogde gember
1 Theelepel Amchoor, dat is gedroogde groene mango
0,5 Theelepel Nootmuskaat
4 Stokjes Kaneel
2 Gedroogde Hete chilipepers
2 Gedroogde Laurierbaaldjes

Garam Masala maken
Wil je de Garam Masala wat pittiger maken, voeg dan wat meer chilipepers toe. In sommige regio’s wordt er bovendien nog wat steranijs aan het mengsel toegevoegd, soms ook wat paprikapoeder.

Neem een koekenpan, en doe hier geen olie en geen boter in, maar verhit de pan wel.

Doe hier de kruiden in en rooster de kruiden gedurende enkele minuten op een laag vuur. Je kunt natuurlijk ook elk kruid apart roosteren als je dat wilt.

Wrijf de kruiden, eerst stampen is raadzaam, met een vijzel fijn.

Garam Masala bewaren

Alle droge kruidenmixen, dus ook Garam Masala, moet je in een kruidenpotje of voorraadbis luchtdicht afsluiten. Vervolgens donker bewaren bij kamertemperatuur.

Zo voorkom je dat er vocht en licht bij kan kommen. Door vocht kan de kruidenmix erg muf gaan ruiken, door licht kan o.a. de kleur sterk veranderen.

Dan blijft de kruidenmix jaren houdbaar.

Koop je deze kruidenmix, dan is de bewaarmethode natuurlijk niet anders.

Als de verpakking dicht is, bewaar je de kruidenmix in de verpakking. Is de verpakking geopend, dan beter in kruidenpotja of voorraadbus luchtdicht verpakken.

Invriezen

Garam Masala kun je invriezen, alleen kan het voorkomen dat de mix na het ontdooien sterk minder in smaak wordt.

Invriezen raden we dan ook af.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media