Vanille

Vanille

Vanille is de peulvrucht van de orchidee Vanilla. De peulvruchten worden gedroogd, en bij gebruik wordt doorgaans het merg van de peulen eruit geschraapt.

In dit merg zit voor een groot deel de smaak en de geur waarom vanille zo bekend staat. Normaal gesproken doe je met de rest van de peulen niets meer.

De specerij wordt vaak gebruikt om taarten, cake of desserts te voorzien van de zeer geliefde smaak.

Omdat dit specerij best wel duur is, wordt vaak vanille-extract gebruikt. Een vloeistof die de smaak en de geur wel heeft, maar natuurlijk de prijs niet.

Het extract kan op twee manieren gemaakt worden. Natuurlijk chemisch, maar je kunt ook zogenoemde natuurlijk vanille-extract kopen dat gemaakt worden van de peulvruchten.

Wat smaak en geur is het chemisch gemaakt het minste sterk, dan het natuurlijk vanille-extract, maar beiden komen niet aan de smaak en de geur van een echte vanillebon.

Hoe gebruiken?

De peulen kun je kopen in de betere supermarkten en speciale winkels met bakspullen. De vanille wordt vaak in Europa in een plastic buisje verkocht.

Je moet met een scherp mesje de peul in de lengte open snijden en met de punt van het mes het merg eruit schrapen. Dit merg gebruik je dan in diverse gerechten.

Vanille-extract daarentegen is een vloeistof dat vaak in een klein flesje verkocht wordt. Vaak heb je hier slechts enkele druppels nodig in een gerecht.

Vanille bewaren

Vanille moet je nooit in de koelkast bewaren. In de koelkast zal de peul snel uitdrogen en de smaak en geur verloren gaan.

Vanillestokjes bewaar je het beste in de plastic bewaarbuisjes op een donkere plek met een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden. Het keukenkastje is meestal geen verkeerde plek.

Heb je vanillestokjes los gekocht, dan kun je deze het beste bewaren in een kleine afsluitbaar plastic bakje.

Invriezen

Er zijn niet veel dingen die je pertinent niet in de vriezer moet bewaren, maar vanille is er één van.

De peulen verliezen dan snel veel smaak en veel geur.

Deel ons op social media