Speculaaskruiden maken

Speculaaskruiden maken

Speculaaskruiden maken, soms ook wel koekkruiden genoemd, lijkt misschien wat overbodig omdat je deze kruiden veelal in de supermarkt kunt kopen.

Maar de meeste supermarkten hebben deze kruiden niet het gehele jaar door, en bovendien is het goedkoper om de kruidenmix zelf te maken.

Zeker als je een grotere hoeveelheid nodig hebt.

Het is overigens een kruidenmix waarvan de meesten denkend at het typisch Nederlands is, maar soortgelijke kruidenmixen kun je bijvoorbeeld ook in Duitsland en Oostenrijk kopen.

Daar wordt, in de periode dat wij speculaas eten, vaak lebkuchen gegeten. De mix daarvoor kun je in iedere supermarkt aldaar kopen, maar de mix is net ietwat anders wat smaak betreft als de smaak van speculaaskruiden.

Hoe gebruiken?

De kruidenmix wordt kan in alle soorten speculaas worden gebruikt, van kleine speculaasjes tot aan dikke brokken speculaas, en natuurlijk ook in gevulde speculaas.

Maar, voor bijvoorbeeld taai-taai wordt, net als bij de Duitse Lebkuchen, wordt een andere mix gebruikt.

Ingrediënten

8 Theelepels Kaneelpoeder
2 Theelepels Gemalen Kruidnagel
2 Theelepels Gemalen nootmuskaat
1 Theelepel Gemalen korianderzaad
1 Theelepel Gemaken Anijszaad
1 Theelepel Gemberpoeder
0,75 Theelepel Gemalen kardemom

Speculaaskruiden maken

De bereiding van deze speculaaskruiden is natuurlijk heel simpel. Je voegt alle ingrdiënten bij elkaar, maar moet deze natuurlijk nog wel goed mengen.

Speculaaskruiden bewaren

Kruidenmixen kun je het beste droog en donker bewaren, dus bijvoorbeeld in een glazen potje met een afsluitbare deksel.

Dat potje kun je het beste in een kast bewaren, zodat er geen licht bij kan komen. Door het licht kunnen kruiden minder sterk van smaak worden, en verkleuren.

Invriezen

Invriezen kan, maar de kruiden kunnen slechts tegen een vochtige omgeving als de koelkast. Wel kan bijvoorbeeld dikke speculaas of gevulde speculaas goed worden ingevroren, en blijft dat goed van smaak.

Deel ons op social media