Zelf falafel kruiden maken @theworldoffoodandstuff

Recept falafel kruiden maken | Zelfgemaakte falafel kruidenmix

Falafel is een heerlijk gerecht uit het Midden-Oosten dat gemaakt is van kikkererwten. Het zijn een soort vegetarische balletjes die gemaakt worden op basis van gedroogde kikkererwten, knoflook, ui en kruiden. Vaak worden ze knapperig en goudbruin gebakken in de frituur, maar ze zijn ook gewoon in een pan of de airfryer te maken. 

Om goede falafel te maken, is het belangrijk om een goede kruidenmix te hebben. Zelf falafel kruiden maken is niet moelijk maar het is wel belangrijk om deze goed te maken. Hieronder hebben we een simpel en een iets uitgebreider recept staan voor de falafel kruidenmix. 

Zelfgemaakte simpele falafel kruidenmix

Als eerste hebben we een simpele falafel kruidenmix. Deze bevat kruiden die de meeste mensen wel in huis hebben. Deze kruidenmix bevat ook gedroogde peterselie, maar het is lekkerder om deze vers toe te voegen. Als je dat wilt doen, kun je de peterselie in de kruidenmix weglaten. 

Dit recept is goed voor 1 kilo kikkererwten of 50 falafelballetjes.

Ingrediënten

 • 2 el komijn zaad
 • 2 el koriander zaad
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1 tl zwarte peper

Het lekkerste is om hele kruiden te gebruiken, maar het kan ook met voorgemalen kruiden. 

Bereiding

 1. Voeg de hele kruiden toe aan een koekenpan.
 2. Toast deze enkele minuten op laag vuur en laat ze helemaal afkoelen.
 3. Voeg de hele kruiden toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn
 4. Voeg alle kruiden samen in een bakje en mix ze goed door elkaar
 5. Bewaar het mengsel in een glazen potje op een droge, donkere en koele plek. 

Uitgebreide variant op falafel kruidenmix

Broodje falafel met falafel kruiden @thehummusandpitaco
Broodje falafel met falafel kruiden @thehummusandpitaco

Als je het lekker vindt om een authentiek recept te maken, is het een goed idee om deze uitgebreide variant te maken. Ook dit recept is goed voor 1 kilo kikkererwten of 50 balletjes.

Ingrediënten

 • 2 el komijn zaad
 • 2 el koriander zaad
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 el kurkuma (geelwortel)
 • 2 tl gedroogde basilicum
 • 2 tl zwarte peper
 • 2 tl cayennepeper

Bereidingswijze

 1. Voeg de hele kruiden toe aan een koekenpan.
 2. Toast deze enkele minuten op laag vuur en laat ze helemaal afkoelen.
 3. Voeg de hele kruiden toe aan een vijzel of koffiemolen en maal ze fijn
 4. Voeg alle kruiden samen in een bakje en mix ze goed door elkaar
 5. Bewaar het mengsel in een glazen potje op een droge, donkere en koele plek.

Falafel kruidenmix kopen

Het is ook mogelijk om kruidenmix voor falafel te kopen. Het is echter niet aan te raden om dit zomaar in de supermarkt te doen. In de supermarkt betaal je de hoofdprijs voor een kleine hoeveelheid falafel kruiden. Daarom raden wij aan om de kruidenmix zelf te maken. Als je ze niet zelf wilt maken, kun je ze kopen bij de Kruidenbaron. Ook kun je hier direct gedroogde kikkererwten halen.

Hoe gebruik je Midden-Oosterse falafel kruidenmix?

Libanese Bowl met Falafel kruiden @eventussendoortje
Libanese Bowl met Falafel kruiden @eventussendoortje

Over het algemeen maak je met dit recept vooral falafel balletjes. Deze maak je door kikkererwten, kruiden en andere ingrediënten in de keukenmachine tot een grof mengsel te maken en hier balletjes van te draaien. Dit is al erg lekker, maar de kruiden zijn ook voor andere mogelijkheden te gebruiken. 

