Dillezaad

Dillezaad

Dillezaad staat bekend om de frisse en kruidige smaak, die volgens velen wel wat weg heeft van anijs en venkel, en wordt veel in onder andere de Scandinavische keuken gebruikt.

De smaak van het zaad is sterker dan de smaakt van het kruid zelf dat ook vaak vers gebruikt wordt in diverse gerechten.

De zaden kunnen bovendien de geur en de smaak beter vasthouden dan gemalen zaden, maar er wordt wel aangeraden om dit zaad droog en donker te bewaren, en dus pas te malen wanneer je het in gemalen vorm nodig hebt.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Dillezaad, maar ook de verse vorm van het kruid, wordt dus vaak in de Scandinavische keuken gebruikt, maar wordt daarbuiten natuurlijk veel bij visgerechten gebruikt.

In Scandinavië wordt het zaad vaak gebruikt bij ingemaakte groente, maar ook bij gerechten met bijvoorbeeld zalm en andere soorten vis, maar ook bij het maken van mayonaise en salades.

Maar het fijngestampte zaad kan bijvoorbeeld, samen met wat zeezout, ook goed gebruikt worden voor het kruiden van een verse tomatensaus.

Bovendien kan de frisse smaak van het gemalen zaad ook goed gecombineerd worden bij diversen groenten, zoals erwten, bonen, wortelen, en bietjes, en pas prima bij zoete gerechten. Hierbij kun je denken aan cake, kwarkgerechten, en aan appeltaart.

Het wordt dan ook bij diverse gerechten gebruikt, en wordt ook steeds vaker in de Nederlandse en Belgische keuken gebruikt in gemalen vorm. Ook kan het zaad een heerlijke smaaksensatie geven bij ingemaakte groenten en bij ingemaakte augurken.

Dillezaad bewaren

Zoals we hierboven al schreven, kun je het zaad het beste droog en donker bewaren. En dat is ook van toepassing bij het reeds gemalen zaad, maar dit is minder lang houdbaar.

Dat komt omdat het gemalen zaad eerder smaak verliest door licht.

Bij voorkeur dus in donkere kruidenpotjes bewaren, en bij kamertemperatuur in een kast. Zou je het zaad in de koelkast bewaren, kan er smaakverlies optreden doordat de omgeving te vochtig is.

Invriezen

Dillezaad kun je, mits droog en donker bewaard, meestal 8 tot 12 maanden bewaren.

Zou je het zaad invriezen moet je er rekening mee houden dat dit na het invriezen nog maximaal 2 tot 3 maanden bewaard kan worden.

Er is met andere woorden, geen enkele reden om het zaad in te vriezen, omdat het droog en donker veel langer bewaard kan worden.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media