Keuken Kruiden

Geeft pit aan het leven!

Keuken Kruiden

Geeft pit aan het leven!

De lekkerste kruiden en specerijen

Bouquet garni maken

Mixen

Alle kruiden en specerijen hebben hun eigen smaken. Door ze te mixen ontstaan weer nieuwe smaken! Je hebt 100en verschillende kruidenmixen en het is vaak goedkoper om ze zelf te maken.

Gebruik kruidenmixen niet alleen voor in het eten maar ook bijvoorbeeld in je thee of ander kruidendrankje. Eenmaal op deze ontdekkingsreis, zijn de mogelijkheden eindeloos!

Noten, zaden en andere smaakmakers

Noten en zaden zijn ook échte smaakmakers. Wat is een pesto zonder pijnboompitten of een curry of rendang zonder gemalen cashewnoten? Daarnaast zijn er nog vele ander échte smaakmakers, zoals specifieke groenten, pepers, fruit en oliën en azijnen. Die laatste vallen onder ‘overige’.

Over mij

Ik ben Nathan, de trotse eigenaar van Keuken Kruiden, waar smaken dansen en aroma’s zingen. Mijn reizen door de keukens van Azië opende de deuren naar een wereld van kruiden en specerijen. Deze kruidige symfonieën inspireerden mij om zelf de pollepel ter hand te nemen.

In deze digitale kruidentuin komen mijn passies voor koken, eten en technologie samen. Mijn droom is om een vleugje pit aan ieders leven toe te voegen, met kruiden die niet alleen de smaak verrijken, maar ook gezond zijn. 

Je vindt hier dus veel informatie over kruiden, specerijen en verrukkelijke mixen. Een feest van zintuigen dat gewoon eten transformeert tot een symfonie van genot. Smul en geniet!

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?

Eigenlijk is er geen vast omschrijving, we weten wel dat bijvoorbeeld peper een specerij is, net als nootmuskaat. Dat leerden we immers allemaal op school bij geschiedenis.

Maar echt een vast omschrijving waarom de één een kruid is en de ander een specerij, is er niet. De meest logische omschrijving van het verschil, en die hanteren wij hier zelf ook, is de volgende.

Kruiden groeien in landen met een gematigd klimaat, de planten bestaan voornamelijk uit stengels en bladeren, en de planten zijn doorgaans groen.
Specerijen komen daarentegen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat. Bovendien bestaan specerijen uit plantendelen zoals peulen, wortels, of bloemdelen.

Aan de hand van deze omschrijving kunnen we een paar voorbeelden geven van zowel kruiden als van specerijen.

Voorbeelden specerijen:

Voorbeelden kruiden:

Als je een kruid of een specerij in de keuken gebruikt om een gerecht te verfijnen, dan merk je natuurlijk niet veel van dit verschil. Beide gebruik je om nog meer smaak aan het gerecht te geven dat je net aan het bereiden bent.

Een andere methode om het verschil te kenmerken is bijvoorbeeld.

Kruiden kun je, hoeft niet maar kan wel, vers in een potje op de vensterbank kweken of in de moestuin.

Bij specerijen zullen de meesten niet een plant op de vensterbank hebben staan en wordt in de keuken normaal gesproken altijd in gedroogde vorm gebruikt.