Zo zijn dezelfde kruiden goed te gebruiken voor Turkse gehaktballetjes genaamd köfte. Ook is onze kruidenmix goed te gebruiken voor marinades. Dit kan droog, maar ook met olie of yoghurt. Deze kruiden zijn eventueel zelfs geschikt om een soort shoarma mee te maken. 

Falafel kruidenmix bewaren

Falafel kruidenmix is voor een jaar lang te bewaren als je het goed doet. Dit doe je het beste door de kruiden in een glazen potje of container te bewaren. Plastic laat altijd wat lucht door, waardoor de kruiden hierdoor sneller smaak verliezen. Dit is natuurlijk jammer.

Daarnaast is het van belang van de kruiden op de juiste plek bewaard worden. Dit doe je het beste in een donkere, droge en koele omgeving, zoals gewoon in de keukenkast. 

Falafel kruidenmix invriezen

Het is niet aan te raden om de falafel kruidenmix in te vriezen. Ondanks dat het kan lijken alsof de kruiden hierdoor langer te bewaren zijn, worden ze hierdoor vochtig en verliezen ze smaak. Dit is jammer, want dan krijgt je falafel niet de lekkere smaak die je gewend bent. Kies liever voor een glazen potje of container en bewaar de kruidenmix op een droge, koele en donkere plek.

Waarom zelf falafel kruidenmix maken?

Het is altijd een goed idee om falafel kruidenmix zelf te maken. Naast dat het veel lekkerder is om een kruidenmix zelf te maken, bepaal je ook nog eens zelf wat er in de kruidenmix gaat. Zo gaan er geen onnodige ingrediënten in, wat in de mix van de supermarkt wel het geval kan zijn. Denk hierbij aan zout, grote hoeveelheden paprikapoeder of e-nummers.

De geschiedenis van falafel

Spinazifalafel met falafel kruiden @holistic.foodie
Spinazifalafel met falafel kruiden @holistic.foodie

De geschiedenis van falafel gaat minstens 1000 jaar terug in de tijd. Destijds werd het gerecht voor het eerst gemaakt in het Midden-Oosten. In de 20ste eeuw won het gerecht populariteit en verspreidde het zich langzaam maar zeker over de wereld. Naarmate er meer mensen naar andere landen migreerden, werd falafel over de wereld verspreid. 

Vanuit oudsher zijn kikkererwten niet de enige peulvruchten waarmee falafel werd gemaakt. Zo kwam het ook regelmatig voor dat ze dit maakten met tuinbonen of erwten. 

De eerste grote verspreiding van het gerecht was in de jaren 60 toen er veel immigranten naar Israël kwamen en falafel meenamen. Even later in de jaren 70 werd het gerecht vanuit het Midden-Oosten meegenomen naar New York, waardoor het over de hele wereld werd verspreid. 

Gezondheidsvoordelen van falafel kruidenmix

Falafel is niet alleen vegetarisch, de kruiden maken het ook nog eens gezond! Het zit boordevol gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je een overzicht:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
KomijnKan helpen bij het verminderen van indigestie en heeft antioxidante eigenschappen.
KorianderzaadKan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en heeft ontstekingsremmende effecten.
PeterselieRijk aan vitamine C en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Falafel kruidenmix alternatief

Het is vrij lastig om een goed alternatief te vinden voor een falafel kruidenmix. De beste optie die je hiervoor hebt, is een combinatie van komijn en koriander met verse kruiden.

Recepten met falafel kruidenmix

Over het algemeen wordt een falafel kruidenmix alleen gebruikt voor het maken van falafel. Daarnaast is het ook erg lekker als marinade in combinatie met olie of yoghurt of gewoon droog. Verder kun je er ook Turkse gehaktballetjes genaamd köfte mee maken. 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *