Ajowan

Ajowan

Ajowan wordt ook wel echte karwij genoemd, een kruid dat vroeger vaak gebruikt werd voor een betere en zoetere adem, maar dat ook op veel manieren in de keuken gebruikt kan worden.

Deze specerij komt voornamelijk uit India en Pakistan. Het behoort in Arabië tot de vaste keukenkruiden, en smaakt en ruikt ietwat als tijm. De zaden zijn wel iets scherper, en meer bitter.

De specerij wordt sinds de vroege middeleeuwen ook gebruikt omdat het helpt bij de spijsvertering, en goed zou zijn voor de darmen.

Hoe gebruiken?

Ajowan kun je als smaakmaker in tal van gerechten gebruiken. Het versterkt bijvoorbeeld de smaak bij zuurkool en goulash, maar kan ook gebruikt worden bij het inmaken van zure bommen.

Echte karwij vormt een onderdeel van het kruidenmengsel kerrie.

In Nederland wordt het soms wel gebruikt als toevoeging bij verschillende groenten, maar ook in soepen en sauzen.

Maar deze specerij kan bijvoorbeeld ook als smaakmaker gebruikt worden bij het bakken van brood.

In sommige landen worden de gekonfijte zaden gebruikt als snoepje bij een sterke mondgeur.

Als je het geluk hebt ergens de wortels of de bladeren van de plant te kunnen kopen, of je kunt dit zelf verbouwen, meteen kopen. De kans is overigens erg klein, want dit is zeldzaam in Nederland. Het is iets bijzonders, want de smaak is iets wat wij eigenlijk niet kennen.

De bladeren worden wel gebruikt door saus, soep, of salade. De gekookte wortel wordt net als onze wortels als een groente gegeten.

Ajowan bewaren

Ajowan moet je droog en donker bewaren, en gewoon bij kamertemperatuur.

Het is niet aan te raden om deze specerij in de koelkast te bewaren. Tegenwoordig wordt er ook wel gemalen ajowan verkocht, en dat moet je ook donker bewaren.

Het mag niet vochtig worden, want dan komt je een weeïge geur tegemoet.

Invriezen

Gemalen kun je ajowan invriezen, maar we raden dit af. Het heeft wat houdbaarheid ook geen voordeel, omdat gedroogd zowel de zaden als het poeder erg lang houdbaar is.

Deel ons op social media